Kurkumiini on kurkuman kovin juttu

Kurkumiini on kurkuman kovin juttu

Kurkumaa on käytetty jo vuosisatojen ajan niin intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä, kun kiinalaisessa lääketieteessäkin. Kurkuman ja sen sisältämän kurkumiinin terveysvaikutuksia on innokkaasti tutkittu pitkään myös länsimaisen terveystutkimuksen piirissä. Tutkimuskohteina ovat olleet mm. nivelten ja luuston terveys, ruuansulatus, maksan toiminta ja immuunipuolustus. Kurkumiini on tunnetuin kurkumassa esiintyvä aktiivinen yhdiste ja sen myös uskotaan olevan kurkuman ensisijainen farmakologinen aine, jolla on terapeuttisia vaikutuksia. Kurkumiinin useat erilaiset hyödyt on osoitettu monissa eläinkokeissa. Kuuluisan kurkumiinin lisäksi kurkuma sisältää kuitenkin myös useita muita hyvinvoinnille hyödyllisiä yhdisteitä; mm. kurkuminoideja ja turmeroniöljyjä.

Vahva antioksidantti

Kurkumiini on vahvasti antioksidanttinen yhdiste, joka tukee monella tavalla elimistön hyvinvointia ja vastustuskykyä. Lisäksi sillä on tutkitusti erilaisia anti-inflammatorisia ja antimikrobisia ominaisuuksia.  Kurkumiinin määrä kurkumajuuressa vaihtelee suuresti vaihteluvälin olleessa jopa 1 – 8 %. Kasveissa polyfenolit ovat värikkäitä bioaktiivisia yhdisteitä, ja kurkumassa juuri kurkumiini on se, joka antaa kurkumalle tunnusomaisen värin.

Kurkuma sellaisenaan on kuitenkin todennäköisesti jopa hyödyllisempi kuin pelkkä kurkumiini, sillä sen muut kurkuminoidit toimivat synergisesti kurkumiinin ja muiden kurkuman sisältämien yhdisteiden kanssa. Asia, joka usein tulee vastaan kasveissa: luonto osaa luoda parhaat ja toimivimmat reseptit ja yhdistelmät yhteen pakettiin.

Kurkumiinin imeytymistä voi parantaa yhdistämällä siihen öljyn, mustapippurin tai soijalesitiinin. Soijalesitiini sisältää fosfolipidejä, jotka tutkimuksien mukaan tehostavat kurkumiinin imeytymistä suolistossa.

Kurkuma

 Kurkuma alk. 17,90 €

Kurkumiinin määrässä suuria vaihteluita

Mitä tulee kurkumajauheisiin, saatavilla on useita eri lajikkeita, laskentatavasta riippuen jopa 130. Kaikkein kurkumiinipitoisin kurkumalajike tulee Intian Lakadongista ja siinä kurkumiinin osuus voi olla jopa 8 %. Laajimmin saatavilla oleva luokka on Madras-kurkuma, joka on yleisesti supermarketeissa saatavilla oleva kurkuma. Chia de Gracian kurkuma on luokaltaan Alleppey-kurkumaa. Madras-kurkuma sisältää kurkumiinia keskimäärin 1,5 -2 %. Aleppey-kurkuma on vahvempaa ja siinä kurkumiinin osuus on keskimäärin 5 – 6 %. Ruokakaupoissa tarjolla on pääsääntöisesti Madras-kurkumaa tai kurkumajauhetta, josta on uutettu ulos kurkumiini muita tarkoituksia varten, ja jäljellä on vain kurkuman loppuosasta tehty jauhe, ja se on tarkoitettu ruuanlaittoon maustekurkumaksi. Tämä ero näkyy selkeästi myös hintalapussa. Vain korkealaatuisissa kurkumajauheissa on merkittävä osuus kurkumiinia ja siten myös mahdollisia terveyshyötyjä.

 

Takaisin blogiin