Tiedätkö, mihin hevonen tarvitsee magnesiumia?

Tiedätkö, mihin hevonen tarvitsee magnesiumia?

       ja mikä on tehokkain magnesiumin muoto?

Magnesium on ​​välttämätön kivennäisaine, jota hevoset tarvitsevat optimaaliseen lihastoimintaan ja hermovälitykseen. Se osallistuu energia-aineenvaihduntaan, entsyymitoimintaan, elektrolyyttitasapainoon ja lihaskudoksen palautumiseen harjoituksen jälkeen. Magnesium toimii hevosen elimistössä elektrolyyttinä, osallistuu proteiinisynteesiin ja yli 300 erilaiseen aineenvaihduntaprosessiin. Erityisen tärkeä se on kasvaville ja raskaasti harjoitteleville hevosille, sillä magnesiumia häviää hien mukana.  

Magnesium voi auttaa lievittämään lihaskipuja ja kramppeja raskaan treenin jälkeen. Lisäksi sillä voi olla suorituskykyä parantava vaikutus, sillä se tukee tehostettua hapen toimitusta lihaksiin, lihasvoimaa sekä aineenvaihduntaprosesseja. Tästä syystä magnesium on erityisen tärkeä raskaasti harjoitteleville ja paljon hikoileville urheiluhevosille suorituskyvyn ja palautumisen tukemiseen. Nuorilla hevosilla kasvava luusto ja lihaksisto tarvitsevat magnesiumia. Lisäksi myös kantavilla ja imettävillä tammoilla on korkeampi magnesiumin tarve.

On myös hyvä tiedostaa, että stressi kuluttaa elimistön magnesiumvarastoja ja siksi hermostuneille hevosille suositellaan usein magnesiumlisää. Liian vähäinen magnesiumin määrä elimistössä voi kohottaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Charles Sturt -yliopistossa Australiassa ja Waltham Equine Studies Groupissa Isossa-Britanniassa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että magnesium voi vaikuttaa positiivisesti hermostuneiden hevosten käyttäytymiseen. 

Magnesiumia suositellaan myös hevosille, jotka kärsivät insuliiniresistenssistä, sillä magnesium auttaa soluja reagoimaan insuliiniin, ja siten vaikuttaa insuliiniresistenssiin ja hevosen metaboliseen oireyhtymään. Magnesiumilla on keskeinen rooli glukoosin muuntamisessa rehusta energiaksi. Näin ollen magnesiumin lisääminen ruokavalioon saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä erityisesti ylipainoisilla hevosilla.

Tärkeä makromineraali 

Magnesium on makromineraali, eli sitä tarvitaan muita mineraaleja suurempina määrinä. Ruoho ja heinä eivät yleensä tarjoa riittävästi magnesiumia, joten se tulee saada muista rehuista. 500 kg levossa oleva hevonen tarvitsee rehuistaan noin 8 grammaa magnesiumia päivässä. Määrä kasvaa rasituksen myötä siten, että kevyttä työtä tekevä tarvitsee 10 grammaa, kohtalaista työtä 12 grammaa ja raskasta työtä tekevä 15 grammaa.  Suurempi määrä auttaa treenaavaa hevosta kompensoimaan hien mukana menetettyä magnesiumia ja auttaa lihaksia palautumaan harjoituksen jälkeen. Kalsiumilla ja magnesiumilla on elimistössä tasapainottava vaikutus, joten niiden tulisi olla suhteessa 2,5:1 - 3:1. Magnesiumtoksisuus on hevosilla epätodennäköistä, sillä ylimääräiset määrät erittyvät tehokkaasti virtsaan. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä hevosilla magnesiumin annoksen kanssa on oltava tarkkana.  Hevosilla noin 60 % magnesiumista on sitoutunut luihin ja se onkin välttämätöntä terveen luuston ylläpitämiselle ja kalsiumin imeytymiselle.  Loput 40 % on sitoutuneena solunulkoisiin nesteisiin ja pehmytkudoksiin.  

Orgaaninen vs epäorgaaninen 

Täydentävä magnesium voi olla joko epäorgaanista (magnesiumsulfaatti tai magnesiumoksidi) tai orgaanista (kelatoitua) magnesiumia.  

Mineraalit ovat luonnostaan ​​peräisin maasta ja ne ovat välttämättömiä kaikkien kehon fysiologisten toimintojen ylläpitämiselle. Lisärehuina hevosille on tarjolla kahdentyyppisiä mineraaleja; epäorgaanisia sekä orgaanisia eli luonnollisia. Orgaaninen magnesium on hevosille biologisesti parhaiten hyödynnettävissä oleva muoto. Orgaaniset mineraalit muistuttavat enemmän kasveista löytyviä luonnollisia yhdisteitä. Tämän ansiosta elimistö tunnistaa ne imeytymispaikoista helpommin ja kuljettaa ne ohutsuolesta verenkiertoon. Parhaiden magnesiumkelaattien imeytymisaste on noin 30 %, mikä on huomattavasti korkeampi kuin epäorgaanisten muotojen. Tyypillisimmät epäorgaaniset magnesiumin muodot ovat magnesiumoksidi ja magnesiumsulfaatti. Epäorgaanisia muotoja elimistö ei tunnista luonnossa esiintyviksi molekyyleiksi ja näin ollen ne eivät hajoa yhtä helposti pienemmiksi yksiköiksi kuljetettavaksi suoliston limakalvon läpi verenkiertoon. Tästä syystä esimerkiksi magnesiumoksidin on raportoitu imeytyvän erittäin heikosti, korkeintaan vain noin 4 prosenttisesti, jolloin saman magnesiummäärän turvaamiseksi tarvitaan paljon suurempi määrä.

Magnesiumoksidi tarvitsee vatsahappojen happamuutta vapauttaakseen mineraalimolekyylin imeytettäväksi kehoon ja voi näin aiheuttaa vatsaärsytystä ja ripulia. Biologinen muoto on imeytyvämpi, vatsaystävällisempi ja se vähentää riskiä epäorgaanisten mineraalien negatiivisista vuorovaikutuksista. Tästä syystä orgaaniset muodot ovat aina parempia ja turvallisempia. Orgaaninen muoto on tehokkaasti hyötykäytettävissä ja se tuottaa maksimaalisen hyödyn.

 

organic magnesiumCdG Organic Magnesium 37,50 €

 

Magnesiumin puute

Hevoset, jotka eivät saa tarpeeksi magnesiumia ruokavaliostaan, voivat olla ärtyisiä, hermostuneita, niillä voi olla kroonisia lihasjumeja tai ongelmia jaksamisessa.  Lisäksi esimerkiksi kompastelu ja hampaiden narskuttelu voivat olla merkkiejä magnesiumin puutteesta.  On arvioitu, että jopa 20 % kaikista hevosista ja yli 50 % sairaista hevosista kärsii magnesiumin puutteesta! Magnesiumin vakava puute voi olla hengenvaarallinen, mutta sellaista tilaa tavataan hevosilla harvoin. Suuri kuitu-, fosfaatti-, rasva - tai viljapitoisuus rehussa voivat heikentää magnesiumin imeytymistä hevosilla.

Lähteet:
Stewart, Allison. Magnesium Disorders in Horses . Vet Clin Equine. 2011.

Harrington, DD. Pathological features of magnesium deficiency in young horses fed purified rations. Am J Vet Res 1974.

Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study

Equine magnesium supplements: Evaluation of magnesium oxide, magnesium sulphate and magnesium carbonate in foals fed purified diets

Chelated Minerals Enhance Nutrient Bioavailability

Calming Nervous Horses: Magnesium May Help

Stewart AJ. Magnesium Disorders in Horses. Vet Clin North Am Equine Pract. 2011; 27(1):149-63 doi:

https://equisearch.com/horsejournal/insulin-resistance-in-horses/

Magnesium supplementation enhances insulin sensitivity and decreases insulin resistance in diabetic rats

Oral magnesium supplementation and its effects on magnesium balance in horses

Investigating the impact of oral magnesium aspartate on behaviour, flight reactivity and mineral metabolism in horses.

Does oral magnesium aspartate supplementation affect reaction speed in horses of different breeds?

Takaisin blogiin