Ruusunmarja hevosille chia de gracia

Tutkimus ruusunmarjan käytöstä valmennuksessa oleville hevosille

Tanskalainen tutkimus tutki ruusunmarja vaikutuksia aktiivisessa valmennuksessa oleville ravihevosille. Tutkimukseen osallistui 74 hevosta, joista puolet sai ruusunmarjaa kolmen kuukauden ajan. Kaikki tutkimuksen hevoset olivat samasta valmennuskeskuksesta ja kesimääräisesti seitsemän vuoden ikäisiä. Tutkimusjakson aikainen valmennus sisälsi neljä intensiivistä intervalliharjoittelua viikossa. Yksi valmennuskerta kesti kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia.

Hevosilta otettiin verinäytteet tutkimuksen akussa sekä kolmen kuukauden tutkimusjakson jälkeen. Verinäytteistä tehtiin useita erilaisia analyysejä. Verinäytteistä tutkittiin mm. anti-inflammatorinen aktiivisuus (neutrofiilisten leukosyyttien kemotaksia) ja antioksidanttinen kapasiteetti sekä veren seerumin C-vitamiinipitoisuus.

Tutkimustulokset

Ruusunmarjaa saaneiden hevosten veren tulehdusaineet laskivat aloitusarvosta 30,4 arvoon 9,0, joka indikoi parempaa anti-inflammatorusta aktiivisuutta. Vertailuryhmän vastaavat arvot olivat testin alkaessa 31,45 ja kolmen kuukauden koejakson jälkeen 33,7.

Ruusunmarjan havaittiin selvästi parantavan antioksidatiivista kapasiteettia, sillä ruusunmarjaa saaneiden hevosten veren seerumin C-vitamiinipitoisuus oli 17 prosenttia korkeampi sekä kaksi että neljä tuntia ruokinnan jälkeen placeboryhmään verrattuna.

Ruusunmarja käyttö näkyi myös testiryhmän hevosten suorituksissa sekä niistä palautumisessa. Ennen tutkimusta hevosten suoritusaika 1000 metrin matkalla oli keskimäärin sama. Kolmen kuukauden tutkimusjakson jälkeen ruusunmarjaa saaneiden hevosten suoritusaika parani keskimäärin 1,1 sekuntia. Hevosten valmentajien oman arvion perusteella ruusunmarjaa saaneet hevoset palautuivat placeboryhmää nopeammin ja olivat suorituksen jälkeisenä päivänä vähemmän jäykkiä kuin ne hevoset, jotka eivät ruusunmarjaa olleet saaneet.

Johtopäätökset

Kyseinen tutkimus tehtiin ja tulokset saatiin antamalla hevosille 210 g ruusunmarjaa päivässä. Tulokset viittaavat siihen, että ruusunmarjalla on selvästi anti-inflammatorinen ja antioksidatiivinen vaikutus.  Samoja vaikutuksia on todettu myös ihmistutkimuksissa. Todennäköisesti ruusunmarjan antioksidanttivaikutus perustuu sen korkeaan C-vitamiinipitoisuuteen. Vitamiineista merkittävimmät antioksidanttivaikutukset on todettu C- ja E-vitamiineilla. Ruusunmarja C-vitamiini on tutkimusten mukaan selvästi tehokkaammin hevosen hyväksikäytettävissä kuin synteettinen C-vitamiinivalmiste askorbiinihappo.

 

Muissa eläinkokeissa* hevosille ja koirille on saatu tuloksia, että ruusunmarjalla on kipua ja tulehdusta poistavia ominaisuuksia. Lisäksi tutkimusten mukaan se parantaa palautumista ja suorituskykyä sekä turkin laatua. Lisäksi sen on todettu vähentävän vatsahaavan riskiä ja alttiutta.

 

Teksti on lyhennelmä artikkelista: A randomised placebo controlled double blind study on the effect of subspecies of rose hip (Rosa canina) on the immune system, working capacity and behaviour of horses. Winther et al. 2010. EAAP Publication No 128. The impact of nutrition on the health and welfare of horses.  5th European Workshop Equine Nutrition, Cirencester.

 

* https://www.researchgate.net/publication/301921372_The_role_of_rose_hip_Rosa_canina_L_powder_in_alleviating_arthritis_pain_and_inflammation_-_part_II_animal_and_human_studies

 

 

Takaisin blogiin