Sinkki on hevosen tärkeä hivenaine, joka tukee ihon, karvan ja kavioiden hyvinvointia

Sinkki on hevosen tärkeä hivenaine, joka tukee ihon, karvan ja kavioiden hyvinvointia

Sinkki kuuluu tärkeimpiin hivenaineisiin hevosen ruokinnassa yhdessä raudan, kuparin ja seleenin kanssa. Sinkillä on elimistössä lukuisia eri tehtäviä: se liittyy hevosen energia-aineenvaihduntaan, hormonitoimintaan, edesauttaa A-vitamiinin toimintaa ja tehostaa haavojen paranemista. Erityisesti sinkkiä suositellaan iho-ongelmista sekä karvan, jouhien ja kavioiden heikosta laadusta kärsiville hevosille. Sinkki voi myös vahvistaa hevosen ihoa kesäihottuman ja rivin jälkeen. Hevosen päivittäinen sinkin tarve on 500-600 mg/päivä rasituksesta riippuen ja varsan tarve 300mg/pv.

 

CdGZINC 900g kelatoitu orgaaninen sinkki 29,90 €

Sinkki säätelee mm. hevosen elimistön solujen insuliiniherkkyyttä ja siten elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Sinkin puutos aiheuttaa pienentyneitä insuliinipitoisuuksia ruokailun jälkeen ja heikentää siten elimistön kykyä käyttää hiilihydraatteja. Tämä taas saattaa huonontaa harjoituksista palautumista ja lihasten kehittymistä. Kilpahevosilla on syytä huomioida, että sinkkiä (noin 20-21 mg/l ) sekä hieman myös kuparia poistuu hien mukana ja tämä on syytä huomioida erityisesti kesällä hevosten hikoillessa runsaammin. 

Erilaiset ruokintatutkimukset osoittavat, että hevosille syntyy normaaliruokinnassa helposti etenkin sinkin ja kuparin, mutta myös mangaanin puutetta, sillä hevosen pääravinnossa heinässä ja kaurassa näiden pitoisuudet ovat usein melko alhaiset. Nämä tärkeät hivenaineet liittyvät mm. raudanimeytymiseen, joten niiden puute voi olla syynä esimerkiksi veren alhaisiin rauta-arvoihin. Muita puutosoireita ovat mm. huono turkki, vaikeasti paranevat haavat, ihon kutina ja hilseily, immuunijärjestelmän häiriöt (mm, allergiat ja muut tulehdukset), nuoleminen, hermostuneisuus ja yleinen väsymys. Myös huonot kaviot voivat kertoa sinkin puutteesta.  Sinkin tarve kasvaa tiineyden ja imetyksen aikana sekä kovassa työssä. Tiettyjen tutkimusten mukaan maan, hiekan ja lannan syönti sekä puunpurenta saattavat johtua raudan tai kuparin puutteesta sekä ruokinnan väärästä kupari-sinkki -suhteesta (Aytekin et al. 2011).

Sinkin ja kuparin tärkeä suhde sekä lihaksisto

Sinkin ja kuparin riittävä saanti on erityisen tärkeää varsojen normaalin kasvun kannalta ja luuston muodostumiselle. Lisäksi on tärkeää, että niiden suhde on oikea, sillä liiallinen sinkki heikentää kuparin imeytymistä. Kupari:sinkki - suhteen tulisi olla noin 1:4. Kuparin imeytymistä heikentävän sinkin määrä riippuu kuitenkin elimistön olemassa olevista kuparivarastoista. Sinkki yhdessä kuparin kanssa estää myös fysiittiä. Fysiitti ilmenee nivelten turvotuksena ja nivelrustojen ongelmina.

Suurin osa sinkistä (50–60 %) on lihaksissa. Kun hevosella aloitetaan valmennus, on myös syytä miettiä sen ruokintaa tarkemmin. Liiallisen valkuaisen saanti voi heikentää sinkin imeytymistä sekä lisätä sinkin poistumista elimistöstä. Toisaalta, valkuaista tarvitaan riittävästi lihasten kehittymiseen. Myös liiallinen kalsiumin ja kuparin saanti heikentää sinkin imeytymistä. Sinkki voi tukea terveitä verensokeritasoja parantamalla insuliiniherkkyyttä ja lisäämällä antioksidanttitasoa, joka saattaa puuttua hevosilta, joilla on EMS.

 

8 syytä syöttää hevoselle sinkkiä:

 1.     Antioksidanttisuoja: sinkki tukee antioksidanttista puolustusta. Antioksidanttientsyymit muuttavat haitalliset hapettimet tai vapaat radikaalihiukkaset neutraaleiksi, vaarattomiksi yhdisteiksi. Solut tuottavat luonnostaan ​​vapaita radikaaleja, kun ravinteet hajoavat energiaksi, mutta ajan myötä ne voivat vahingoittaa soluja. Antioksidanttitasoa parantamalla sinkki suojaa ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja tukee terveitä kudoksia ja soluja. Kovasti liikutut hevoset tuottavat enemmän haitallisia hapettimia ja voivat hyötyä ylimääräisestä antioksidanttituesta. Eräässä tutkimuksessa(2) raskaasti liikkuneille täysiverisille annettiin sinkkiä ja kuparia sisältävää antioksidanttilisäainetta. Lisäravinnetta saaneiden hevosten antioksidanttikapasiteetti parani harjoittelujakson aikana(3). Myös vanhoilla hevosilla on myös yleensä alhaisemmat antioksidanttientsyymit, ja siksi ne voivat hyötyä sinkin lisäyksestä. 

2.     Kavioterveys: Oikea sinkin ja kuparin välinen tasapaino auttaa tukemaan keratiinin synteesiä. Keratiini on kavioiden pääproteiini, joka luo vahvan kaviorakenteen. Hevosilla, joilla on optimaalinen sinkki- ja kuparisuhde, on pienempi riski sairastua valkoviivasairauteen ja kavioiden seinämien irtoamisen riski(4) on pienempi.

3.     Immuunitoiminta: Immuunitoiminta: Sinkki auttaa immuunisoluja reagoimaan infektioihin. Kun infektio havaitaan, sinkkitasot veressä laskevat, kun immuunisolut ja maksa ottavat tämän mineraalin. Veren sinkin tilapäinen lasku infektion aikana on osoitettu kuumeesta ja selluliitista(5) kärsivillä hevosilla. Sinkin avulla immuunisolut voivat lähettää signaaleja muille soluille immuunivasteen koordinoimiseksi. Oletetaan, että sinkin lisääminen ruokavalioon, joka muuten on hevosen ravinnossa melko vähäistä, voi parantaa immuunivastetta.

4.     Ihon terveys: Sinkin puutteestä kärsivillä hevosilla voi olla erilaisia ihopoikkeavuuksia, kuten hilseilyä tai huonosti paranevia haavoja. Tämä voi johtua heikentyneestä immuunijärjestelmästä. Hevoset, joilla on sinkin puute, saattavat olla alttiimpia mm. riville, joka johtuu bakteerien liikakasvusta iholla kosteissa olosuhteissa. Hyvin toimiva immuunijärjestelmä torjuu paremmin taudinauheutajia. Riittävä sinkkipitoisuus ruokavaliossa voi tukea tervettä ihoa ja parantaa turkin laatua ja kiiltoa.

5.     Insuliinitasot ja insuliiniherkkyys: Sinkki osallistuu myös insuliiniherkkyyden ylläpitämiseen. Tämä viittaa siihen, kuinka hyvin solut reagoivat insuliiniin siirtääkseen glukoosia pois verestä(7). Ihmisillä sinkkilisän on osoitettu parantavan lihavien ihmisten insuliiniherkkyyttä. Muilla eläimillä, kuten ihmisillä, veren alhainen sinkkipitoisuus liittyy insuliiniresistenssiin ja diabetekseen(6). Tämä mineraali vaikuttaa insuliinin eritykseen haiman soluista. Se voi auttaa varmistamaan, että oikea määrä insuliinia vapautuu verensokerin hallitsemiseksi. Sinkin vaikutusta insuliiniherkkyyteen ei ole suoraan tutkittu hevosilla. Sinkki on kuitenkin ratkaisevan tärkeä antioksidanttitilan tukemisessa, ja oksidatiivinen stressi on avaintekijä insuliiniresistenssissä. Riittävän sinkin saannin varmistaminen voi vähentää aineenvaihduntahäiriöiden riskiä.On erityisen tärkeää, että hevoset, joilla on metabolinen oireyhtymä tai Cushingin/PPID, saavat riittävästi sinkkiä oikean insuliinitoiminnan tukemiseksi.

6.     Nivelten terveys: Sinkkiä tarvitaan kollageeniproteiinin valmistamiseksi, joka on suurin osa nivelten jänteistä ja nivelsiteistä. Sitä tarvitaan myös ruston tuotantoon. Eräässä tutkimuksessa(8) kohtalaista liikuntaa harjoittavien hevosten ruokavalioya täydennettiin kuparin, sinkin, koboltin ja mangaanin sekoituksella joko orgaanisessa tai epäorgaanisessa muodossa. 12 viikon kuluttua orgaanisilla mineraaleilla ruokittujen hevosten kollageenisynteesin merkkiainetasot olivat selvästi korkeammat. Nämä hevoset saattavat kestää kovempaa harjoittelua ja rasitusta ollessaan myös vähemmän alttiita nivelien kulumiselle. Kyseinen tutkimus osoittaa myös, että orgaaniset hivenaineet pystyvät paremmin tukemaan kollageenin tuotantoa nivelissä kuin epäorgaaniset mineraalit.

7.     Turkin laatu: Sinkki osallistuu keratiiniproteiinin valmistukseen, joka on karvan runsain proteiini. Keratiini on vastuussa myös karvan rakenteesta. Hevosilla, joiden ruokintaa oli täydennetty orgaanisilla sinkin ja kuparin muodoilla, oli vahvempi ja joustavampi karvakuitu kuin niillä, joille annettiin näiden mineraalien epäorgaanisia muotoja(9). Hevosilla, joiden karva ovat himmeä, haalistunut ja pörröinen, saattaa olla sinkin puutosta, eivätkä ne pysty tuottamaan riittävästi melamiinia. Puutos on helpoiten havaittavissa punaisilla ja mustilla hevosilla, jotka tarvitsevat enemmän melaniinia tumman turkin värin vuoksi. Nämä turkin värin ja laadun muutokset voivat myös olla merkki kuparin puutteesta.

8.     Ruokahalu: Sinkin puute voi aiheuttaa huonoa ruokahalua, painon laskua ja huonoa kasvua. Varsoilla, joilla on vakava sinkin puutos, on osoitettu olevan alhainen ruokahalu ja hidas kasvu(10). Tämä liittyy aivojen kemiallisiin muutoksiin hypotalamuksessa, joka säätelee ruoan saantia. Riittävän sinkin saannin varmistaminen hevosilla voi tukea normaalia ruokahalua ja terveellistä painonnousua. 

Alhaisiin sinkkipitoisuuksiin johtavat tekijät 

On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa sinkin imeytymiseen ja käyttöön elimistössä. Parhaiten kuvattuja ovat vuorovaikutukset muiden kivennäisaineiden kanssa, jotka vaikuttavat imeytymiseen tai imeytymiseen maha-suolikanavasta. Tiedetään, että sinkki, kupari ja rauta kilpailevat samoista absorptiokanavista suolistossa. Jos hevosesi syö runsaasti rautaa sisältävää rehua, se voi heikentää sinkin ja kuparin imeytymistä ruokavaliosta. Kehon kohonneet rautatasot voivat myös vaikuttaa siihen, miten kudokset käyttävät sinkkiä.Myös rehun korkean kalsiumpitoisuuden on myös osoitettu vähentävän sinkin hyötyosuutta. ¨

Sinkin yliannostus on hyvin harvinainen. Sinkin parhaita lähteitä ovatkin kivennäisrehut ja lisäravinteet. Pellavansiemenet, kurpitsansiemenet ja oluthiiva ovat melko hyviä sinkin lähteitä. Myös leseissä on melko runsaasti sinkkiä.

Lähteet:

  1. Eamens, GJ et al. Skeletal abnormalities in young horses associated with zinc toxicity and hypocuprosis. Aus Vet J. 1984.
  2. Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms. Antioxidants. 2017.
  3. de Moffarts, B et al. Effect of oral antioxidant supplementation on blood antioxidant status in trained thoroughbred horses. The Vet J. 2005.
  4. Higami, A. Occurence of white line disease in performance horses fed on low-zinc and low-copper diets. J Equine Sci. 1999.
  5. Murase, H et al. Serum Zinc Levels and Their Relationship with Diseases in Racehorses. Int Med. 2012.
  6. Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.
  7. Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.
  8. Dickson, Emily C. Effect of Complexed Trace Mineral Supplementation on Joint Health in Young, Exercising Horses. Texas A&M Univ Lib. 2018.
  9. Malgorzata, K et al. Effect of diet on mechanical properties of horse’s hair. Acta Bioeng Biomech. 2009.
  10. Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.
  11. Mills, CF. Dietary interactions involving the trace elements. Annu Rev Nutr. 1985.
  12. Madden, V. Zinc Toxicosis in Horses. US EPA. 2005.
Takaisin blogiin