Hevoset ja koirat tarvitsevat omega-rasvahappoja - Chia de Gracia FI

Hevoset tarvitsevat omega-rasvahappoja

Omega-rasvahapoilla on monta tehtävää

Omega-rasvahapot edistävät hevosenterveyttä monin tavoin. Ne tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintaa, suojaavat jänteitä ja niveliä, vähentävät hengitystietulehduksia, tukevat ruuansulatustoimintaa, vähentävät ihon allergioita ja hermostuneisuutta. Lisäksi rasvahapot ylläpitävät elimistön vireystasoa.

Tuore ruoho sisältää omega-3-rasvahappoja kuusi kertaa enemmän kuin omega-6-rasvahappoja. Kuivassa heinässä ei näitä rasvahappoja juurikaan ole enää jäljellä. Monet kaupalliset rehut sisältävät usein soijaa tai maissiöljyä, joissa on hyvin korkeat omega-6 pitoisuudet. Omega-6-rasvahapoista tärkein on linolihappo, mutta jonkun tietyn rasvahapon liiallinen saanti johtaa helposti rasvahappojen epätasapainoon

Taatakseen hevosilleen tarvittavat omega-3-rasvahapot, omistajat turvautuvat yleensä pellavaan, chiaan, hamppuun tai kalaöljyyn. On kuitenkin hyvä muistaa, että on olemassa useita omega-3-rasvahappoja, mutta niiden joukossa on vain yksi omega-3, jota hevonen ei pysty tuottamaan omasta takaa, vaan sen on saatava sitä ruokavaliostaan. Tämä välttämätön rasvahappo on Alpha linoleenihappo, eli ALA- rasvahappo. Alfalinoleenihappo lievittää tulehduksen oireita, vähentää veren hyytymistä ja ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä. Tätä kyseistä rasvahappoa saa kasvikunnan tuotteista, kuten chiasta tai pellavasta.

Kalaöljyt sisältävät runsaasti kahta erilaista omega-3-rasvahappoa: dokosaheksaeenihappoa ( DHA ) sekä eikosapentaeenihappoa ( EPA ). Vaikka hevoset eivät syö kalaa luontaisena ravintonaan, molemmilla näillä rasvahapoilla on tehokas tulehduksia vähentävä vaikutus. Lisäksi ne voivat hyödyttää voimakkaassa rasituksessa olevia lihaksia. Kalaöljy ei kuitenkaan sisällä tärkeää ALA-rasvahappoa, jota terve ja hyvinvoiva hevonen tarvitsee ravinnostaan. ALA rasvahapon avulla hevonen kykenee myös muodostamaan elimistöönsä jonkin verran DHA- ja EPA-rasvahappoja. Hevosen ruuansulatus on tehty kasviperäisen ruokavalion sulattamiseen ja sekä pellava että hampunsiemenet ja chian siemenet ovat hyviä ravintolisiä välttämättömien rasvahappojen takaamiseksi. 

Hevosen tarvitsemien rasvahappojen määrä vaihtekee hevoskohtaisesti, mutta karkea suositus on, että hevosen tulisi saada omega-3 rasvoja 10 - 35 g päivässä hevosesta riippuen. Tästä kokonaisuusta ideaalein osuus olisi noin 7g EPA/DHA- rasvahappoja.

Takaisin blogiin