Anna-Julia Kontio CdG-tiimin ratsastajaksi

Anna-Julia Kontio CdG-tiimiin

Tällä hetkellä Belgiassa asuva ja avopuolisonsa kanssa VDB Sporthorses-tallia pyörittävä Anna-Julia Kontio on CdG-tiimin uusin vahvistus.

Kontion ja hänen puolisonsa Jens Vandenberkin VDB-Sporthorses on urheiluun, valmennukseen sekä hevosten myyntiin keskittynyt yritys, jossa hevosten määrä vaihtelee 15 ja 20 välillä.

"Olen tehnyt nyt reilun vuoden verran töitä uusien hevosten kanssa, joista valtaosa on meidän omistuksessamme. Tavoitteena on rakentaa hevosia pikkuhiljaa eteenpäin ja päästä takaisin viiden tähden tasolle”, Anna-Julia Kontio kertoo.  

”Tällä hetkellä kilpahevosia on 8-10. Muutamat näistä ovat nuorempia, mutta osa on jo vanhempia, jotka kilpailevat kansainvälisesti 2-5 tähden tasolla.”

10-vuotias Callas-tamma on yksi tämän hetken lupaavimmista. Myös 19-vuotias, monelle suomalaiselle tuttu ja Kontion omistuksessa oleva Fardon jatkaa edelleen kilpailemista, eikä sitä tunnu ikä vaivaavan.

”Tämän hetkisessä tilanteessa parasta on se, että suurin osa hevosista on omiamme ja saan kehittää niitä omaan tahtiin, ilman ulkopuolisia paineita menestyksestä tai myynnistä. Se onkin uutta”, Kontio hymyilee.

Syntynyt satulaan – tavoitteena nousu takaisin huipulle

29-vuotiaalla Ylöjärveltä kotoisin olevalla Kontiolla on oma systeeminsä, millä hän rakentaa hevosia huipulle.  Hevoset ovat olleet Kontion intohimo pienestä pitäen ja esteratsastajan ammatti on ollut haaveena aina.

”Perheeni on aina ollut hevosten parissa ja meillä oli jo syntyessäni oma talli. Oman ponin sain 1-vuotiaana”, Kontio kertoo.

Tulevalla kaudella tavoitteena on kehittää jokaista hevosta omalla tasollaan ja loppukaudesta nostaa muutama hevonen 5-tähden tasolle.

”Hevosissa ja ratsastuksessa parasta on jokapäiväinen uuden oppiminen, siihen ei kyllästy ikinä. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena oppia aina jotain uutta jokaiselta hevoselta, kehittää omaa ratsastusta joka päivä paremmaksi ja tietenkin vakiinnuttaa jälleen kansainvälinen huipputaso.”

Suomessa Anna-Julia Kontio tunnetaan menestyksekkäästä urastaan jo nuorella iällä. Monissa liemissä keitetty Kontio ei enää vähästä hätkähdä, vaan uskoo vahvasti omaan tekemiseen ja osaamiseen.

”Uusien hevosten kanssa menestys harvoin tulee heti. Kärsivällisyyttä tarvitaan, mutta nykyinen ratkaisu on ollut oikea. Koko ajan mennään eteenpäin."

Uransa suurimmiksi saavutuksikseen hän luettelee Pariisin Saut Hermes-kisojen parikilpailun voiton, Helsingin GP:n sekä Maailman Cupin sijoitukset.

Mutta mikä onkaan Kontion salaisuus hevosten kanssa ja menestyksen takana?

”Haluan, että hevoset ovat herkkiä ja täydellisesti minun avuillani. Vain siten niiden kanssa voi menestyä. En halua kiirehtiä, vaan hevosille täytyy antaa aikaa kehittyä ja saada varmuutta. Otan aina jokaisen uuden hevosen omana yksilönään ilman ennakkoluuloja, sekä aloitan aina tietyistä perusasioista tutustuessani uuteen hevoseen. En ole kovin valikoiva; yleensä tykkään kaikista hevosista, kaikissa on omat särmänsä ja omat luonteenpiirteensä” Kontio nauraa.

Anna-Julia Kontio

Perusta, perusta ja perusta

Kuten kaikissa asioissa hevosten kanssa, Kontio lähtee liikkeelle perusasioista myös ruokinnassa: hyvä heinä ja perusväkirehut sekä riittävä liikunta. Ne ovat tärkeitä asioita. Usein Kontio näkee jo muutaman ensimmäisen päivän aikana, mikäli hevonen vaatii jotakin erityistä, esimerkiksi kauratonta ruokintaa tai kenelle taas sopii kauraa sisältävät rehut. 

”Useimmat hevoseni saavat Chia de Gracian täydennysrehuja, valikoimasta löytyy hevosilleni kaikki tarvittava. Pääsääntöisesti vanhemmat ja isompia luokkia kilpailevat hevoset saavat tukea nivelten ja lihaksiston toimintaan mm. MSM:stä ja ruusunmarjasta sekä E-vitamiinista. Herkkävatsaiset syövät Protect That Tummy-tuotetta, josta onkin ollut huomattava apu muutamalle hevoselle.” ”Yhteistyö Chia de Gracian kanssa on minulle erityinen ja todella tärkeä asia, sillä suhtaudun intohimolla jokaiseen hevoseen ja niiden terveyteen ja hyvinvointiin. Jo lyhyen yhteistyön aikana Chia de Gracia on auttanut minua löytämään monelle hevoselle oikeat tuotteet. Lisäksi on tietenkin mukava tehdä yhteistyössä kotimaisen hevosbrändin kanssa,” Kontio summaa.

 Omalle hevoselle sopivien tuotteiden valinnassa Kontio neuvoo pitkäjänteisyyteen.

”Kannattaa aina tarkastella hevosta rauhassa pidemmällä tähtäimellä, jolloin on helpompi löytää oikeat tuotteet tai tuoteyhdistelmät juuri kyseiselle yksilölle.”

CdG-tiimiin kuuluvat Kontion lisäksi myös Englannissa asuva, kansainvälistä GP:tä kilpaileva kouluratsastaja Mikaela Soratie, Emmi Salminen (nuoret) ja Johanna Similä (juniorit) sekä esteratsastaja Noora Manninen (juniorit).

Kontio kilpailee Bordeaux’n viiden tähden esteillä Ranskassa tällä viikolla 6.-9. helmikuuta.

 

KUKA: Anna-Julia Kontio

* 29-vuotias esteratsastaja

* Kotoisin Ylöjärveltä

* Asuu Belgiassa. Kilpailee esteratsastuksessa ja pyörittää myynti- valmennus- ja kilpatallia puolisonsa kanssa.

* Viime vuosien menestynein suomalainen esteratsastaja

* Muistetaan erityisesti hevosistaan Rio Nuevo, Escape, Fardon, Ornellaia

* Ratsastanut Jordanian prinsessa Hayan Team Harmonyssa

* Sai ensimmäisen poninsa 1-vuotiaana

* Kolme Suomen mestaruutta

* Isä tunnettu raviohjastaja Jorma Kontio

* Allerginen hevosille

 

 

 

Takaisin blogiin