kevät hevonen

Hevosen kevätkausi

Kevät voi merkitä hevosille monenlaisia eri asioita riippuen niiden ympäristöstä ja tilanteesta. Lähtökohtaisesti kevät tuo mukanaan lämpimämpiä säitä, pikkuhiljaa maasta versoavia ruohonkorsia ja pitempiä päiviä. Lisäksi kevät merkitsee karvanpölinää, hormonien hyrräämistä, mahdollisen kilpailukauden alkua tai se voi olla vaikkapa syntyvien varsojen odotusta.

 

KARVANVAIHTO:

Kevät ja muuttuvat olosuhteet saattavat vaikuttaa myös joidenkin hevosten hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Kevät on tyypillisesti aikaa, jolloin hevoset käyvät läpi karvanvaihtoa. Karvanvaihto on normaali osa hevosen vuodenkiertoa, ja se voi vaihdella hevosen rodun, iän ja yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Karvanvaihto auttaa hevosta sopeutumaan lämpeneviin säihin. Talven paksu turkki alkaa irrota ja tehdä tilaa lyhyemmälle ja ohuemmalle kesäkarvalle. Karvanvaihto voi kuitenkin aiheuttaa joitakin huolenaiheita, erityisesti jos hevonen ei saa riittävästi oikeanlaista ravintoa. Omistajien onkin tärkeää varmistaa, että hevoset saavat tarpeeksi ja oikeanlaista ravintoa karvanvaihdon tukemiseen.

Varmista, että hevonen saa tarpeeksi ravintoaineita, kuten valkuaista, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä terveen turkin kasvulle ja ylläpidolle. Lisäksi säännöllinen harjaus auttaa poistamaan irronnutta karvaa, stimuloimaan verenkiertoa ja edistämään terveen turkin kasvua.

Rasvahapot: Lisää rasvahappojen saantia ruokavaliossa. Hyvälaatuiset öljyt, kuten pellavaöljy tai hamppuöljy, voivat auttaa parantamaan hevosen turkin laatua ja kiiltoa.

Hyvälaatuinen valkuainen: Proteiini on tärkeä rakennusaine terveelle turkille. Varmista, että hevosen ruokavalio sisältää riittävästi laadukasta proteiinia.

Kivennäisaineet ja vitamiinit: Tarkista, että hevonen saa tarpeeksi kivennäisaineita, erityisesti sinkkiä ja kuparia, jotka ovat tärkeitä terveelle turkin kasvulle ja kiillolle. Karvanvaihtokaudella kannattaa huolehtia riittävästä B-vitamiinin saannista (oluthiiva). 

Karvanvaihto voi paljastaa ihon ongelmia, kuten ihoärsytystä, ihon kuivumista, hilseilyä tai jopa infektioita. Tästä syystä karvanvaihtokaudella myös ihon hyvinvoinnin tarkkailu on hyvä muistaa.

 

RUUANSULATUS & VATSAN TOIMINTA:

Kevät voi vaikuttaa myös hevosten vatsan toimintaan ja aiheuttaa häiriöitä ruuansulatusjärjestelmälle. Tällaisia oireita voivat olla mm. lisääntyvä kaasunmuodostus tai ripuli. Tämä voi johtua esimerkiksi ruokavalion muutoksista tai stressistä, jota voi aiheuttaa esimerkiksi kilpailukauden alkaminen tai hieman myöhemmin laitumelle siirtyminen. Myös märkä ja sulava maa voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan epätasapainotiloja ja löysävatsaisuutta sekä altistaa bakteeritartunnoille. Maan sulaessa moni hevonen nyppii orastavia kasvinalkuja tai juuria maasta innokkaasti ja tämä voi lisätä alttiutta maha-suolikanavan ongelmille, kuten ähkyille tai ripulille. Kevään lämpenevät säät voivat lisätä loisten aktiivisuutta, mikä saattaa aiheuttaa vatsavaivoja. Säännöllinen loishäätö onkin tärkeää hevosen yleisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Märkä maa ja kosteus voivat aiheuttaa myös muita mahdollisia ongelmia, kuten riviä ja erilaisia ihotulehduksia erityisesti jaloissa. Näiden ongelmien välttämiseksi on hyvä pyrkiä pitämään hevosten jalat puhtaina ja kuivina.

HORMONIT&KIIMAT: Kevät voi lisätä hevosten yleistä aktiivisuutta ja energisyyttä. Lisääntyvä päivänvalo ja lämpenevät säät voivat vaikuttaa erityisesti tammojen hormonitasapainoon ja saada ne oireilemaan kiimasta. Osa hevosista voi reagoida kiimoihin huomattavankin poikkeavalla käytöksellä. Monella kiima voi aiheuttaa mm. ärtyneisyyttä ja levottomuutta tai vaikeuksia keskittyä harjoitteluun tai työskentelyyn. Joillakin tammoilla voi esiintyä ruokahalun muutoksia. Kiimaoireita voi pyrkiä tukemaan oikeanlaisille ruokintavalinnoilla sekä riittävällä liikunnalla.

Rasvahapot: Lisää rasvahappojen saantia ruokavaliossa. Hyvälaatuiset öljyt, kuten pellavaöljy tai hamppuöljy, voivat auttaa tukemaan tamman hormonitasapainoa ja mahdollisesti lieventämään kiimaan liittyviä oireita.

Vesi: Varmista, että tamma saa aina tarpeeksi raikasta vettä juodakseen. Hyvä nestetasapaino on tärkeää hevosen hyvinvoinnille ja voi auttaa hallitsemaan kiimaan liittyviä oireita.

Tarvittaessa ravintolisät: Joillakin tammoilla saattaa olla erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita.  Esimerkiksi magnesiumlisät ja munkinpippuri  voivat tukea tammojen ravitsemuksellisia tarpeita. Muita tammoille hyviä yrttejä ovat mm. vadelmanlehti, poimulehti, kamomilla ja valeriana. Siitoksessa oleville tammoille tärkeää on riittävä E-vitamiinin saanti, joka tukee hedelmällisyyttä sekä sikiön kehitystä.

 

KILPAILUKAUSI KÄYNNISTYY:

Kevät merkitsee kilpailukauden alkua monille hevosille, mikä tarkoittaa, että niiden ruokintaan saattaa tarvita joitakin säätöjä. Tässä muutamia vinkkejä kevään ruokintaan, erityisesti kilpaileville hevosille:

Energiantarve: Kilpailukauden aikana hevoset saattavat tarvita enemmän energiaa suoritusten tueksi. Lisää tarvittaessa hevosen energiansaantia valitsemalla rehuja, jotka tarjoavat riittävästi hiilihydraatteja ja rasvahappoja.

Valkuainen: Proteiinit ovat tärkeä lihasten rakennusaine, ja kilpailevat hevoset saattavat tarvita enemmän proteiinia lihaskasvun ja palautumisen tueksi. Valitse hyvälaatuisia ja hyvin imeytyviä proteiinilähteitä.

Kivennäisaineet: Kivennäisaineet, kuten sinkki, kupari ja seleeni, ovat tärkeitä hevosen terveyden ja suorituskyvyn kannalta. Varmista, että hevosen ruokavalio sisältää riittävästi näitä kivennäisaineita, ja tarvittaessa harkitse kivennäislisien antamista. Lisäksi riittävä magnesiumin saanti on tärkeää kilpahevosten palautumiselle.

Vitamiinit: Kilpailevat hevoset voivat tarvita lisävitamiineja tukemaan niiden immuunijärjestelmää, lihasten toimintaa ja yleistä hyvinvointia. Erityisesti E-vitamiini on oleellinen urheiluhevosten suosituskyvylle. Paljon suorittava hevonen voi hyötyä myös B-vitamiinilisästä (oluthiiva).

Veden saanti: Varmista, että hevosesi juo riittävästi, erityisesti kilpailujen aikana. Hyvä nestetasapaino on tärkeää hevosen suorituskyvyn ja terveyden kannalta. Runsaasti hikoileville hevosille on hyvä antaa elektrolyyttejä palautumisen tueksi.

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet: 

- Sinkki & kupari

- Magnesium

- Hampunsiemenöljy

- Pellavaöljy

- Chian siemenet

- Luonnollinen E-vitamiini

- Munkinpippuri 

- My Happy Mare

- Oluthiiva

- Vadelmalehti

 

 

 

 

Takaisin blogiin