Koirien raakaruokinnan yhteydessä käytettävät ravintolisät

Koirien raakaruokinnan yhteydessä käytettävät ravintolisät

Raakaruokinnan tavoitteena on täydentää koko koiran ravinto luonnollisista lähteistä: vitamiinit, kivennäiset, riittävät proteiinit ja niin edelleen.

Joskus kuitenkin ilmenee vaivoja tai ongelmia, jotka eivät aina ratkea peruskonsteilla, ja silloin on syytä ottaa ruokintaan mukaan erilaiset ravintotäydentäjät.

Ruokinnan kokonaisuuteen vaikuttaa aina koiran ikä, koko, rotu, aktiivisuus ja erilaiset sairaudet. tai muut rajoitteet. Yleisimmin raakaruokinnassa käytetään useampaa seuraavista luontaisista lisistä:
erilaiset vihannekset, kuivatut marjat, kuten tyrni, ruusunmarja, karpalo, merilevä, nokkonen ja muut viher- ja yrttijauheet, oluthiiva, omenasiiderietikka, vatsan toimintaa ja ruuansulatusta tukevat lisät kuten paljon kuitua sisältävät suurimot ja viljat kuten ohra, siemenet, kuten chia, hamppu, pellava, bentoniittisavi, voikukanjuuri, kasvi- ja kalaöljyt sekä eläinrasvat ja kananmuna.

Tarkista vitamiinit ja kivennäiset

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E, K) varastoituvat elimistöön, joten niitä ei ole välttämätöntä saada päivittäin vaan niiden saanti voidaan taata pidemmällä aikavälillä. Ravintolisistä saatavat rasvaliukoiset vitamiinit voivat varastoitua elimistöön ja niistä on mahdollista saada myös yliannostus. Kun vitamiinit tulevat luonnollisista lähteistä suoraan ravinnosta, yliannostuksen vaaraa ei ole, vaan elimistö käyttää mitä se tarvitsee ja loppu tulee luonnollista tietä ulos. Teollisesti valmistettujen pillereiden ja jauheiden kanssa tulee olla tarkempi.

A-vitamiini tukee näköä, solukalvojen normaalia toimintaa,  luustoa ja elimistön omaa vastustuskykyä. Luonnollinen lähde A-vitamiinille koirille on maksa. A-vitamiinin esiastetta karoteenia on mm. porkkanassa, pihlajanmarjoissa, siankärsämössä, voikukanlehdissä ja tyrnissä.

B-vitamiinia koira tarvitsee mm. kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä energian tuotantoon. Eri B-vitamiinit täydentyvät helposti oluthiivalla, joka sisältää myös kromia ja suolistolle hyviä hiivoja. Myös siitepöly sisältää runsaasti B-vitamiineja ja monia muita vitamiineja.

C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka voimistaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä ja tukee elimistön vastustuskykyä. Se myös auttaa ehkäisemään sydänsairauksia sekä edistää hampaiden, ikenien, luuston ja nivelten kehittymistä. C-vitamiiai on runsaasti esimerkiksi ruusunmarjassa.

D-vitamiini on mukana muun muassa elimistön kalsium- ja fosforitasapainon säätelyssä. Luonnollisia lähteitä D-vitamiinille ovat rasvaiset kalat ja kalanmaksaöljy. Mikäli näiden osuus koiran ruokavaliosta on vähäinen tai niitä ei voida antaa lainkaan, tulee D-vitamiini ottaa lisänä. D-vitamiinin esiastetta ergosterolia saa islanninjäkälästä.


E-vitamiini toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta (mm. fyysisen suorituksen aiheuttamat maitohapot). E-vitamiinia saadaan jonkin verran kasviöljyistä ja vehnänalkiosta, mutta se on usein aiheellinen lisä ravitsemukseen. Erityisesti öljypitoisen ravinnon yhteydessä E-vitamiinin tarve kasvaa. Tutkimusten mukaan luonnollinen E-vitamiini imeytyy jopa 1,5 kertaa tehokkaammin synteettisesti valmistettuun E-vitamiiniin verrattuna ja siksi sitä riittää paljon pienempi määrä.

Sinkki on yksi koirille yleisimmin käytetyistä lisäravinteista ruokintatavasta riippumatta, sillä sen puute voi vaikuttaa muun muassa ihoon, turkkiin ja tassuihin. Koira saa sinkkiä lihasta, mutta myös lihalla ruokitulla koiralla saattaa tulla lisäsinkin tarve. Sinkkiä on hyvin myös kurpitsansiemenissä. Sinkin puutoksen yleisimpiä tunnusmerkkejä ovat ohut ja huonokuntoinen turkki, kaljuuntuvat silmänympärykset ja anturoiden huono kunto. Ihon kuntoon vaikuttavat myös rasvahappolisät sekä piimaa ja solujen uudelleenrakennukseen osallistuva msm.

Muita paljon käytettyjä lisäravinteita ovat mm. erilaiset niveliin vaikuttavat ravinteet, kuten msm, ruusunmarja, glukosamiini, kondroitiini, kurkuma, pirunkoura sekä erilaiset sekoitukset, kuten Joint Buddy, Joint Force Gluco ja Joint Force Curcumin+ HA. Suoliston kuntoa tukevat ravinteet, kuten oluthiiva, voikukanjuuri, sarviapilansiemenjauho, Tummy Saver sekä erilaiset öljyt ja omega-rasvahappoja sisältävät ravinteet, kuten hamppu- ja pellavaöljy.

Mikäli koira ei jostain syystä voi syödä ollenkaan raakaa luumateriaalia tai ruokaan ei tarkoituksella haluta lisätä luumateriaalia, tulee kalsiumia antaa tällöin valmiina valmisteena. Suosituksena tällöin on antaa esimerkiksi monivitamiinia, joka sisältää myös kalsiumin lähteen. Nokkonen ja punajuuri ovat hyviä kalsiumin lähteitä.

Rasvat raakaruokinnan tukena

Omega-rasvahapot ovat tärkeitä mm. koirien iholle, karvalle ja energian varmistamiseksi. Pääsääntöisesti raakaruokinnan tukena suositellaan annettavaksi erilaisia rasvoja, joista yleisimpiä lienee kalaöljyt. Omega-rasvahapot varmistetaan parhaiten kasviöljyistä, kuten hamppu- tai pellavaöljyistä.  Erityisesti omega-3 rasvahappoja saa tehokkaasti myös kalaöljyistä. Erityisesti talviaikana koiran ihon kuivumista ja hilseilyä voi estää riittävillä rasvahappolisillä. Ihon hyvinvointiin vaikuttaa olennaisesti omega-6-rasvahapot, joita on runsaasti mm. hamppuöljyssä.

Takaisin blogiin