Askellajiratsastaja Marleena Mönkäreen kauden päätavoite on Tanskan MM-kilpailut elokuussa

Askellajiratsastaja Marleena Mönkäreen kauden päätavoite on Tanskan MM-kilpailut elokuussa

- Chia de Gracia-tuotteet osana valmistautumista

20-vuotias Marleena Mönkäre päätyi hevosten ja ratsastuksen pariin eläinlääkäri-äidin ohjauksessa jo pienenä. Kuusivuotiaana hän aloitti ratsastuskoulussa, mutta jotenkin juttu ei tuntunut oikealta.

”Ratsastuskoulun kentällä ja maneesissa ratsastaminen ei ollut minun juttuni. Luonnossa ratsastaminen ja maastovarmat issikat ovat minun mieleeni. Parasta islanninhevosissa on myös niiden monikäyttöisyys”, Marleena toteaa.

Mutta ei Marleena ihan vain maastoratsastukseen päätynyt. Marleenan Svarta-Skotta on 15-vuotias temperamenttinen viisikäyntitamma, jonka kanssa Marleena kilpailee askellajiratsastuksessa passiluokissa.

Maajoukkueen edustusratsukko

Kaksikko on kilpaillut kansallisella tasolla vuodesta 2013 ja kuulunut Suomen askellajiratsastuksen maajoukkueeseen vuodesta 2018. Lisäksi ratsukko on edustanut Suomea vuosina 2018 Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ja 2019 Maailman mestaruuskilpailuissa. Merkittävimpiä saavutuksia ovat 13 SM-mitalia, 5. sija ja kaksi 8. sijaa MM-kilpailuissa, sekä kaksi 6. sijaa ja 8. sija PM-kilpailuissa. Lisäksi hänet on palkittu kolme kertaa vuoden nuorena passiratsastajana Suomessa ja kaksi kertaa kansainvälisellä ’Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnolla’. Näiden lisäksi hänet on valittu kotikuntansa Pieksämäen vuoden urheilijaksi 2019.

”Islanninhevosiin rakastuin niiden luonteen ja ominaisuuksien ansiosta. Sosiaalinen ja sydämellinen luonne vetosi minuun”, perustelee Marleena valintaansa.

 Mutta mitä kaikkea kuuluu islanninhevosten kilpailulajeihin ja miten niitä arvostellaan?

”Islanninhevosten askellajiratsastus poikkeaa muista ratsastuskilpailulajeista, mutta eniten se on verrattavissa kouluratsastukseen. Askellajiratsastuksessa kilpaillaan 250 metrin ovaaliradalla ja osa lajeista suoralla, kuten passilajit, joissa itse kilpailen”, Marleena valottaa.

Askellajiratsastuksen ABC

Askellajiratsastus on jakautunut kahteen eri kilpailusuuntaan, Sport- ja Gaedingakeppni -kilpailuihin. Sport kilpailumuodossa arvostellaan askellajien puhtautta, joustavuutta ja näyttävyyttä sekä siirtymisten tarkkuutta ja ratsukon harmonista yhteistyötä. Gaedingakeppni on lähtöisin Islannista ja sen tavoitteena on löytää paras askellajihevonen. Arvostelun perusteena askellajien ohella on hevosen eteenpäinpyrkimys ja yhteistyöhalukkuus sekä ratsastajan vaikutus hevoseen.

Passiluokissa tavoitellaan puhdasta passin tahtia ja laatua, sekä mahdollisimman suurta nopeutta. Hevosen täytyy olla passissa tietyssä kohdassa ja aika ratkaisee. Passiluokassa PP1 arvostellaan ajan lisäksi myös siirtymisiä ja passin laatua. Askellajina passi on nopea, kaksitahtinen askellaji, jossa saman puolen jalkapari koskettaa käy maassa yhtäaikaa. Askelten välillä on selkeä liitovaihe, jolloin yksikään hevosen jalka ei osu maahan.

”Islanninhevosten peruskunnon treenaaminen ei juuri poikkea muiden hevosten treenaamisesta. Treenaaminen kuitenkin on lajikohtaista ja yksilöllistä. Se, millainen hevonen sinulla on, vaikuttaa paljon käytettäviin treenimuotoihin, määrään ja kestoon. Myös se, mitä lajia islanninhevosella ratsastat, vaikuttaa treenaamiseen. Esimerkiksi ovaaliluokissa kilpailevan ratsastajan tulee treenata hevosellaan eri ominaisuuksia kuin passiluokissa kilpailevan. Ratsastajan tulee huolehtia myös omasta fyysisestä sekä psyykkisestä kunnosta ja valmentautumisestaan”, Marleena muistuttaa.

Marleena Mönkäre & Svarta-Skotta

Vuosi 2021 on ratsukolle viimeinen vuosi nuorten ratsastajien luokassa, ja siksi on myös tärkeä vuosi tavoitteiden asettelussa. Kuluvan vuoden tavoitteet ovat Suomen mestaruuskilpailuissa sekä elokuussa Tanskassa järjestettävissä maailmanmestaruuskilpailuissa.

”Päätavoitteena on tietenkin suunnata vuoden paras kunto MM-kilpailuihin, mutta saada myös muita hyviä ja tasapainoisia suorituksia koko kilpailukauden ajan.”

Korsi sieltä, toinen täältä: Islanninhevosen ruokinnassa tulee olla tarkkana

Islanninhevoset ovat sopeutuneet Islannin karuihin olosuhteisiin, jonka vuoksi ne ei kestä suuria vilja- ja väkirehumääriä ja ne voivat lihoa helposti.

”Islanninhevosen suolisto on kehittynyt käyttämään tehokkaasti ravintonsa. Hyvään rehujen ja heinän laatuun, sekä tarkkaan ruokintaan kannattaa panostaa hevosen rodusta riippumatta”, Marleena huomauttaa.

”Hevosieni ruokinnan perusta on aina ollut mahdollisimman yksinkertainen ja laadukas. Hyvälaatuinen heinä ja raikas juomavesi on kaikkein tärkeimmät. Kilpahevosen pitää myös saada riittävästi energiaa syömästään ravinnosta, jonka vuoksi syötän heinän lisäksi kauratonta myslitäysrehua aamuin ja illoin. Myös kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit kuuluvat meidän hevosten arkipäivän ravintoon unohtamatta suoloja sisältävää elektrolyyttiä rasituksen jälkeen ja lämpimällä säällä. Täydentävinä rehuina käytämme hevosiemme ruokinnassa kotimaisia ja 100% luonnollisia Chia de Gracian tuotteita.”

CdG-tuotteet tavoitteiden tukena

Hevosemme ovat jo pidemmän aikaan syöneet CdG-tuotteista Chian siemeniä, Pony Boosteria, MSM-jauhetta ja Electrolyte Up -tuotetta.

Chian siemenet ovat hyvänä omega-rasvahappojen lähteenä hevosiemme ravinnossa. Chia sisältää vähän sokeria ja tärkkelystä, jonka vuoksi tuote sopii hyvin islanninhevosille, sillä ne eivät kestä suuria vilja- ja hiilihydraattimääriä. Chia on myös hyvä tuote ehkäisemään vatsaoireita.  Pony Booster on yksi suosikkini ja se takaa hevosiemme kivennäis- ja hivenaineiden, sekä vitamiinien saannin. Sen ansiosta hevoseni pysyy energisenä.  MSM tukee hevosiemme lihaksien, nivelten, jänteiden ja ihon hyvinvointia. Etenkin kilpahevosilla koen sen tärkeäksi, sillä edellä mainitut ovat kovassa rasituksessa. MSM ylläpitää myös meidän ensimmäisen hevosemme, 27-vuotiaan Emman, nivelten ja jänteiden kuntoa. Electrolyte Up -tuote on tärkeä elektrolyytti- ja nestetasapainon säilyttämiseksi raskaiden fyysisten suorituksien jälkeen niin arkena kuin kilpailuissakin. Uutena tuttavuutena ja yhtenä minun suosikkinani CdG-tuotteista on Mash the Pony. Se takaa hevosillemme riittävän nesteensaannin ja lisää juomahalukkuutta herkullisen maun vuoksi. Etenkin kilpailumatkoilla tuote on osoittautunut erinomaiseksi”, Marleena listaa.

Svarta-Skotta osaa olla rehujen suhteen melko nirso, joten ihan kaikki sille ei kelpaa. CdG-tuotteiden avulla rehuista on saatu maistuvampia.

”Laadukkuus on tärkeä periaate hevosteni ruokinnassa, joten luonnolliset ja lisäaineettomat CdG-tuotteet täyttävät sen kriteerin. Laadultaan ravintorikkaat CdG-tuotteet ovat varmistaneet tarvittavien kivennäis- ja hivenaineiden, vitamiinien, rasvojen, hiilihydraattien ja valkuaisen saannin. Näiden ansiosta hevostemme energiatasot pysyvät ylhäällä eivätkä hevoset jää alikuntoiseksi”, Marleena summaa.

 

Takaisin blogiin