Chia sisältää runsaasti hevoselle tärkeitä valkuaisaineita eli proteiineja - Chia de Gracia FI

Chia sisältää runsaasti hevoselle tärkeitä valkuaisaineita eli proteiineja

Chiassa erinomainen valkuaisainekoostumus

Valkuaisaineet eli proteiinit ovat yksi hevosen ruokinnan tärkeistä peruspilareista. Valkuaisaineet ovat elimistölle oleellisia rakennuspalikoita, joita hevonen tarvitsee kudosten ylläpitoon, kasvuun, tiineyteen, maidontuotantoon ja lihastyöhön. Valkuaistarpeen määrään vaikuttaa hevosen fysiologiset tarpeet. Kasvavat varsat sekä tiineet tammat tarvitsevat runsaasti valkuaista uusien kudosten kasvattamiseen. Täysikasvuiset hevoset puolestaan käyttävät proteiinia lähinnä olemassa olevien kudosten ylläpitoon. Raskasta työtä tekevät hevoset tarvitsevat valkuaista enemmän kuin levossa olevat hevoset.

Liian vähäinen valkuaisen saanti saattaa haitata urheiluhevosen suorituskykyä ja aiheuttaa mm. laihtumista. Tiineillä tammoilla valkuaisen puute saattaa aiheuttaa keskenmenoja tai vähentää imettävän tamman maidontuotantoa. Lihasköyhyys, huono karva tai huonosti kasvavat kaviot voivat olla merkkejä valkuaisen puutteesta. Toisaalta myös liika valkuainen voi aiheuttaa hevoselle ongelmia. Liiallinen valkuaisen määrä voi ilmetä esimerkiksi suoliston toimintahäiriöinä, hermostuneisuutena tai lisääntyneenä virtsan erityksenä.

Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohappojen muodostamista ketjuista, eikä hevonen pysty varastoimaan aminohappoja elimistöönsä. Tästä syystä rehusta saatavan valkuaisen laatu on hevoselle tärkeä. Jos jotakin aminohappoa on hevosen elimistössä liian vähän, vaikuttaa se elimistön proteiinisynteesiin, vaikka muita aminohappoja olisikin saatavilla. Useimmiten puuttuva aminohappo on hevosilla lysiini, sillä heinä ja kaura sisältävät sitä melko vähän.

Hyviä valkuaisen lähteitä ovat mm. soijarouhe, maitojauhe, sinimailaspelletit, hyvälaatuinen säilörehu sekä pellava, hamppu ja chia-siemenet. Heinäanalyysi on tärkeä työväline hevosen oikeanlaisen ruokinnan suunnittelun avuksi. Apua saa myös Hevostietokeskuksen Hopti-ruokintaohjelmasta.

http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=562
(Lähde Hevostietokeskus)

Takaisin blogiin