Tiesitkö nämä chian 10 hyötyä hevoselle? - Chia de Gracia FI

Tiesitkö nämä chian 10 hyötyä hevoselle?

1. Kasvikunnan korkein omega-rasvahappopitoisuus auttaa hevosta saamaan kiiltävän turkin ja hyväkuntoiset jouhet.

2. Rasvahapoista apua ihonhoitoon. Chiasta apua myös kesäihottuman hoitoon.

3. Chia sisältää reilusti hyvälaatuista proteiinia ja on hyvä valkuaislisä. Chia sisältää hevoselle oleellisen tärkeää aminohappoa, lysiiniä, jota usein on heinässä ja kaurassa vähänlaisesti.

Hevosen on saatava ruokinnasta riittävästi ja oikeassa suhteessa aminohappoja proteiinien rakentamista varten. Jos jotakin aminohappoa on saatavilla liian vähän (ns. rajoittava aminohappo), rajoittaa se elimistön proteiinisynteesiä, vaikka muita tarvittavia aminohappoja olisi riittävästi saatavilla.

4. Chia-siemenet geeliytyvät ja tukevat suoliston hyvinvointia. Geeli muodostaa suoliston pintaan suojaavan kalvon, joka edesauttaa vatsan toimintaa. Terve suolisto kykenee hyödyntämään ravintoaineet elimistön tarpeisiin tehokkaasti ja  auttaa helposti laihtuvia hevosia ylläpitämään lihasmassaa. Suojaava kalvo voi nopeuttaa myös vatsahaavaumien parantumista.

5. Chia tasaa verensokeria ja hidastaa hiilihydraattien prosessointia ja imeytymistä suolistossa. Chiasta voi olla apua mm. cushingin taudista kärsiville tai kaviokuumeherkille hevosille.

6. Chia-siemenet sisältävät runsaasti kuitua. Ravinnon runsas kuitupitoisuus aktivoi suolen toimintaa. Aktiivinen suoli yhdessä chia-geelin kanssa kuljettaa hiekkaa pois hevosen elimistöstä.

7. Riittävä kuidunsaanti on tärkeää hevosen nestetasapainon ylläpitämiseksi. Paksusuolessa olevat kuidut sitovat nestettä elimistön tarpeisiin.

8. Chia tukee elimistön aineenvaihduntaa ja on hyvä elimistön puhdistusruoka. Joillakin hevosilla chia saattaa aiheuttaa alkuun lisääntynyttä virtsaamista kuona-aineiden poistumisen vuoksi. Toimiva aineenvaihdunta hyödyttää mm. metabolisesta oireyhtymästä ja liikalihavuudesta kärsiviä hevosia.

9. Chia sisältää runsaasti kivennäisaineita, kuten magnesiumia. Magnesium lieventää myös stressiä ja jännittyneisyyttä, joten siitä voi olla apua stressiherkille ja keskittymiskyvyn puutteesta kärsiville hevosille.

10. Chia-siemenet sisältävät monia vitamiineja, kuten B3-vitamiinia. B3-vitamiini liittyy sukupuolihormonien ja stressihormonien tuotantoon. Tästä syystä chiasta voi olla apua tammojen kiimakierron säännöllistämiseen ja kiimaoireiden helpottamiseen.
Takaisin blogiin