Erika Hanhisuoanto ja Aapo Euroopan kiertueella - Chia de Gracia FI

Erika Hanhisuoanto ja Aapo Euroopan kiertueella

Erika Hanhisuanto on esteratsastaja, jonka moni muistaa ”Kun omaa ei ole”-blogin pitäjänä. Moni tuntee hänet myös kisoista, joissa hänet aikaisemmin näki useiden eri hevosten selässä. Erikalla eli Pikkiksellä on tällä hetkellä  7-vuotias hevonen Carambola ”Aapo”, jonka hän on itse laittanut alusta saakka. Mutta miten tilanne muuttuikin hevosettomasta hevosenomistajaksi? 

 ”Ostin Aapon ollessani Saksassa Niclas Aromaan luona vuonna 2015 alkuvuodesta. Olin puolitosissani etsimässä kaverilleni kouluhevosta ja satuin kysymään Niken vaimolta Lauralta, sattuisiko hän tietämään mitään. Hän sitten heitti, että onhan tuolla laitumella yksi aika hyvin liikkuva täysin tekemätön 4-vuotias. Katsottiin se sitten irtona maneesissa, samalla kun haettiin sen 3-vuotiaat kaverit irtohyppäämään. Nähtyäni Aapon ravin ja laukan, totesin että no joo, ihan hyvin se liikkuu, mutta ei taida olla kuitenkaan ihan sitä mitä kaverini etsii. Kaksi kertaa näin sen hyppykujassa, kun jo huomasin kysyväni paljonko se maksaa. Ja sitten se tulikin Suomeen.”

Tällä hetkellä Pikkis työskentelee ratsuttajana meksikolaisella ratsastajalla, jonka vuoksi myös hän ja Aapo ovat lähiaikoina melko paljon reissussa. Muutama viikko sitten ratsukko oli Espanjassa ja kesäksi he ovat siirtyneet Belgiaan. Kansainväliset kilpailut vievät heitä kesällä ympäri Eurooppaa: hommaa, josta moni hevostyttö unelmoi!

”En todellakaan voi valittaa!”, Pikkis nauraa.

Pikkis ratsastaa 6-9 hevosta päivittäin. Oman hevosen Aapon päivät sisältävät ratsastuksen lisäksi pitkiä tarhailuja ihanan isossa tarhassa, jossa riittää tilaa ja ruohoa koko kesäksi.

Tulevaisuus

Pikkiksen tavoitteena on tulla mahdollisimman taitavaksi ratsastajaksi ja hevosten käsittelijäksi. Konkreettinen tavoite on päästä hyppäämään 140 cm luokkia itse kouluttamalla hevosella eli Aapolla. Tällä hetkellä ratsokko kilpailee Euroopassa 130-luokkia, varsin onnistuneesti!

”Varsinaisia saavutuksia minulla ei kauheasti ole, kun olen aina ratsastanut muiden hevosilla ja pienempiä luokkia. Mutta kun Aapo voitti tuomariarvostelun HIHS:ssä 5-vuotiaana, oli kyllä todella onnellinen!”

Tällä hetkellä hevoset ja ratsastus ovat Pikkiksen koko elämä, oikeastaan ovat olleet jo viimeiset kahdeksan vuoden ajan. Samalla hän ehti kuitenkin hankkia koulutuksen ja tehdä vähän oikeita aikuisten töitäkin. Lopulta hevoset kuitenkin veivät kokonaan, vaikka hän yrittikin harata täysipäiväistä hevostelua vastaan ja ajatella ”fiksusti”.

Pikkiksen filosofia: ystävyyttä ja rentoutta

Ratsastuksessa Pikkis pyrkii aina lopputulokseen, jossa hevonen liikkuu itse eteenpäin, rennosti ja kuunnellen. Kuitenkin aina sen mukaan, mitä kukin hevonen juuri sinä päivänä on valmis tekemään niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hypätessä Erikan tavoitteena on antaa hevosille tilaa ajatella itse ja korjata virheitä sen kautta. Rutiineihin kuuluu myös sulkutaivutukset lähes jokaisella hevosella joka päivä, välillä diagonaaleilla tai ympyrällä, suoria uria unohtamatta.

”Hevosten osalta tykkään aina putsata niiden sieraimet ja silmät märällä rätillä sekä ennen että jälkeen ratsastuksen, että niillekin jää puhdas olo nassusta”, Pikkis hihittää.

 Ennen Aapoa ratsastettavat hevoset vaihtuivat tiuhaa tahtia kun omistajat möivät niitä.

”Sanoin pitkään kaikille hevosten olevan vain työkavereita - silloin luopuminen ei tuntunut niin pahalta. Nyt kun ne hevoset ovat ihan oikeasti työkavereitani, niin niistä on tullut myös ystäviä, parhaimpana sellaisena tietysti Aapo.”

Hyvä hevonen tarvitsee hyvät eväät

Aapo syö kaurattomia rehuja, sillä sen vatsa oireili 5-vuotiskaudella. Sen jälkeen kun ruokavaliosta jätettiin kaura pois ja mukaan otettiin CdG:n tuotteet, on vatsa ollut paremmassa kunnossa.

_93A8767-X3

”Eniten itse arvostan ruokinnassa sitä, että pystyn rehujen edustajien kanssa pohtimaan juuri minun hevoselleni sopivia vaihtoehtoja, mikä esimerkiksi Hartogin ja CdG:n kanssa on toiminut aina paremmin kuin hyvin.

Aapo on syönyt jo vuosia chian siemeniä ja heti alussa mukaan otettiin vatsaongelmien vuoksi myös Tummy Saver ja sitten Protect That Tummy. Lisäksi Aapo on syönyt tarhassa lyömänsä, nesteytyneen polven hoitoon, kuurin kurkumaa ja matkalla Espanjaan se veti veden ja mössöjen mukana Mash the Ponya, jotta sen juominen lisääntyisi. Tällä hetkellä Aapo saa myös luonnollista E-vitamiinia CdGE:tä, joka on varsinkin urheiluhevosille tärkeä. 

”Tuo Protect That Tummy on auttanut varmasti Aapon vatsan kanssa. Se alkoi syömään sitä heti, kun vatsahaava todettiin ja lääkekuurin ja CdG tuotteiden käytön jäljiltä uusissa tähystyksissä ei ollut enää havaittavissa haavaumia. Kun hoidimme polvea laserilla, oli kurkuma kuurina sen ohella ja polven nesteet katosivat pikkuhiljaa”, Pikkis muistelee.

”Uusista CdG-tuotteista Elektrolyte Up on ehdottomasti kisahevosen kaveri, joten seuraavaksi aion ottaa sen käyttöön. Toki noin laajasta valikoimasta löytyy vaikka mitä, nokkosesta olen kuullut paljon hyvää!”

Takaisin blogiin