Milloin koira tarvitsee vitamiineja ja lisäravinteita?

Milloin koira tarvitsee vitamiineja ja lisäravinteita?

Koira saa syömästään ruuastaan paitsi ravintoaineita, myös energiaa, joiden tarve vaihtelee yksilöittäin. Tarvittaviin ravinnemääriin vaikuttaa tottakai koiran ikä, mutta myös koko, aktiivisuus ja käyttötarkoitus. Paljon liikkuvan urheilukoiran tarpeet ovat erilaiset kuin pienen pennun tai jo iäkkään vanhuksen.

Koirien kuivaruuat, ”nappulat” on suunniteltu valmiiksi aterioiksi, mutta niitäkin voi tarpeen mukaan täydentää erilaisilla vaihtoehdoilla. Jotkut omistajat haluavat syöttää koiralleen kotiruokaa, jotkut taas vannovat raakaruuan nimeen. Näiden kahden jälkimmäisen kanssa on huolehdittava tarkemmin, että koira saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisiä.

Ravintotäydentäjien tarve voi kasvaa iän, fyysisen rasituksen tai sairauksien takia. Näyttelykoiralle tärkeää on mm. kiiltävä ja hieno turkki, urheilukoiralle taas energia ja optimaalinen liikkuminen. Yleinen hyvinvointi ja terveyden ylläpito koskettaa kaikkia.

Ihon ja karvan hyvinvointia voidaan tukea esimerkiksi rasvahappoja sisältävillä täydennysrehuilla. Karvanvaihdon helpottamiseksi voidaan antaa B-vitamiineja, joita saa tehokkaasti oluthiivasta.  Lihaksistosta ja nivelten hyvinvoinnista voi huolehtia mm. E-vitamiinilla, MSM:llä, glukosamiinilla, kurkumalla, inkiväärillä, boswellia serratalla, kondroitiinilla ja ruusunmarjalla

Mitä vitamiineja koira tarvitsee ja miksi?

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit A-, D-, E- ja K-vitamiinit varastoituvat elimistöön ja siksi niitä ei tarvitse saada ravinnosta päivittäin.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat B- ja C-vitamiinit ja ne eivät varastoidu elimistöön B12-vitamiinia lukuunottamatta. Vesiliukoisissa vitamiineissa ei ole yliannostuksen vaaraa. Normaalin terveen koiran elimistö tuottaa vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja itse, mutta rasitus ja erilaiset sairaudet saattavat nostaa niiden tarvetta.

Erityisesti B- ja rasvaliukoinen E-vitamiinien tarve on suurempi kasvavilla eläimillä ja tiineyden aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka voimistaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä ja tukee elimistön vastustuskykyä. Se myös auttaa ehkäisemään sydänsairauksia sekä edistää hampaiden, ikenien, luuston ja nivelten kehittymistä.

A-vitamiini auttaa pehmytkudosten ja luiden muodostamiseen sekä ylläpitämiseen. A-vitamiini tuottaa tarvittavat pigmentit silmän verkkokalvon muodostumiseen. Tärkeä vitamiini näkökyvylle ja hedelmällisyydelle. A-vitamiinin esiastetta karoteenia on mm. porkkanassa, pihlajanmarjoissa,  siankärsämössä, voikukanlehdissä ja tyrnissä. Tyrni onkin varsinainen vitamiinipommi, sillä se sisältää kaikkia muita vitamiineja paitsi D-vitamiinia.

B-vitamiinia koira tarvitsee mm. kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä energian tuotantoon. Eri B-vitamiinit täydentyvät helposti oluthiivalla, joka sisältää myös kromia ja suolistolle hyviä hiivoja. Myös siitepöly sisältää runsaasti B-vitamiineja ja monia muita vitamiineja.

D-vitamiini vaikuttaa mm. elimistön aineenvaihduntaan. D-vitamiinin puutos aiheuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat ilmetä mm. rasitusmurtumina tai luuston kehityshäiriöinä. Islanninjäkälä sisältää D-vitamiinin esiastetta ergosterolia.

E-vitamiini on voimakas antioksidantti, jota tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, kovassa rasituksessa koirille ja jalostukseen käytettäville nartuille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiini suojaa koiran lihaksistoa hapettumiselta ja se ehkäisee näin lihasvaurioita. Tutkimusten mukaan luonnollinen E-vitamiini imeytyy yli 1,5 kertaisesti synteettiseen verrattuna ja siksi luonnollista tarvitaan vain pieni määrä. E-vitamiinia suositellaan annettavaksi pieni määrä päivittäin, jotta kehon E-vitamiinipitoisuus pysyy tasaisena.

Eri lisät erilaisiin tarpeisiin

Iho- ja turkkiongelmaiset saattavat hyötyä sinkki- tai omega-rasvahappolisästä. Omega-rasvahappoja saa mm. pellavaöljystä, hamppuöljystä, chiasta ja hampusta. Omega-rasvahapot myös ylläpitävät koiran elimistön vastustuskykyä sekä tukevat hermoston, silmien, sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa.

Moniin suolisto-ongelmiin apua voi löytyä B-vitamiineista, joita löytyy runsaasti oluthiivasta. B-ryhmän vitamiineista voi olla apua myös huonosti paraneviin haavoihin. Varsinainen iho- ja haavayrtti on kuitenkin kehäkukka.

Ikääntyvällä koiralla kehon vastustuskyky heikkenee, eikä ruuansulatuselimistö enää imeytä ravinteita yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Monipuoliset luonnolliset ravinteet varmistavat turvallisesti seniorinkin riittävät vitamiinit- ja hivenaineet. Nivelten ja lihaksiston hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää koiran kaikissa ikävaiheissa, mutta sen merkitys korostuu vanhemmilla koirilla. Niveliä huoltavia tuotteita ovat mm. glukosamiini, kondroitiini, inkivääri, msm, msm-inkivääri, kurkuma, ruusunmarja, pirunkoura, boswellia serrata, Joint Buddy sekä Joint Force Curcumin + Ha sekä Joint Force Gluco. MSM ja ruusunmarja sisältävät rikkiä, jota esiintyy elimistössä nivelten ja rustojen rakenneproteiineissa. MSM:ää käytetään vähentämään myös tuki-ja liikuntaelimistön vaivoja sekä lihasjäykkyyttä. Glukosamiini ja kondroitiinia esiintyy kehossa luonnostaan, mutta niiden määrävähenee ikääntyessä sekä esimerkiksi nivelrikon myötä. Niillä on tutkitusti merkittävä vaikutus nivelterveyden ylläpitoon.

Virtsatievaivoihin yleisesti käytetty ravinne on karpalo. Virtsateitä huuhtelevat diureettiset ja/tai paljon C-vitamiinia sisältävät nokkonen, kultapiisku ja tyrni.

Puutosoireista helpommin tunnistettavia merkkejä ovat mm. iho- ja turkkiongelmat, karvattomat silmänympärykset, laihtuminen, väsymys tai huonot kynnet.

Valmiit koiranruuat sisältävät yleensä riittävästi kalsiumia. Jos koira syö koti- tai raakaruokaa, voidaan kalsiumin tarve tyydyttää kalsiumvalmisteella. Erityisesti nuorten ja kasvavien koirien kalsiumin saantiin tulee turvata. Nuorilla ja urheilukoirilla on myös korostunut E-vitamiinin tarve. Aikuisen koiran kalsiumin tarve kasvaa kovassa rasituksessa sekä tiineyden ja imetyksen aikana. Kova rasitus lisää myös seleenin, kaliumin, magnesiumin ja natriumin tarvetta.  Rakkolevä sisältää mm. kaliumia ja jodia, yhteensä rakkolevästä on tutkittu jopa 70 erilaista kivennäis- ja hivenainetta! Merilevää käytetään myös ehkäisemään plakin ja hammaskiven muodostumista. Huonokuntoiset kynnet saattavat myös kieliä kaliumin tai piin puutteesta, jota saa piimaasta. Piimaasta voi olla hyötyä myös diasteemojen hoidossa.

Huonoihin rauta-arvoihin, laihtumiseen, anemiaan ja väsymykseen tai muihin puutostiloihin ykkönen on vaatimaton nokkonen, joka sisältää luontaisesti myös foolihappoa ja C-vitamiinia, jotka parantavat raudan imeytymistä. Nokkonen ei ärsytä vatsaa eikä aiheuta ripulia, kuten jotkut teolliset rautalisät.

Stressi kasvattaa elimistön vitamiinien ja antioksidanttien tarvetta. Mikäli koira on helposti stressaantuva, varmista, että se saa riittävästi suojaravinteita. Erityisesti E-vitamiini suojaa kehoa stressiltä sekä muut paljon vitamiineja sisältävät ainekset kuten tyrni, nokkonen, rakkolevä, ruusunmarja ja muut marjat.

Hormonaalisiin heilahteluihin voi apua saada munkinpippurista. Siitä voi olla apua epäsäännöllisiin tai hankaliin kiimoihin, tai uroksilla räyhäävän käytöksen lievittämiseen. Juoksut, valeraskaudet ja tiineys rasittavat koiran elimistöä sekä suoraan fyysisesti että välillisesti stressin kautta. Tiineille koirille tärkeä on riittävä E-vitamiinin saanti. Juoksujen aikaan narttu menettää tihkuvan veren mukana mm. rautaa, jota voi korvata nokkosella. Nartun juoksuista stressaantunut uros voi hyötyä myös monivitamiinilisästä, kuten tyrnistä, ruusunmarjasta tai nokkosesta.

Vitamiinien, kivennäisten ja hivenaineiden saannin lisäksi on hyvä huolehtia myös riittävistä rasvahapoista. Öljyt ovat välttämättömiä mm. rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle ja ne tukevat monipuolisesti lemmikkisi hyvinvointia, sekä ihon ja karvan kuntoa.

Takaisin blogiin