Nokkonen on mineraalisuolojen ykkönen - Chia de Gracia FI

Nokkonen on mineraalisuolojen ykkönen

Nokkoskuurit tuovat hevoselle potkua

Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea eikä suomalaisista kasveista mikään muu sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin kaikille tuttu nokkonen.

Nokkosen ravintoaineslista on lähes loputon: klorofylli a:ta ja b:tä, vitamiineja A, B1, B2, B3, B5, C,E, K1, ubikinonia, eteeristä öljyä, lesitiiniä, rautaa, kalsiumia, kaliumia, piitä, seleeniä, rikkiä, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, kromia, ja proteiinia (joista aminohappoja: arginiini, histidiini, lysiini, leusiini, metioniini, fenyylialaniini, isoleusiini, valiini, proliini, asparagiini, tyrosiini, seriini, treoniini, glysiini, aspargiinihappo ja glutamiinihappo). Kasvissa on myös asetyylikolinia, histamiinia, serotoniinia, muurahaishappoa, foolihappoa, pantoteenihappoa, biotiinia, koliinia. Lisäksi nokkosessa on beetakaroteenia ja klorofylliä eli lehtivihreää. Useat eri antioksidantit tukevat toisiaan, jolloin niiden kokonaisvaikutus on parempi kuin yksittäisten antioksidanttien.

Vertailun vuoksi: supernokkosessa on piitä 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa, rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maidossa ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna, jopa 60 - 75 mg sadassa grammassa tuoretta kasvia. Nokkonen on ravintoarvoiltaan vähintään supertuotteena pidetyn merilevän arvoinen!

Nokkosesta noin 15 % on hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja.

Nokkosessa on reippaasti kuitua: esimerkiksi kuivatussa lehdessä kuitua on 25 prosenttia, josta 35 prosenttia on liukenevaa kuitua. Kuidut edistävät suoliston toimintaa ja helpottavat ruuan sulavuutta. Varsien syönti lisää syljen eritystä, joka puolestaan suojaa ja ehkäisee suolisto-ongelmilta.

Nokkosen rauta on todella hyvin imeytyvää, joten se vähentää anemiaa ja toimii hyvänä rautakuurina nostaen hemoglobiinia. Nokkosen sisältämät ainesosat puhdistavat verta, lisäävät virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa) ja poistavat nestettä, laskevat verenpainetta ja verensokeria, hillitsevät tulehduksia, auttavat yliherkkyysreaktioissa ja poistavat raskasmetalleja. Nokkonen alentaa verensokeria, tasaa verenpainetta ja lisää imettävien äitien maidoneritystä. Nokkosen on osoitettu lisäävän hemoglobiinia ja punasolujen määrää, poistavan nestettä, hoitavan kihtiä ja hillitsevän tulehdusta.
Nokkosen siemeniä on käytetty lisäämään yleistä puhtia ja kuntoa. Superkasvi poistaa elimistöstä virtsahappoa ja helpottaa näin reumaatikkojen ja nivelongelmista kärsivien oireita. Nokkosesta on apua myös iho-ongelmiin.

Nokkosta pidetään kaikin tavoin terveellisenä, vahvistavana ja vastustuskykyä lisäävänä kasvina. Saksan lääkintäviranomaisten komissio suosittelee nokkosta virtsatietulehduksiin ja reumaattisten vaivojen tukihoidoksi. Suurimpana nokkosen hyötynä nähdään se, että nokkosen biologiset yhdisteet puhdistavat elimistöä ja saavat sen toimimaan paremmin.


Nokkosta ei suositella tiineille eikä leikkaukseen meneville tai sieltä tuleville hevosille. Myös sydän- ja verisuonilääkkeitä syövän hevosen hoidosta on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Nokkonen herkistää harvoin, mutta allergiareaktiot ovat mahdollisia. Tyypillisiä oireita ovat runsas ripulointi ja/tai nokkosrokko, jonka aiheuttamat ihonäppylät katoavat yleensä vuorokauden kuluessa.

Nokkonen on parasta antaa hevosille kuureina.  Näin keho ei pääse liiaksi tottumaan vaikuttaville aineille ja kuurit toimivat tehokkaammin.

Takaisin blogiin