Askellajiratsastaja Mari Väyrynen-Kunnas & upea nuori islanninhevosori Heimur fra Austurkoti ylsivät jo SM-mitaleille - Chia de Gracia FI

Askellajiratsastaja Mari Väyrynen-Kunnas & upea nuori islanninhevosori Heimur fra Austurkoti ylsivät jo SM-mitaleille

Askellajiratsastaja Mari Väyrynen-Kunnas asuu hevostilallaan Sipoossa. Tilalla toimii islanninhevosiin keskittynyt täysihoito/valmennustalli.

Mari on ratsastanut pikkutytöstä lähtien ja islanninhevosiin hän tutustui jo 90-luvulla.

”Islanninhevoset ovat herkkiä ja energisiä hevosia. Alkuperäisrodun karisma ja askellajit kiehtovat paljon”, Mari kertoo.

Hän on kilpaillut vuosien aikana paljon eri hevosilla ja edustanut Suomea maajoukkueessakin. Muutaman vuoden kilpailutauon jälkeen Mari on nyt päässyt palaamaan radoille tänä kesänä oriillaan Heimur fra Austurkoti. 

”Heimur on vielä kokematon kilpailija, mutta olen iloinen siitä, miten hienosti se on ottanut kaikki uudet asiat. Heimur on kaunis ja näyttävä ori ja se on palkittu 5-vuotiaana hyvällä toisella palkinnolla nelikäyntisenä.”

Nuoren hevosen kanssa otetaan varovasti

Ratsukon ensimmäinen kilpailukausi on sujunut hyvin. Tavoitteena on ollut tehdä ehjiä ja siistejä suorituksia ja luoda vakaa perustaso, jonka päälle on sitten helpompi lähteä rakentamaan lisää vauhtia, voimaa ja näyttävyyttä tulevia kausia ajatellen. 

”Kun hevosella ei ole kokemusta kilpailemisesta, on mietittävä tarkkaan millaisiin asioihin pitää keskittyä, jotta koulutusprosessi myös kodin ulkopuolella jatkuu myönteisenä. Hevosen tulee tottua paljon uusiin asioihin, ja siksi vaatimukset täytyy asettaa järkeviksi ja riittävän helpoiksi myös suorituksia ajatellen. Olen erittäin iloinen siitä, että nämä tavoitteet toteutuivat suurimmalta osin.”

Kevään isommissa World ranking-kilpailuissa ratsukko voitti nelikäyntiluokan sekä sai tuomariston myöntämän hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnon. Heinäkuun puolessa välissä käydyt Suomenmestaruuskilpailut toivat parille nelikäynnin kombinaatiohopeaa sekä nelikäynnin pronssia.

”Minulle hevonen tulee aina ensin, sen hyvinvointi, tarpeet ja järkevästi suunniteltu treenikausi ja tavoitteet hevoselle sopiviksi toteutettuina. Kiireellä harvoin saavutetaan mitään pysyvää, ja tärkeintä on huolehtia hevosystävän hyvinvoinnista monipuolisesti. Kun homma toimii kaikin puolin, on treenaaminen mielettömän hauskaa, vaikka välillä on käytävä mukavuusalueiden ulkopuolellakin”, Mari kertoo ja jatkaa. 

”Jokainen hevonen tarvitsee kestävän pohjan, myös islanninhevonen. Perusratsastus on tärkeää. Askellajien monipuolisuus tuo omat sävynsä treeniin ja koulutukseen, kun kolmen perusaskellajin lisäksi islanninhevosella on töltti ja myös osalla passi.”

Kuten kaikkien hevosten, myös islanninhevosen tulee olla tasapainoinen ja notkea sekä hyvällä tavalla reaktiivinen siinä missä minkä tahansa muunkin kilpahevosen. Hyvä kehonhallinta on kaiken perusta. Se pitää niin kehon kuin mielenkin tasapainoisena.

”Ruokinta on myös minulle tärkeä asia. Panostan aina laadukkaaseen heinään, jonka päälle rakennetaan sitten tarvittavat muut ravinteet. Hevosten ruoka on tänä päivänä pitkälti hyvin teollista ja siksi valitsen myös osaksi ruokavaliota sopivia luonnonmukaisia ravinteita. Meillä on käytössä Chia de Gracian Eektrolyte Up, jonka olen kokenut toimivaksi elektrolyyttivalmisteeksi ilman turhia lisäaineita tai sokereita. Myös chia-siemenet kuuluvat kausiluonteisesti ruokavalioon.”

Marin tallissa monet muutkin syövät luonnonrehusekoituksia, jotka on valittu järkevästi sen hetkisiin tarpeisiin nähden.

Tulevaisuus

Seuraavaksi ratsukko pitää hieman kilpailutaukoa ja keskittyy loppukesästä pääosin kevyempään harjoitteluun.  Tavoitteena on myös lisätä pikkuhiljaa kestävyysharjoittelua maastossa.

Seuraavalle kaudelle ratsukon tavoitteena on nostaa tulostasoa pykälän

korkeammalle, ja saada vauhtia ja voimaa lisää. Päätavoite siintää isommilla kansainvälisillä radoilla, mutta sen aika ei ole ihan vielä.

 ”Heimur tarvitsee vielä aikaa ja lisää kilpailurutiinia. Parasta kaikessa on kuitenkin se arkinen harjoittelu. Pitää muista osata nauttia pienistäkin onnistumisista.”

Takaisin blogiin