Poikkeustilan aikaan - Chia de Gracia FI

Poikkeustilan aikaan

Koronan aiheuttama poikkeustila jatkuu maailmalla ja sen aiheuttamat erikoisjärjestelyt ja rajoitukset vaihtelevat maittain. Mikaela Soratie asuu hevosineen Englannissa, Anna-Julia Kontio Belgiassa ja Emmi Salminen Helsingissä. Kysyimme CdG-ratsastajilta, miten elämä koronan varjossa ja hevosten kanssa sujuu.

 

Mikaela Soratie & La VitaCdG-ratsastaja Mikaela Soratie on asunut Englannissa vuodesta 2018. Hän työskentelee Katja Kuistilan tilalla ratsuttajana ja kilpailee kansainvälistä GP:tä. Keela kilpaili viime vuonna Rotterdamin EM-kilpailuissa, voitti ensimmäisen kansainvälisen GP-voittonsa viime heinäkuussa Hickstedtissä ja sai viime syksynä kunnian kilpailla Lontoon Olympia-areenalla upeissa puitteissa.

Anna-Julia Kontio & FardonCdG-tiimin uusin tulokas Anna-Julia Kontio tunnetaan Suomen esteratsastuksen huippulahjakkuutena. Juuli pyörittää myynti- ja valmennustallia Belgiassa yhdessä puolisonsa kanssa. Juuli on työskennellyt uusien, lupaavien hevosten kanssa nyt reilun vuoden verran ja tarkoitus on nousta takaisin viiden tähden tasolle ja isoihin kilpailuihin. Osa hevosista ehti jo startata alkuvuodesta hyvällä menestyksellä. Hyvin alkanut kilpailukausi on nyt tietysti tauolla.

Emmi Salminen & St´OphirKouluratsastaja Emmi Salminen ratsastaa viimeistä nuorten vuottaan ratsullaan St’ Ophir eli Ofi, joka on Chia de Gracian jo edesmenneen Gracian jälkeläinen. Emmi ja Ofi osallistuivat viime vuonna Tanskan PM-kisoihin ja PM-kisat toki ovat tavoitteena tänäkin vuonna, jos ne vain onnistutaan jossakin välissä vielä järjestämään. Ofilla oli alkuvuodesta terveyden kanssa ongelmia, mutta nyt näyttää taas hyvältä.

Mikaela, mitä teille kuuluu sinne Englantiin?

Mikaela: Kiitos oikein hyvää. Täällä on ollut upeat ilmat ja kevät on pitkällä.

Entä teille Juuli Belgiaan?

Juuli: Meille kuuluu tänne ihan hyvää siltä osin, että me ja hevoset voimme hyvin. Päivittäinen arki sujuu hyvin ja yritämme pitää hevosten viikko-ohjelma mahdollisimman vaihtelevana ja mielenkiintoisena.

Emmi, miten sujuu täällä koti-Suomessa, Helsingissä?

Emmi: Meille kuuluu tällä hetkellä tosi hyvää! Treenit sujuvat hyvin ja Ofin silmä on parantunut kokonaan. Se onkin todella iso helpotus. Olemme ehtineet maastoilla ja hypätäkin vähän kisakauden nyt ollessa jäissä.



Miten siellä näkyy ja vaikuttaa tämä poikkeustila ja korona?

Mikaela: Täällä on ns. lockdown eli töissä saavat käydä vain ne, jotka eivät pysty työskentelemään kotona. Kaikki kaupat ja ravintolat ovat kiinni päivittäistavarakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta.

Juuli: Elämä on totta kai ollut nyt tosi erilaista täälläkin. Olemme olleet kotona hevosten ja koirien kanssa, sekä käyty viikon välein ruokakaupassa.

Emmi: Poikkeustila vaikuttaa tietysti kisakauteen, mutta valitettavasti myös valmennuksiin. Meidän oma valmentajamme Mikaela Soratie ei ole päässyt Englannista tänne valmentamaan. Onneksi meiltä löytyy Suomesta toinen kotivalmentaja Ville Vaurio.

Millaisia rajoituksia ihmisille on asetettu?


Mikaela: Englannissa ulkoilla saa vain kerran päivässä. Ainoastaan tarpeellinen liikkuminen on sallittua, toisin sanoen vain kaupassa käynti. Ulkoilla eli kävellä tai lenkkeillä saa kerran päivässä.

Juuli: Täällä Belgiassa annettiin hyvin aikaisessa vaiheessa aika tiukat rajoitukset, ainoastaan ruokakaupat, apteekit ja huoltoasemat on olleet auki. Ulkona on saanut liikkua muuten vapaasti, mutta korkeintaan kahden hengen ryhmissä. Poliisi on valvonut tiukasti, että ihmiset pitävät etäisyyttä ohjeistuksen mukaisesti.

Emmi: Suomen rajoitukset kaikki tietävätkin. Meidän tallillamme on asetettu monenlaisia eri rajoituksia. Esimerkiksi henkilömäärä per hevonen on rajoitettu yhteen. Samalla on rajoitettu vesikarsinan ja satulahuoneen käyttöä vain yksi ihminen kerrallaan. Tallilla käyntiaikoja on suunniteltu Google-kalenterin avulla, jotta kävijämäärää pystyttäisiin rajaamaan ja tasaamaan mahdollisimman hyvin. Tallilta löytyy käsidesiä satulahuoneesta, vesikarsinasta, tallin ovelta ja sekä maneesista. Ohjeistuksena tuli myös, että kypärät olisi nyt oikeasti pidettävä päässä.

Miten tämä vaikuttaa teillä hevosten hoitoon ja treenaamiseen?

Mikaela: Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että hevoset ovat omassa pihassa, joten meillä arki pyörii omissa ympyröissä normaalisti. Monet yksityistallit ovat rajoittaneet kävijöitään ja hevosten liikuttamista.

Juuli: Meidän ihan päivittäistä elämää ja arkea tämä ei ole muuttanut kovin paljoa, sillä tallilla säilyy päivittäiset rutiinit; kaikki hevoset hoidetaan, ruokitaan, liikutetaan ja niin edelleen. Mikä on jäänyt puuttumaan hyvin näkyvästi, on tietenkin kisaviikonloput, mitkä usein kestävät keskiviikosta tai jopa tiistaista sunnuntaihin saakka. Joten nyt on ollut vähän enemmän aikaa tehdä muita asioita tallilla ja kotona, mihin ei muulloin ole niin paljon aikaa.

Emmi: Meillä rajoitukset vaikuttavat hieman hevoshommiin sekä treenaamiseen. Jos ratsastan päivässä esimerkiksi neljä hevosta, on äiti yleensä apuna laittamassa hevosia kuntoon, kävelyttämässä ja niin edelleen. Tällä hetkellä tallilla kuluu siis reippaasti enemmän aikaa.

 

Miten tällainen kotikaranteeni vaikuttaa:
A: omaan harjoitteluun:

Mikaela: Oma harjoittelu on ollut melko normaalia. Olen yrittänyt pitää kaikilla kilpahevosilla vähän kevyempää treeniä, kuitenkin niin, että lihaskunto pysyy yllä. Rankkoja treenipäivä olen pitänyt vähän vähemmän kuin kisakaudella ja olemme yrittäneet tehdä vähän vaihtelevampaa ja monipuolisempaa treeniä. Kaikki hevoset saavat myös muutaman viikon laidunloman.

Juuli: Tämä on meille kaikille uusi ja vaikea tilanne. Kaikessa tekemisessä ensimmäisenä ajatuksena pyrimme huolehtimaan hevosten hyvinvoinnista ja siitä, että hevoset saavat tarpeeksi vaihtelevaa liikuntaa ja treeniä. Pidetään niiden mieli ja kroppa virkeänä.

Emmi: Oma harjoittelu on nyt vähän itsenäisempää ja omalla tavalla rennompaa. Olen ehtinyt enemmän keskittyä myös siihen, että molemmilla on hauskaa, eikä vaan seuraavien kisojen valmistautumiseen.

B: valmentautumiseen:

Mikaela: Kotivalmentaja käy kerran viikossa luonamme, mutta Gareth Hughesille en valitettavasti tällä hetkellä pääse.

Juuli: Tähän asti kaikki yleiset kisakeskukset ja treenipaikat ovat olleet suljettuina, joten on täytynyt käyttää mielikuvitusta vähän eri tavalla kun normaalisti, jotta sekä hevosilla että ratsastajilla pysyy mielenkiinto yllä. Treeni ei ole tällä hetkellä ihan huippuunsa viritettyä, vaan vähän matalampisykkeistä kuin kisakaudella. Muutamia treenipaikkoja avattiin viime viikolla, joten seuraavien viikkojen aikana pääsemme taas johonkin kodin ulkopuolelle treenaamaan.

Emmi: Valmennukset ovat nyt selkeästi vähentyneet meidän kotivalkun Keelan sekä maajoukkue valmentajan Rien Van der Schaftin jäädessä pois.


C: yleiseen hevosten hoitoon ja liikutukseen:

Mikaela: Meillä kaikki rutiinit pyörivät normaalisti. 

Juuli: Hevosia olemme hoitaneet normaaliin päivittäiseen tapaan ja hevosten päivärutiinit ovat pysyneet samanlaisena kuin normaalisti.

Emmi: Ei oikeastaan ole vaikuttanut muuten.


D: mahdollisesti kauden tuleviin kilpailuihin?

Mikaela: Lähes kaikki kansainväliset kilpailut ovat peruttu. Toivon että loppukaudesta pääsisimme vielä jonnekin.

Juuli: Tästä aiheesta odotamme tietoa: miten ja koska kilpailukausi mahdollisesti jatkuu.

Emmi: Mahdollisiin tuleviin kauden kilpailuihin tilanne vaikuttaa todella paljon. Iso osa suuria kilpailuita on jouduttu jo perumaan tai siirtämään. Normaalisti alkukaudesta kilpaillaan katsastuskisoja PM-kilpailuja varten, joiden perusteella muodostetaan maajoukkue. PM-kilpailuja ei ainakaan vielä ole kokonaan peruttu, vaan niiden järjestämiseen jonain ajankohtana etsitään mahdollisuuksia ja tapoja. SM-kilpailut on siirretty syyskuuhun ja sinne ei tänä vuonna tarvita kvaaleja.


Karanteenin hyvät ja huonot puolet heppahommiin?


Mikaela: Nyt on mahdollisuus rauhassa työstää asioita eteenpäin. On hyvä keskittyä perusasioihin ja mahdollisiin ongelmakohtiin ilman kiirettä tai suorituspaineita.

Juuli: Nyt on ollut mahdollista viettää enemmän aikaa hevosten kanssa, muutenkin kuin ratsastaen. Huonoihin puoliin kuuluu varmasti kisakauden katkeaminen. Varsinkin estehevoset kehittyvät juuri kisakokemusten ja siellä eteen tulevien tehtävien kautta. Etenkin nuoret ja kokemattomammat hevoset on vaikea pitää niiden ikää vastaavalla tasolla.

Emmi: Hyvä puoli on tavallaan se, ettei arki ole pelkkää seuraaviin kisoihin valmistautumista. Huono puoli on valmentajien estyminen tulemaan valmentamaan sekä kisakauden stoppi. Muuhun elämään tilanne on vaikuttanut mielestäni paljon enemmän, kuin tallielämään. Töissä on lomautuksia ja suuria muutoksia ja niin edelleen.


Miltä siellä näyttää, kauanko rajoitukset jatkuvat koko yhteiskunnassa?


Mikaela: Vielä ei ole näkyvissä helpotuksia, mutta ainakin näyttää siltä, että rajoitukset purevat ja uusia korona- tapauksia on vähemmän.

Juuli: Täällä on suunnitteilla, että ensi viikosta lähtien alettaisiin varovasti ja pikkuhiljaa viikko kerrallaan vähentämään rajoituksia. 


Entä miltä näyttää mahdolliset kilpailujen alkamiset?


Mikaela: En usko, että vielä moneen kuukauteen päästään aloittamaan. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki pysyvät terveinä.

Juuli: Kisojen alkamisesta ei olla saatu vielä mitään tietoa. Yritetään kuitenkin pitää positiivinen asenne, pysyä terveinä ja nähdä valoa tunnelin päässä. 

Takaisin blogiin