HOT SPOT on koiran kiusallinen ja kivulias ihotulehdus

HOT SPOT on koiran kiusallinen ja kivulias ihotulehdus

Hot spot on koirilla melko yleinen vaiva erityisesti kesäaikaan, sillä bakteerien kasvun kannalta ihanteellisimmat olosuhteet syntyvät lämmöstä ja kosteudesta. Erityisen alttiita hot spoteille ovat koirat, joilla on paksu ja tiheä turkki ja mikäli koira on innokas uimari. Paksun turkin kuivattaminen ottaa aikaa ja niinpä hot spoteja aiheuttaville pöpöille kehittyy oivalliset olosuhteet.

Hot spot eli kostea pinnallinen ihotulehdus voi saada alkunsa myös ihon pintavauriosta, kuten esimerkiksi hyönteisen puremasta tai pienestä naarmusta, jota koira ryhtyy nuolemaan ja raapimaan. Ihon suojakerroksen vaurioitumisen myötä bakteerit pääsevät iholle. Joskus syynä nuolemiseen ja/tai raapimiseen voi olla myös kipu, hoitamaton turkki ja vaikkapa allergiasta johtuva kutina. Ihon rikkoontuminen voi aiheuttaa bakteerien lisääntymisen vauriokohdassa ja aiheuttaa ihotulehduksen, jota koiran nuoleminen vielä pahentaa. Erilaisista allergioista kärsivät koirat saavat hot spotin muita herkemmin. 

Missä ja miten?

Useimmiten hot spot ilmenee korvien, poskien, kaulan tai lonkkien alueella, mutta se voi tulla mihin tahansa kohtaan. Se on useimmiten muodoltaan pyöreä, punaiseksi tulehtunut ja jopa märkivä alue iholla. Pahasti tulehtuneena se myös haisee pahalle ja on erittäin kivulias.

Ennaltaehkäisynä hot spoteille on kuivata vedessä viihtyvien koirien turkki huolellisesti. Kesäaikaan koiran turkki voidaan trimmata lyhyemmäksi, jotta se pysyisi mahdollisimman ilmavana, siistinä, nopeasti kuivuvana ja myös helppohoitoisena. Lisäksi on tärkeää huolehtia koiran ajantasaisesta loishäädöstä ja suojata koira mahdollisuuksien mukaan punkeilta ja muilta hyönteisiltä. Korva- tai tassutulehdukset sekä allergiat voivat aiheuttaa nuolemista ja johtaa kostean ihottuman eli hot spotien syntyyn. Hot spotia epäillessä on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin, jotta ongelma saadaan mahdollisimman pian kuriin ja hoidettua. Hot spotien hoidossa on syytä olla kärsivällinen ja hoitaa ongelmaa huolellisesti siihen asti, että iho on täysin parantunut - muuten se uusiutuu ja leviää helposti. Pitkälle edetessä tulehdusalue voi olla erittäin kipeä. Useimmiten kostea ihotulehdus voidaan hoitaa kotona, jos se havaitaan ajoissa ja omistajalla on tieto, miten vaivaa hoidetaan oikein. Toisinaan tulehduksen kuriin saamiseksi tarvitaan myös lääkkeitä ja eläinlääkärin apua.

Hot spotia havittaessa tai epäiltäessä, on tärkeää leikata turkki tulehtuneelta alueelta ja sen ympäriltä, jotta voidaan nähdä, kuinka laaja tulehdus on. Tulehtunut ihoalue puhdistetaan vedellä, taputellaan hellästi kuivaksi, desinfioidaan kirvelemättömällä desinfiointiaineella. Tulehduskohdan voi mahdollisuuksien mukaan suojata siteellä tai jollain muulla suojalla.

Ruokavalio kuntoon

Mikäli koira kärsiin toistuvista hot spoteista, on syytä tarkistaa sen ruokavalio, sillä yliherkkyydet ja allergiat saattavat altistaa iho-ongelmille. Raakaruokinta tuntuu sopivan monelle kosteasta ihotulehduksesta kärsivälle koiralle. Tulehduksia taklaavat omega-rasvahappolisät, riittävä kuidunsaanti, maitohappobakteerit tai prebiootit sekä E-vitamiini voivat olla avuksi ihon hyvinvoinnin ja elimistön oman vastustuskyvyn tukemisessa. Tutkimuksissa on todettu korkean omega-rasvahappopitoisuuden suojaavan elimistöä tulehduksia vastaan. E-vitamiini on elimistön antioksidantti, joka suojaa solukalvoja vaurioilta ja tukee elimistön omaa vastustuskykyä eli immuunipuolustusta. Elimistön oma aineenvaihdunta muodostaa happiradikaaleja, jotka voivat vaurioittaa solukalvoja. Antioksidanttina E-vitamiini taklaa niiden aiheuttamia haittoja ja estää tulehdusreaktioiden syntymisen. E-vitamiini on tärkeä kaikille koirille, mutta on syytä huomioida, että mitä enemmän koiran ravinto sisältää eläinperäistä ravintoa, sitä vähemmän siinä on E-vitamiinia. Aktiivinen, paljon liikkuva ja raakaruokaa syövä koira ei todennäköisesti saa ravinnostaan riittävästi E-vitamiinia. Lisäksi ruokavalion rasvojen määrä vaikuttaa E-vitamiinin tarpeeseen siten, että mitä rasvapitoisempaa ravinto on, sitä suurempi on E-vitamiinin tarve. Eli runsas omega-rasvahappojen antaminen koiralle lisää myös sen E-vitamiinin tarvetta. E-vitamiinin teho on osoitettu monissa tulehduksellisissa sairauksissa, myös ihosairauksissa. Omega-rasvahapot ja E-vitamiini ylläpitävät ihon ja turkin hyvinvointia, nopeuttavat toipumista, voivat taklata ennalta mahdollisia infektioita ja vähentävät ihoärsytystä.

 

 

Aiheeseen liittyviä tuotteita:

 

CdgE 100ml, 26,90 €

 

Chiarouhe koirille alkaen 12,90 €

 

Koirien hyvinvointipaketti 59,90 € 

 

Takaisin blogiin