Sinkin tutkimuksiin perustuvat hyödyt hevoselle

Sinkin tutkimuksiin perustuvat hyödyt hevoselle

Sinkki (Zn) on välttämätön hivenaine, jota tarvitaan tukemaan hevosen elimistön monien eri entsyymien ja proteiinien oikeanlaista fysiologista toimintaa. Entsyymit ovat proteiineja, jotka suorittavat kehossa reaktioita, kuten hajottavat sokereita ja rasvoja energiaksi. Entsyymiyhteistekijänä sinkki osallistuu mm. antioksidanttisuojaan, immuunitoimintaan, proteiinisynteesiin ja soluviestintään. Sinkki on tärkeä varsojen luuston kehitykselle sekä normaalille kasvulle ja kudosten terveydelle. Lisäksi sinkki tukee hevosen terveitä kavioita ja hyvinvoivaa turkkia ja ihoa. Siitoshevosilla sinkin merkitys lisääntymisterveydelle on kriittinen.

Sinkki on hevosten toiseksi runsain hivenaine raudan jälkeen. Sitä esiintyy kaikissa soluissa ja kudoksissa, ja suurin osa (80 - 85 %) löytyy luurankolihaksista ja luista.

Sinkin hyödyt hevosille: 

Antioksidanttisuoja

Sinkin tärkeä tehtävä on tukea elimistön antioksidanttista puolustusta. Sekä kuparia että sinkkiä löytyy tärkeästä antioksidanttientsyymistä, superoksididismutaasista (SOD). Sinkki osallistuu myös muiden antioksidanttientsyymien tuotannon säätelyyn (2). Nämä entsyymit muuttavat haitallisia hapettimia tai vapaiden radikaalien molekyylejä neutraaleiksi, vaarattomiksi yhdisteiksi. Solut tuottavat luonnostaan ​​vapaita radikaaleja, ja kun ravinteet hajoavat energiaksi, ne voivat ajan myötä vahingoittaa soluja. Antioksidanttisuojan ansiosta sinkki suojaa ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja tukee terveitä kudoksia ja soluja. Raskaasti harjoittelevat ja kilpailevat hevoset tuottavat enemmän haitallisia hapettimia ja voivat siten hyötyä ylimääräisestä antioksidanttisuojasta. Eräässä tutkimustutkimuksessa raskaasti treenaaville täysiverisille syötettiin sinkkiä ja kuparia sisältävää antioksidanttilisäainetta. Lisäravinnetta saaneiden hevosten antioksidanttikapasiteetti parani harjoittelujakson aikana (3). Vanhemmilla hevosilla on yleensä nuoria alhaisemmat antioksidanttientsyymit, ja siksi ne voivat hyötyä sinkin lisäyksestä ruokavalioon.

Kavioterveys

Oikea sinkin ja kuparin välinen tasapaino auttaa tukemaan keratiinin synteesiä. Keratiini on kavioiden pääproteiini, joka luo vahvan kaviorakenteen. Hevosilla, jotka saavat ruokavaliostaan riittävästi sinkkiä ja kuparia, on pienempi riski sairastua valkoviivatautiin. Lisäksi niillä pienempi riski kavioiden seinämien irtoamiseen (4).

Immuunitoiminta

Sinkki auttaa immuunisoluja reagoimaan infektioihin. Kun elimistö havaitsee infektion, veren sinkkitasot laskevat, kun immuunisolut ja maksa ottavat mineraalin käyttöönsä. Sinkin avulla immuunisolut voivat lähettää signaaleja muille soluille immuunivasteen koordinoimiseksi. Veren sinkkitason tilapäinen lasku infektion aikana on osoitettu kuumeesta ja selluliitista (ihon sidekudoskerroksen tulehdus) kärsivillä hevosilla (5).  Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia sen selvittämiseksi, onko sinkin lisäämisestä hyötyä sellaisille hevosille, joilla jo on infektioperäinen sairaus tai tulehdus. Tällä hetkellä oletetaan, että sinkin lisääminen sellaisen hevosen ruokavalioon, joka ei saa sitä riittävästi, voisi tukea hevosen immuunivastetta.  

 Aiheeseen liittyvät tuotteet:

                           sinkki hevosillesinkki & kupari

-> CdG ZINC- Sinkki hevoselle 500g

Ihon hyvinvointi

Sinkin puute hevosilla voi aiheuttaa ihopoikkeavuuksia, kuten haavojen hidasta paranemista. Tämä voi johtua heikentyneestä immuunijärjestelmästä. Hevoset, joiden ruokavalio sisältää vain vähän sinkkiä, saattavat olla alttiimpia riville tai kuraruvelle – eräänlaiselle bakteerikasvulle iholla (Dermatophilus congolensis), jota esiintyy kosteissa olosuhteissa. Mikäli immuunitoiminta on heikentynyt alhaisen sinkin vuoksi, bakteerit voivat päästä leviämään iholla tehokkaammin.  Riittävä sinkkipitoisuus hevosen ruokavaliossa voi tukea tervettä ihoa ja parantaa turkin laatua ja kiiltoa. 

Insuliinitasot ja insuliiniherkkyys

Sinkki voi olla hyödyllinen hevosille, joilla on aineenvaihdunnallisia ongelmia. Tutkimuksien mukaan sekä eläin- että ihmiskokeissa on havaittu, että veren alhainen sinkkipitoisuus liittyy insuliiniresistenssiin ja diabetekseen. Sinkki vaikuttaa insuliinin eritykseen haiman soluista ja riittävä määrä sinkkiä voi auttaa varmistamaan, että oikea määrä insuliinia vapautuu verensokerin hallitsemiseksi (6). Ihmisillä sinkkilisän on osoitettu parantavan lihavien ihmisten insuliiniherkkyyttä (7).  Sinkin vaikutusta insuliiniherkkyyteen ei ole suoraan tutkittu hevosilla. Sinkki on kuitenkin ratkaisevan tärkeä antioksidanttisuojan tukemisessa, ja oksidatiivinen stressi on avaintekijä myös insuliiniresistenssissä. Nykyolettamauksen mukaan riittävä sinkin saanti on hevosille, joilla on mm. metabolinen oireyhtymä tai Cushingin-tauti (PPID).

Nivelten hyvinvointi

Sinkkiä tarvitaan kollageeniproteiinin valmistamiseksi. Kollageeni on tärkeä osa jänteitä, nivelsiteitä ja niveliä. Sitä tarvitaan myös ruston tuotantoon. Eräässä tutkimuksessa kohtalaista liikuntaa harjoittavia vuotiaisia täydennettiin kuparin, sinkin, koboltin ja mangaanin sekoituksella joko orgaanisessa tai epäorgaanisessa muodossa. 12 viikon kuluttua orgaanisilla mineraaleilla ruokitetuilla hevosilla oli korkeammat kollageenisynteesin merkkiaineet. Nämä hevoset saattavat sietää raskaampaa harjoittelua, ja ne voivat olla vähemmän alttiita nivelten kulumiselle ([8). Kyseinen tutkimus osoittaa myös, että orgaaniset hivenaineet pystyvät paremmin tukemaan kollageenin tuotantoa nivelissä kuin epäorgaaniset mineraalit.

Turkin laatu ja pigmentti

Sinkki osallistuu keratiiniproteiinin valmistukseen, joka on karvan runsain proteiini. Keratiini on vastuussa karvan rakenteen luomisesta.

Eräässä tutkimuksessa hevosilla, joiden ruokavaliota oli täydennetty sinkin ja kuparin orgaanisilla muodoilla, oli vahvempi ja joustavampi karvakuitu kuin niillä, joille annettiin näiden mineraalien epäorgaanisia muotoja (9).

Sinkki on myös osa tyrosinaasientsyymiä, joka tuottaa melaniinia – pigmenttiproteiinia, joka antaa iholle ja karvalle värin. Hevosilla, joiden turkki on himmeä, haalistunut tai pörröinen, saattaa olla ruokavaliossaan liian vähän sinkkiä, eivätkä ne siksi välttämättä tuota tarpeeksi melaniinia. Puutos on havaittavissa tummanrautiailla, ruunikoilla ja mustilla hevosilla, jotka tarvitsevat enemmän melaniinia tumman turkin värin vuoksi. Näillä hevosilla turkin värin ja laadun muutokset voivat myös olla merkki kuparin puutteesta. Hevosen tulisi saada sinkkiä ja kuparia suhteessa 4:1 kiiltävän ja terveen turkin ylläpitämiseksi.

Sinkki ja muut mineraalit ruokinnassa

Ruokinnassa onkin tärkeä huomioida eri mineraalien suhteet. Erityisesti kuparin, sinkin ja raudan suhteet on hyvä tarkistaa, sillä korkea rautapitoisuus voi häiritä kuparin ja sinkin imeytymistä, jolloin hevoselle voi kehittyä näistä puutos, vaikka kivennäisaineita olisikin ravinnosta riittävästi saatavilla. Liian suuri määrä rautaa ruokavaliossa voi johtaa huonoon maksan toimintaan, anemiaan (alhainen punasolujen määrä), aineenvaihduntahäiriöihin ja kaviokuumeeseen. Jos hevonen syö heinää tai muuta rehua, jossa on runsaasti rautaa, kuparin ja sinkin lisääminen ruokavalioon voi auttaa tasapainottamaan kivennäisaineita ja ehkäisemään kielteisiä seurauksia. Lisäksi rehun korkean kalsiumpitoisuuden on myös osoitettu vähentävän sinkin hyötyosuutta (11).

Sinkin puutos

Useimmat hevoset saavat riittävästi sinkkiä tuoreesta ruohosta ja heinästä. Epätasapaino muiden kivennäisaineiden kanssa saattaa kuitenkin vaikuttaa sinkin imeytymiseen ja johtaa sen puutteeseen, vaikka sitä olisikin riittävästi ruokavaliossa. Toisin sanoen se, että hevonen saa tarpeeksi sinkkiä päivittäisestä ruoasta, ei välttämättä tarkoita, että elimistö imeyttää sitä riittävästi.

Liian vähäinen sinkin määrä voi aiheuttaa huonoa ruokahalua, painon laskua tai huonoa kasvua. Varsoilla, joilla on vakava sinkin puutos, on osoitettu olevan alhainen ruokahalu ja hidas kasvu (10). Tämä liittyy aivojen kemian muutoksiin hypotalamuksessa, joka säätelee ruoan saantia.

Sinkkilisän on osoitettu stimuloivan ruokahalua ja tukevan painonnousua anoreksiaa sairastavilla ihmisillä. Riittävän sinkin saannin varmistaminen hevosilla voi tukea normaalia ruokahalua ja terveellistä painonnousua.

Joitakin yleisiä merkkejä hevosen sinkin puutteesta voi olla:    

- Insuliiniresistenssi, joka voi ilmetä lisääntyneenä juomisena ja virtsaamisena.

- Huonona sokeritoleranssina, toistuvina kaviokuumeoireina tai epäsäännöllisinä rasvakertyminä mm niskassa.

- Himmeä, haalistunut turkki.

- Huono kavioiden laatu, mukaan lukien halkeilevat, hauraat kaviot, joista irtoavat kengät helposti.

- Ortopediset sairaudet, mukaan lukien varsojen heikko luunmuodostus ja aikuisten eläinten heikot, kipeät nivelet.

- Huono ruokahalu, joka johtaa yleiskunnon alenemiseen.

- Kovettunut, halkeileva iho, joka on herkempi infektioille ja/tai karvanlähdölle.


Viitteet:

1. Eamens, GJ et al. Skeletal abnormalities in young horses associated with zinc toxicity and hypocuprosis. Aus Vet J. 1984.
2. Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms. Antioxidants. 2017.
3. de Moffarts, B et al. Effect of oral antioxidant supplementation on blood antioxidant status in trained thoroughbred horses. The Vet J. 2005.
4. Higami, A. Occurence of white line disease in performance horses fed on low-zinc and low-copper diets. J Equine Sci. 1999.
5. Murase, H et al. Serum Zinc Levels and Their Relationship with Diseases in Racehorses. Int Med. 2012.
6. Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.
7. Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.
8. Dickson, Emily C. Effect of Complexed Trace Mineral Supplementation on Joint Health in Young, Exercising Horses. Texas A&M Univ Lib. 2018.
9. Malgorzata, K et al. Effect of diet on mechanical properties of horse’s hair. Acta Bioeng Biomech. 2009.
10. Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.
11. Mills, CF. Dietary interactions involving the trace elements. Annu Rev Nutr. 1985.

Alkuperäinen artikkeli Madbarn (käännös)

Written by: Dr. Priska Darani, Ph.D. Reviewed by: Dr. Christine Latham, Ph.D.

Takaisin blogiin