Saako hevosesi riittävästi omega-rasvahappoja?

Saako hevosesi riittävästi omega-rasvahappoja?

Saako eläinystäväsi riittävästi omega-rasvahappoja?

Omega-rasvahapot tukevat hevosten hyvinvointia monin tavoin. Ne hillitsevät tulehduksia ja turvaavat mm. nivelten, suoliston, hengitysteiden ja ihon hyvinvointia. Mutta mitä omegoita eläinystäväsi tarvitsee ja mistä niitä saa?

Mitä hyvinvointihyötyjä omegoilla on?

Hevonen tarvitsee ruokavaliosta saatavia rasvoja tukemaan rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä ja tarjoamaan välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan tarpeeksi.

Elimistölle tärkeiden omega-rasvahappojen hyötykirjo on varsin laaja. Ne tukevat koko elimistön hyvinvointia, ja yksi niiden tärkeimmistä ja tutkituimmista terveyshyödyistä on, että ne hillitsevät tulehduksia. Omega-3-rasvahapoista voi olla hyötyä esimerkiksi nivelrikon ja ontumien hoidossa. Useissa tutkimuksissa on todettu omega-3-rasvahappojen ruokintaan lisäämisen jälkeen eri-ikäisten hevosten nivelnesteessä ja veressä vähemmän tulehduksenvälittäjäaineita kuin kontrolliryhmällä. Tämä voi viitata siihen, että omega-3-rasvahappolisällä ruokinnassa voidaan sekä ennaltaehkäistä rasituksesta johtuvaa tulehdusperäistä nivelrustojen kulumista että auttaa jo nivelrikkoa sairastavia hevosia.

Omega-rasvahapot tukevat myös sydämen toimintaa, tehostavat ruuansulatusta ja edistävät jänteiden, ihon sekä turkin hyvinvointia. Lisäksi ne ylläpitävät elimistön normaalia immuunipuolustusta, vähentävät allergioita, tukevat hyvää lihaskuntoa ja auttavat palautumaan rankan treenin jälkeen.

Omega-rasvahapoista voi olla hyötyä myös siitoksessa käytettäville eläimille. Siitosorien siittiöiden laadun ja liikkuvuuden on todettu lisääntyvän omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta. Siitostammoilla omega-3-rasvahapot puolestaan vähentävät kohdun tulehdustiloja sekä kasvattavat follikkelin kokoa ja parantavat munasolun ja alkion elinkykyisyyttä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös hevoset, joilla on tulehduksellinen suolistosairaus, metabolinen oireyhtymä tai kaviokuume, voivat hyötyä omega-3-rasvahappolisästä.


Mitkä ovat tärkeimmät omega-3-rasvahapot?

Omega-3-rasvahapot vaikuttavat positiivisesti koko elimistön toimintaan. Ne pitävät solukalvot joustavina ja edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä. Lisäksi omega-3 hillitsee tulehduksia – ja siksi se onkin erinomainen lisä nivel-, suolisto-, iho- tai hengitystieongelmista kärsivien eläinten ruokavalioon.

Omega-3-rasvahapporyhmän tärkeimmät jäsenet ovat alfalinoleenihappo (ALA) sekä dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA).

Eläimet eivät pysty itse tuottamaan terveyden kannalta välttämätöntä alfalinoleenihappoa, mutta kasvit pystyvät. Siksi on tärkeää, että hevoset ja koirat saavat sitä riittävästi ruokavaliostaan.

ALA-rasvahappoa löytyy pellavansiemenistä, chiasta, hampusta ja tuoreesta ruohosta. Sen sijaan kuivassa heinässä ei näitä rasvahappoja ole juurikaan enää jäljellä.

Valmiita EPA- ja DHA-rasvahappoja löytyy suurina pitoisuuksina vain kalasta – joka onkin luonnon rikkain EPA:n ja DHA:n lähde. Huomioithan kuitenkin, että EPA- ja DHA-rikas kalaöljy ei sisällä ALA-rasvahappoa, jota hevoset tarvitsevat.

Lisäksi pieni osa ALA-rasvahaposta muuttuu elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi.

Tärkein omega-6 on linolihappo

Omega-6-rasvahapot ylläpitävät sydän- ja verisuoniterveyttä. Lisäksi ne tukevat immuniteettia ja osallistuvat elimistön aineenvaihduntaprosesseihin.

Omega-6-rasvahapoista tärkein on linolihappo (LA), jota eläimet eivät pysty itse tuottamaan. Linolihappo on erityisen merkittävä ihon suojaamisen kannalta, sillä sen puute aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia, kuten ihon kuivumista ja hilseilyä. Linolihapon puute voi aiheuttaa myös karvanlähtöä sekä alttiutta bakteeri- ja hiivainfektioille.

 Linolihappo toimii ihon rasvahappoja ja auttaa huolehtimaan, että ihon luonnollinen suojakerros säilyisi myös sisäpuolelta ehjänä, mikä osaltaan estää kosteuden liiallisen haihtumisen ja ihon kuivumisen. 

Linolihappoa on runsaasti muun muassa viljoissa, kaurassa, hampussa ja hamppuöljyssä, soijassa ja maissiöljyssä – eli monet kaupalliset väkirehut ovat usein hyvin omega-6-voittoisia.

Rasvahapot tasapainoon

Kannattaa muistaa, että elimistölle tärkeällä linolihapolla on myös haittapuolensa, sillä liian suurina määrinä se saattaa lisätä kehon tulehduksia.

Tällainen riski on esimerkiksi vahvalla väkirehuruokinnalla olevilla hevosilla, jotka voivat saada ravinnostaan liikaa omega-6-rasvahappoja ja liian vähän omega-3-rasvahappoja.

Siksi on tärkeää varmistaa, että hevosesi saavat ravinnostaan riittävästi ja sopivassa suhteessa sekä omega-3, että omega-6-rasvahappoja. Näin elimistön rasvahappotasot pysyvät tasapainossa. Omega-3-rasvahappoja löytyy erityisesti chiasta ja pellavasta, hampussa puolestaan on enemmän omega-6-rasvahappoja.

Hyviä omega-rasvahappojen lähteitä hevosellechia, hamppuöljy, hamppurouhe, hampunsiemenet 

 

Lähde:

https://www.veteq.fi/elainlaakarin-asiatekstit

Hevostietokeskus

Takaisin blogiin