CdG-ratsastajat kouluratsastuksen EM-kilpailuihin Unkariin - Chia de Gracia FI

CdG-ratsastajat kouluratsastuksen EM-kilpailuihin Unkariin

CdG-tiimin Johanna Similä ja Emmi Salminen on valittu edustamaan Suomea elokuussa Unkarissa pidettäviin kouluratsastuksen EM-kilpailuihin. Johanna ratsastaa viimeistä juniorivuottaan hevosellaan Mein Freund ja Emmi viimeistä nuorten vuottaan ratsullaan St´Ophir. Viime vuonna molemmat tytöt osallistuivat Tanskassa järjestettyihin PM-kilpailuihin. Tänä vuonna Ypäjälle suunnitellut PM-kilpailut jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan ja SM-kilpailutkin siirtyivät syyskuulle.

Millä mielellä tytöt valmistautuvat nyt isompien mittelöiden lähtöön?

”Meillä oli Ofin kanssa talvella ongelmia sen terveyden kanssa ja eikä meillä oikeastaan ollut kauheasti odotuksia tälle kisakaudelle. Lähinnä haaveilin, että pääsisimme tällä kaudella starttaamaan edes jotakin. Ofi kuitenkin kuntoutui yllättävän hyvin ja itse asiassa tuntui siltä, että pakollinen loma teki sille hyvää”, kertoo Emmi.

”Kuluva kausi on viimeinen juniorivuoteni, joten odotukset tälle vuodelle olivat lähinnä nauttia tutuista radoista ja pyrkiä PM- ja EM joukkueeseen, joten siinä mielessä tavoitteet jo toteutuivat”, toteaa Johanna.

Korona-kevään haasteet

Erityisesti kevättalvi oli kaikille erikoinen, kun koronan asettamat rajoitukset estivät kilpailu- ja valmennustoiminnan. Yleensä maajoukkuevalintoihin järjestetään noin 4-5 katsastuskilpailua, jotka alkavat jo maaliskuussa. Näin piti olla myös tänä vuonna, mutta koronan takia katsastuskilpailut jäivät vain yhteen kilpailuun.

”Meille tämä oli tavallaan ihan hyväkin juttu, sillä Ofin alkuvuoden sairastelun vuoksi emme olisi varmaan päässeet katsastuksiin ja sen vuoksi joukkueeseenkaan mukaan. Tänä vuonna yhdellä kisalla oli erittäin iso painoarvo valintoihin. Meillä treenit ovat kotona kulkeneet hyvin ja olemme päässeet rauhassa treenaamaan vaikeampiakin asioita, kun kilpailuita ei järjestetty. Tällä hetkellä kaikki nuorten asiat alkavat olla aika hyvin hanskassa ja voimme keskittyä ratojen yksityiskohtiin sekä hienosäätöön” Emmi toteaa. 

”Kotiharjoitukset sujuivat hyvin läpi talven ja kevään. Onnistumisia saimme erityisesti kokoamisen lisäämisessä sekä Manun lihasmassan kasvattamisessa.  Sen sijaan radan ratsastus pitkän kisatauon aiheuttamana toi kyllä haastetta”, kuvailee Johanna.

Molemmilla tytöillä kisat ovat olosuhteiden vuoksi jääneet vähiin eikä ratarutiinia tälle kaudelle ole vielä kertynyt. Tilanne on kuitenkin sama kaikille. Emmi ja Ofi starttasivat ensimmäistä kertaa Ypäjällä kesäkuun lopulla eli 10 kuukauden kisatauon jälkeen onnistuneesti hyvin prosentein ja sijoituksin. Myös Johanna kertoo, että rutiinin puuttuminen toki aiheutti jännitystä, mutta seuraavissa kisoissa meno oli jo sujuvampaa.

Millä mielin lähdetään EM-katsastuksiin, kun kilpailemaan ei juuri ole päästy?

”Me lähdimme katsastuksiin hyvin ja avoimin mielin. En ottanut paineita katsastuksista enkä oikeastaan jännittänytkään yhtään. Saatiin suoritettua ihan kelpo rata, tasainen ja melko rikkeetön 67%”, Emmi kertoo.

”PM-kisojen peruuntuminen toki harmitti, kun ne olisi järjestetty Suomessa, mutta onneksi muita kisoja saatiin tilalle. Haastavaa oli ja on suunnitella treenejä ja kisakalenteria, kun kisojen järjestyminen on edelleen epävarmaa. Ensimmäinen katsastuskilpailu oli meille myös kauden avaus, mutta lähdimme rauhallisin mielin, sillä treenit olivat sujuneet hyvin, eikä ollut syytä epäillä muuta”, Johanna kuvailee tuntemuksiaan.

Määränpään muutos Englannista Unkariin

Molemmilla tytöillä on menossa viimeinen vuosi omissa ikäluokissaan ennen siirtymistä seuraavaan. Kumpikaan ei kuitenkaan ota paineita siirtymisestä, vaan katsoo luottavaisesti tulevaan.

 ”Fiilis on hyvä! Ollaan päästy Ofin kanssa nyt PM- sekä EM joukkueeseen nuorten vuosien aikana, sekä napattu SM-mitali ja lukuisia voittoja ja sijoituksia! Nyt tuntuu siltä, että olemme tämän kauden loputtua valmiita siirtymään eteenpäin. Tuntuu, että Ofikin alkaa jo nyt 3 vuoden jälkeen muistamaan PSG-radan ulkoa ja on innoissaan, kun pääsee tekemään vaikeampiakin temppuja.”

Johanna on samoilla linjoilla. ”Yksi osa lajin innostavuudesta on uusien asioiden harjoitteleminen ja sitä on toden teolla edessä!”

Alun perin EM-kilpailut piti järjestää heinäkuussa Englannissa, mutta nyt nokka kääntyy kohti Unkaria. Molemmille tytöille EM-paikka on yhden unelman täyttymys, vaikka toki pitkä matka aina hieman jännittää.

”Meidän kilpailupäivät ovat joukkueohjelma 18.8, henkilökohtainen ohjelma 19.8 ja Kür-finaali 21.8. Finaaliin karsiutuu henkilökohtaisen ohjelman perusteella ainoastaan 18 parasta ratsukkoa. Toivon, että pääsisimme suorittamaan radat omalla tasollamme ja että matka sujuisi mutkitta”, Emmi pohtii.

”Unkariin lähden odottavin fiiliksin! Tällaiset reissut ovat aina todella opettavaisia ja mahtavia kokemuksia. Matka on varmasti pitkä ja haastava, eikä korona-tilanne helpota matkan tekoa yhtään. Pidetään kuitenkin lippu korkealla!”, Johanna summaa.

Takaisin blogiin