-
Mineraalit kuuluvat hevosen perusravintoaineisiin
Mineraaleilla on monia hyvin tärkeitä tehtäviä hevosen elimistössä, sillä se tarvitsee niitä hengissä pysymiseen ja normaaliin toimintaan, samalla tavalla kuin esimerkiksi happea ja vettä. Mineraalit kuuluvat hevosen perusravintoaineisiin yhdessä hiilihydraattien, rasvojen, valkuaisten ja vitamiinien kanssa. Sillä, missä muodossa hevonen mineraaleja saa, on kuitenkin paljon merkitystä niiden hyödyntämiseen ja hyväksikäyttöön.
Eri mineraaleilla on tärkeä tehtävä hevosen ravitsemuksessa, sillä nämä kemialliset elementit pitävät yllä elimistön normaaleja elintoimintoja ja fysiologisia prosesseja. Välttämättömiä kivennäisaineita on noin parikymmentä, ja ne on saatava ravinnosta, sillä hevosen elimistön ei pysty niitä itse valmistamaan.
Monipuolisen ruokavalion sisältämät vitamiinit ja mineraalit auttavat elimistöä toimimaan oikealla tavalla. Välttämättömien kivennäisaineiden tehtävät elimistössä ovat hyvin monimuotoisia ja usein toisistaan riippuvaisia, minkä vuoksi jonkin välttämättömän kivennäisaineen liian vähäinen tai liian runsas saanti voi aiheuttaa fysiologisia oireita ja ongelmia elimistölle sekä muiden mineraalien hyväksikäytölle. Esimerkiksi liiallinen kuparin saanti haittaa raudan imeytymistä, toisaalta taas liiallinen sinkki heikentää kuparin imeytymistä. Mineraalien puutokset, mutta myös yliannostukset, voivat aiheuttaa erilaisia ravitsemusongelmia, terveysvaivoja ja jopa sairauksia. Tästä syystä olisi hyvä pyrkiä paitsi mineraalien mahdollisimman oikeanlaisten määrien saantiin, myös mahdollisimman luonnollisten raaka-aineiden käyttöön. Synteettinen vitamiini ei aina imeydy toivotulla tavalla tai läheskään riittävästi, mutta orgaanisen ravintoaineen elimistö tunnistaa omakseen ja imeyttää sen siinä määrissä, jossa keho sitä tarvitsee. Luonnollinen biologinen muoto vähentää riskiä epäorgaanisten mineraalien negatiivisista vuorovaikutuksista, tukee mineraalien tehokasta imeytymistä ja hyötykäyttöä elimistössä sekä vahvistaa eläimen immuniteettia, optimaalista ravitsemustilaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kelatoidut eli aminohappoihin sidotut orgaaniset muodot takaavat hyvän imeytymisen, jonka ansiosta pienempi määrä riittää.
Elimistö ei toimi ilman mineraaleja
Mineraaleja tarvitaan tiettyihin elimistön biokemiallisiin prosesseihin. Mineraalit ovat kudosten, kuten hampaiden, luiden sekä uusien solujen rakennusosasia. Mineraaleilla on tehtävänsä elimistön happo-emästasapainon ylläpidossa, optimaalisen nestetasapainon ylläpidossa, elimistön kaasujen kuljetuksessa ja lihasten supistumisessa. Lisäksi ne osallistuvat muiden aineiden, kuten rasvojen ja glukoosin aineenvaihduntaan sekä energian varastointiin.
Oksidatiivinen stressi (eli rasitus ja ympäristötekijät, kuten ilmansaasteet) voi aiheuttaa monia haitallisia vaikutuksia elimistössä, mukaan lukien rappeutuminen sekä DNA- ja proteiinivauriot. Erityisesti tämä koskee paljon harjoittelevia urheiluhevosia, mutta myös tavallisia hevosia. Eräillä mineraaleilla on antioksidanttisia vaikutuksia, joiden tehtävä on minimoida näitä vaurioita. Tällaisia antioksidanttivaikutuksia sisältäviä mineraaleja ovat mm. seleeni, mangaani, kupari ja sinkki.
Luonnollinen vs teollinen
Elimistön välttämättömiin kivennäisaineisiin kuuluu kalsium, fosfori, natrium, kalium, kloori, magnesium ja rikki. Hivenaineet, joilla on tärkeä biokemiallinen tehtävä elimistössä, ovat rauta, sinkki, fluori, seleeni, kupari, kromi, jodi ja mangaani.
Ero luonnollisen tai teollisen ravinteen hyväksikäytettävyydessä piilee siinä, että synteettinen vitamiini on eristetty muoto eikä sisällä muita yhdisteitä. Tämän vuoksi monet teolliset ravintolisät sisältävät suuren määrän vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, eivätkä lainkaan muita yhdisteitä kuten entsyymejä, joiden tarkoitus olisi toimia yhteistyössä elimistön kanssa ja auttaa sitä imeyttämään tarvittavat vitamiinit. Orgaaninen eli luonnollinen ravintoaine sisältää kaikki vitamiinin imeytymiseen tarvittavat yhdisteet. Luonnosta saatavat vitamiinit ja mineraalit ovat sitoutuneet aina proteiineihin, flavonoideihin tai hiilihydraatteihin ja tämä mahdollistaa niiden tehokkaan imeytymisen elimistöön. Esimerkiksi nokkosessa on luontaisesti runsaasti rautaa, mutta myös C-vitamiinia ja foolihappoa, jotka edistävät raudan imeytymistä elimistöön. Alhaisesta hemoglobiinista kärsiville hevosille paras mahdollinen rautakuuri onkin nokkonen. Parhaiten hevosen elimistö hyötyy aina mineraaleista, hivenaineista, vitamiineista ja muista ravinteista, jotka ovat orgaanisessa muodossa. Orgaanisesti sitoutuneet mineraalit vähentävät myös yliannostuksen riskiä ja ovat siten turvallisempia käyttää.