Terveysvaikutteinen tyrni – voittamaton vitamiinipommi

Tyrni on tunnettu lääkekasvina jo antiikin ajoista lähtien. Antiikin Kreikassa tyrnin nuoria oksia ja lehtiä käytettiin hevosten lääkintään, sillä tyrni teki hevosten karvasta sileän ja kiiltävän ja eläimet kasvoivat hyvin. Alla on lueteltu tyrnin lukuisia hyötyjä ja käyttötapoja.

Öljyt, rasvat ja rasvahapot

Tyrnin marjan öljypitoisuus on noin 7 g / 100 g. Nämä öljyt sisältävät useita hyvälaatuisia rasvahappoja, mm. oleiini-, steariini-, linoli- ja palmitiinihapon glyseridejä sekä muita aminohappoja. Öljyssä on rasvahappoja 80 - 95 %.

A- ja E-vitamiinit ja karoteeni

E-vitamiinia (tokoferolia) on tyrnissä enemmän kuin minkään muun kasvin hedelmissä tai marjoissa. Tyrni sisältää E-vitamiinia 3,23 mg ja tokoferolia 3,05 mg/100 g.  A-vitamiinipitoisuus on 250 mikrogrammaa / 100 g, ß-karoteenipitoisuus 1500 mikrogrammaa/100 g.

C-vitamiini

Tyrnissä on C-vitamiinia noin 200 - 450 mg/ 100g. Tämä on jopa 10-20 kertainen määrä appelsiiniin verrattuna! Tyrnin flavonoidit auttavat merkittävästi C-vitamiinin imeytymistä.

Muut vitamiinit

Tyrnimarjan tiamiinipitoisuus (B1) on 0,03 mg / 100 g, riboflaviinipitoisuus (B2) on 0,21 mg, niasiinin 0,26 mg, pyridoksiinin (B6) 0,11 mg, foolihapon 10 mikrogr, pantoteenihapon 0,15 mg ja biotiinin 3,3 mikrogr/100 g . Osittaiset tutkimukset anatavat viitteitä siitä, että tyrnin siemenen kuori sisältäisi runsaasti B12-vitamiinia, mitä yleensä ei esiinny kuin eläinkunnan tuotteissa. B12-vitamiini toimii verenmuodostuksessa, hermoston toiminnassa, estää verisuonten rasvoittumista ja osallistuu immuunivasteen parantamiseen.

Lisäksi tyrnin marjat sisältävät K-vitamiinia (kumariineja, oksikumariineja), joilla on tulehdusta ehkäisevä ja kouristuksia laukaiseva vaikutus, sekä fytosteroleja, jotka toimivat kolesterolin vastavaikuttajina.

Hivenaineet

Tyrni sisältää rautaa 0,44 mg / 100 g. Muita kivennäis- ja hivenaineita on 20 eri lajia, kuten sinkkiä, mangaania, kaliumia, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia.

Flavonoidit

Tyrni sisältä runsaasti erilaisia flavonoideja, kuten kversetiiniä, kemferolia ja myrisetiiniä.

Kokonaisuudessaan tyrnimarjassa on  flavonoideja 150-300 mg/100 g.

Tyrnin lääkinnälliset käyttöalueet

Tyrniöljy on kansanlääkinnästä peräisin oleva rohdos, jota myös virallinen lääketiede käyttää hyväkseen monenlaisten sairauksien hoidossa. Tyrniöljy lievittää kipua ja nopeuttaa vahingoittuneen kudoksen ja haavojen paranemista. Siksi se sopii erityisen hyvin erilaisten ihotautien hoitoon. Erinomaisia tuloksia on myös saatu kihti- ja reumapotilaiden hoidossa.

Sisäisesti käytettynä tyrniöljy sopii vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. Tyrniöljyn uskotaan edistävän myös rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa. Öljy elvyttää maksasolujen toimintaa, mikä on tärkeää mm. allergioiden hoidossa. Tyrniöljyn sisältämä E-vitamiini edesauttaa lihasten toimintakunnon säilymistä.

Marjoilla on myös limakalvoja supistava ja antiseptinen vaikutus, mistä syystä niillä on hoidettu ripulia. Lehtiä ja kukkia on käytetty ihottumarohtona ja siemeniä ummetukseen. Erityisesti kiinalaisessa ja venäläisessä kansanlääkinnässä tyrnimehulla on tärkeä merkitys mm. ihotulehdusten, palovammojen ja silmäsairauksien hoidossa. Marjoista saatavaa tyrniöljyä käytetään palo- ja makuuhaavoihin sekä sädehoidosta johtuvien ruuansulatuselinten vaurioiden hoitoon.

Immuunijärjestelmä

Tyrnillä on immuunijärjestelmää stimuloiva vaikutus erityisesti suuren ß-karoteeni- ja C-vitamiinipitoisuuden ansiosta. Siksi tyrnituotteet ovat hyviä virustautien  ja kausiluontoisten tautien ennaltaehkäisyyn ja niistä paranemiseen. Tyrniä voi nauttia runsasvitamiinisena ja -mineraalisena yleisvahvistavana tuotteena myös väsymykseen ja yleiseen uupumukseen.

Sydän ja verenkiertoelimistö

Tyrnin flavonit (kvertsetiini, kamferooli) vahvistavat sydämen supistustehoa ja pumppausta, vähentävät verisuonten vastusta ja lisäävät suonten joustavuutta. Siten tyrnillä on tietty verenpainetta alentava vaikutus. Tyrnillä on havaittu olevan myös veriplasman kolesterolimäärää alentava vaikutus. Bioflavonit yhdessä C-vitamiinin kanssa vahvistavat hiussuonten seiniä. Tyrnin verisuonten kovettumista eli skleroosia estävä vaikutus johtuu oleiini-, linoleeni- ja linolihappoja sisältävästä öljystä, jossa on myös rasvaliukoisia A ja E-vitamiinia ja fosfolipidejä, sekä kasvin steriineistä ja vesiliukoisista B1-, B2, B6- ja C-vitamiineista.

Iho

Tyrnillä on bioflavoidien ansiosta sekä tulehdustenvastainen, antiallerginen, kivun ja virusten vastainen että antimikrobinen vaikutus. Siksi tyrniöljy on omiaan ulkoisten haavojen, tulehdusten, palovammojen, rohtumien, ihottumien, haavaumien ja muiden iho-ongelmien hoitoon. Tyrni voi vähentää tulehdusta ja allergisia ilmiöitä. Tyrniöljy suojelee ihoa myös auringon vahingoittavalta vaikutukselta ja sopii myös auringonpolttamalle iholle.

Tyrnimarjan hedelmälihan, kuoren ja siementen sisältämät luonnonöljyt lievittävät atooppista ihottumaa.

Ruuansulatusjärjestelmä

Koska tyrni auttaa kudoksia palautumaan nopeammin, se sopii hyvin vatsan ja pohjukaissuolen haavoihin (nopeuttaa haavan arpeutumista, mikä on paranemisedellytys). Samoin tyrni auttaa orgaanisten happojensa ansiosta ruuansulatushäiriöissä parantamaan sulatusta. Tyrnituotteiden käyttäjien käytännön kokemus on näyttänyt että tyrni lieventää myös suun limakalvojen tulehdusta ja haavoja.

Estrogeenivaikutus

Tyrni sisältää naishormonien tapaan vaikuttavia fytoestrogeenejä ja fytogonadotripiineja. Fytoestrogeenit vaikutavat elimistössä anabolisesti eli lisäävät valkuaisaineiden synteesiä ja yleensä kasvua. Eläimillä fytoestrogeenien tiedetään vähentävän veren kolesterolia ja lisäävät kaliumin, magnesiumin ja fosforin määrää. Ne tehostavat myös punasolujen aineenvaihduntaa, parantavat aineiden imeytymistä ruoansulatuskanavan limakalvon läpi ja muuttavat solukalvon läpäisevyyttä vaikuttaen erittäin paljon solun aineenvaihduntaan.


Vanhemmat artikkelit Uudemmat artikkelit