MITÄ HEVONEN TARVITSEE PALAUTUAKSEEN KOVASTA SUORITUKSESTA?

MITÄ HEVONEN TARVITSEE PALAUTUAKSEEN KOVASTA SUORITUKSESTA?

Raskaan suorituksen jälkeen hevosen elimistö tarvitsee aikaa ja oikeanlaisia ravinteita palautuakseen rasituksesta ja valmistautuakseen uuteen suoritukseen. Palautumisessa avain on korvata rasituksessa menetetyt ravinteet ja auttaa kehoa normalisoimaan rasituksen aiheuttamat muutokset, kuten suolojen ja vitamiinien menetykset sekä maitohappojen poistuminen. Palautumisen aikana hevosen lihasten energiavarastot täydentyvät ja siksi palautumiselle tulisi varata riittävästi aikaa treeniohjelmasta. Ilman palautumista ei tule kehitystä.

Elektrolyytit ja nestetankkaus

Kovan fyysisen suorituksen aikana elimistö joutuu koville; lihaksiin muodostuu maitohappoa, nivelet rasittuvat ja hikoillessa elimistöstä poistuu suoloja ja elektrolyyttejä. Hevonen voi raskaan suorituksen aikana hikoilla tunnissa jo 10-15 litraa nestettä ja jopa 100 grammaa suolaa.

Alhainen elektrolyyttipitoisuus pienentää suonissa kiertävän veren määrää ja hevosen suorituskyky laskee.

Runsaan hikoilun jälkeen onkin tärkeää huolehtia riittävästä nesteensaannista sekä menetettyjen elektrolyyttien korvaamisesta. Mikäli hikoilun jälkeinen nestehukka korvataan vain vedellä, elimistön solujen suolapitoisuus laskee, mikä voi puolestaan aiheuttaa lihaskramppeja tai lihasjumeja. Elektrolyyttien ainoa tehtävä ei ole vain menetettyjen suolojen korvaaminen, vaan ne liittyvät myös elimistön hermoimpulsseihin ja lihasten supistumiseen. Puute voi aiheuttaa jopa väsymistä, ravinnosta saadun energian hyväksikäytön heikkenemistä, suorituskyvyn laskua ja kompurointia, joka puolestaan voi altistaa vammoille. Tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kloridi, kalium, magnesium ja kalsium. Magnesium voi auttaa lievittämään lihaskipuja ja kramppeja raskaan treenin jälkeen. Lisäksi sillä voi olla suorituskykyä parantava vaikutus, sillä se tukee tehostettua hapen toimitusta lihaksiin, lihasvoimaa sekä aineenvaihduntaprosesseja. Tästä syystä magnesium on erityisen tärkeä raskaasti harjoitteleville ja paljon hikoileville urheiluhevosille suorituskyvyn ja palautumisen tukemiseen.

Isotoninen eli elimistön omaa suolapitoisuutta vastaava nestetäydennys auttaa hevosta palautumaan parhaiten. Ihmisillä palautusjuomien sokeri ja aminohapot tehostavat natriumin imeytymistä, mutta hevosilla liika sokeri jopa hidastaa nestetasapainon palautumista.

E-ja C-vitamiinit toimivat antioksidantteina

Urheiluhevosille tärkeimmät vitamiinit ovat E-vitamiini ja C-vitamiini. E-vitamiinin tarve kasvaa öljyruokinnan yhteydessä sekä rasituksen lisääntyessä. Kova fyysinen työ kuormittaa lihaksia, jänteitä ja niveliä ja aiheuttaa epätasapainon soluja hapettavien ja hapettamiselta suojaavien tekijöiden välillä. Tämä epätasapaino, oksidatiivinen stressi, vaurioittaa soluja. E-vitamiini toimii hevosen kehossa antioksidanttina, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta, kuten maitohapoilta.  Ravintoon lisätystä E-vitamiinista on hyötyä tilanteissa, joihin liittyy matala-asteinen tulehdus. Näitä tilanteita ovat mm. raskas fyysinen rasitus, nivelvaivat sekä erilaiset ihon kuivumisesta johtuvat häiriöt. E-vitamiini parantaa lihasten anaerobista toimintaa sekä edistää näin hevosten suorituskykyä vaativissa fyysisissä suorituksissa sekä lihaksiston rasituksesta palautumisessa. E-vitamiinin pitoisuudet elimistössä nousevat hitaasti, joten urheiluhevosille tärkeää on säännöllinen E-vitamiinin saanti ravinnosta. Luonnollisen E-vitamiinin imeytyminen on tutkitusti jopa moninkertainen synteettisen vitamiiniin verrattuna. Myös seleeni toimii elimistössä antioksidanttina ja sillä on mahdollista osittain korjata E-vitamiinin puutetta ja toisinpäin.

Myös C-vitamiinilla on tärkeä antioksidanttitehtävä haitallisten radikaalien neutraloinnissa. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii synergiassa E-vitamiinin kanssa. Normaalitilanteessa antioksidantteja on elimistössä riittävästi ehkäisemään solukalvojen vaurioitumista, mutta raskas fyysinen suoritus hapettumisen nopeus on suurempaa, eikä kehon luonnollinen antioksidanttituotanto silloin riitä kompensoimaan haitallisten radikaalien muodostumista. Tavallisesti hevonen pystyy tuottamaan riittävän määrän C-vitamiinia, mutta stressin ja kovan rasituksen yhteydessä elimistön C-vitamiinitasot voivat laskea ja silloin niiden täydentäminen on tarpeen. Erinomainen luonnollinen C-vitamiinitäydentäjä on ruusunmarja, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, myös nivelille hyödyllistä rikkiä ja se onkin loistava lisä reippaassa valmennuksessa oleville hevosille.

Myös B-vitamiinit ovat tärkeitä urheiluhevosille. Mitä suurempi rasitus, sitä suurempi B-vitamiinien tarve. B-ryhmän vitamiinien puute vaikuttaa negatiivisesti lihasten toimintaan ja energiankäyttöön.

palautuminen

Omega-3 hillitsee tulehdusta

Omega-3-rasvahapoilla on oma osansa annettavana hevosen palautumiseen kovista suorituksista. Omega-3-rasvahapot auttavat elimistöä korjaamaan fyysisen rasituksen aiheuttamisia kudosvaurioita ja siten tukemaan hevosen palautumista. Ravinnon saatavat rasvahapot vaikuttavat merkittävästi mm. rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, matala-asteiseen tulehdukseen ja lihaksiston kuntoon. Kova rasitus voi aiheuttaa elimistössä hetkellisen matala-asteisen tulehduksen ja Omega-3-rasvahapoilla on todettu olevan tulehduksia hillitseviä ominaisuuksia.

Useissa tutkimuksissa on todettu omega-3-rasvahappojen ruokintaan lisäämisen jälkeen eri-ikäisten hevosten nivelnesteessä ja veressä vähemmän tulehduksenvälittäjäaineita kuin kontrolliryhmällä. Tämä voi viitata siihen, että omega-3-rasvahappolisällä ruokinnassa voidaan sekä ennaltaehkäistä rasituksesta johtuvaa tulehdusperäistä nivelrustojen kulumista että auttaa jo nivelrikkoa sairastavia hevosia.

Energia ja proteiinit

Kovan rasituksen jälkeen hevonen tarvitsee lepoa korjatakseen rasituksen aiheuttamat lihasten pienet vauriot. Kova rasitus tyhjentää hevosen glykogeenivarastot ja niiden täydentämiseen kuluva aika vaihtelee mm. käytetystä rehusta riippuen. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti liukoisia hiilihydraatteja, vaikuttaa positiivisesti glykogeenivarastojen täydentämiseen. Yleensä glykogeenivarastot täyttyvät entiselleen muutamassa päivässä. Toipuakseen rasituksesta hevosen tulisi saada energian lisäksi riittävästi valkuaista lihaksien palautumiseen ja rakentamiseen. Riittävä valkuaisen saanti mahdollistaa lihaksiston rakentamisen, mutta pelkkä määrä ei tuo onnea, vaan on syytä kiinnittää huomiota, että ravinto sisältää riittävästi oikeanlaisia aminohappoja. Aminohappoja esiintyy 20 erilaista, joista kymmentä elimistö ei pysty itse valmistamaan (ns. välttämättömät aminohapot), joita on saatava ravinnosta.

Hevosten ruokinnassa tärkeimmät välttämättömät aminohapot ovat lysiini, metioniini ja treoniini. Mikäli ravinto sisältää paljon proteiinia, mutta ei riittävästi lysiiniä, metioniinia ja treiniinia, hevonen ei kykene kasvattamaan lihaksiaan.

Tärkeät nivelet

Ennaltaehkäisy ja riittävä palautuminen ovat tärkeitä seikkoja huomioida vammojen syntymisen estämiseksi. Kovassa rasituksessa olevan hevosen nivelet ovat kovilla ja rasituksen aiheuttamat vauriot saavat aikaiseksi kehossa tulehdusreaktion. Nivelten hyvinvointia voi tukea tarjoamalla niille riittävästi ravinteita, jotka ravitsevat myös nivelkudosta ja tukevat sen luonnollista uudistumista. Tällaisia ovat mm. glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, msm, hyaluronihappo sekä erilaiset kollageenit. Liike nopeuttaa palautumista ja maitohapon poistumista lihaksistosta. Loppuverryttely ja suorituksen jälkeisen päivän kevyt liikutus auttavat palautumisessa. Erilaisten kylmä- ja lämpöhoitojen avulla voidaan myös vähentää rasitusvammojen ja kroonisten tulehdusten riskiä.

 

Lähteet:

Hevostietokeskus

https://www.veteq.fi

https://practicalhorsemanmag.com

https://www.platinumperformance.com

Takaisin blogiin