Yrtit hevosen ruokinnassa - Chia de Gracia FI

Yrtit hevosen ruokinnassa

Yrtit kuuluvat hevosen luonnolliseen ruokavalioon

Hevosen luonnonmukainen ruokinta perustuu luonnosta saataviin kasveihin, yrtteihin, siemeniin, marjoihin, puihin ja pensaisiin, jäkäliin, leviin ja niin edelleen. Hevosemme eivät enää laidunna villeinä ja maistele erilaisia luonnosta löytyviä kasveja ja yrttejä vapaasti oman halunsa ja tarpeidensa mukaisesti. Vapaasti kulkeva hevonen söisi jopa satoja eri kasvilajeja saaden valtavan määrän erilaisia ja monipuolisia ravintoaineita!

Tänä päivänä hevosen ruokinta perustuu pitkälti viljeltyyn heinään sekä muutamiin muihin valikoituihin väkirehulajeihin, jotka lähes poikkeuksetta tarvitsevat rinnalleen erilaisia vitamiineja ja hivenaineita elimistön välttämättömien tarpeiden täydentämiseksi. Nykyhevosen ravinto on siis villejä edeltäjiään paljon kapeampi ja yksipuolisempi. Kuivatussa heinässä ravintoarvot ovat ihan toista kuin tuoreissa, juuri maasta poimituissa kasveissa. Nykyään myös laitumet, joilla hevoset laiduntavat, ovat pääasiassa nurmilaitumia. Jos laidun on kasvilajistoltaan monimuotoinen, hevoset valitsevat eri kasveja eri puolilta laidunta. Apilat ja heinät ovat herkkuja, mutta maku ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi karkeavartiset kasvit, kuten siankärsämöt, mesiangervot ja varvut lisäävät pureskelua ja syljen eritystä. Voikukissa ja nokkosissa puolestaan on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, puunkuorissa fenoleja, tanniineja (parkkihappoa) ja terpeenejä ja niin edelleen.

Yrtit monipuolistavat ravintoa

Nykypäivänä ruokintaa suunniteltaessa lasketaan tarkkaan kivennäisiä, vitamiineja, valkuaista ja niin edelleen, mutta unohdetaan helposti mm. antioksidantit sekä muut erilaiset fytokemikaalit, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi vastustuskyvylle, solujen uusiutumiselle, aineenvaihdunnalle sekä yleiselle hyvinvoinnille. Näitä tärkeitä aineita hevonen ei enää saa viljellystä heinästä, sillä siitä puuttuu nykyään luonnonkasvit eli rikkaruohot, joista hevonen saisi monia tärkeitä ja hyvinvointia ylläpitäviä bioaktiivisia yhdisteitä.

Vaikka hevosilla on yhä harvemmin tarjolla aitoa luonnonlaidunta, voidaan luonnonlaitumen tarjoamaa monipuolisuutta kuitenkin ainakin osittain korvata lisäämällä ruokintaan erilaisia yrttejä, marjoja ja kasveja erilaisine kasvinosineen. Yrtit ja kasvikset monipuolistavat nykyhevosen usein yksipuolista ruokintaa, lisäävät syljeneritystä ja tukevat ruoansulatusta.

Yrteillä on vanhastaan ylläpidetty hyvinvointia, mutta myös hoidettu sairauksia, suoritettu loishäätöjä ja hoidettu haavoja, ihottumia jne.

Yrteistä apua vaivoihin ja ongelmiin ja niiden ennaltaehkäisyyn

Yrteistä voi saada apua monenlaisiin vaivoihin ja ongelmiin ja parhaassa tapauksessa jopa ennaltaehkäistä niitä. Moni vatsahaavainen hevonen käyttää päivittäin yrttisekoituksia vatsansuojana ja pysyy hyvinvoivana niiden avulla. Yrteillä voidaan helpottaa tammojen kiimaoireita ja kipuja, rauhoittaa stressaantunutta hevosta, hoitaa ihovaivoja ja ihottumia, lisätä tamman maidontuotantoa, helpottaa hengitysteiden toimintaa ja nivelkivuista- ja kolotuksista kärsivää hevosta, nämä vain eräinä esimerkkeinä.

Muistathan, että yrtit on tarkoitettu monipuolistamaan ravitsemusta ja tukemaan sekä aktivoimaan elimistön omaa luonnollista toimintaa. Yrttejä ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkkeitä.

Aloita varovasti

Kun aloitat yrttien käytön hevosellasi, aloita varovasti pienillä määrillä. Jos hevonen ei ole tottunut syömään yrttejä, saattaa se alkuun vierastaa niiden makua ja karsastaa yrttejä sisältäviä ruokia.  Mikäli hevosesi on kovin nirso, aloita totuttaminen aivan pienellä hyppysellisellä ja nosta määrää pikkuhiljaa, niin että hevonen tottuu uusiin makuihin ja edelleen syö ruokansa. Yrttien syöminen ja niiden makuun tottuminen on hyvin yksilöllistä: yhdelle menee kaikki kerralla ja toinen karsastaa pientäkin hippusta.


Yrtit ja kasvikset ovat luonnollinen vaihtoehto parantaa hevosen ravitsemustilaa ja ne kuormittavat elimistöä vähemmän kuin teollisesti valmistetut tuotteet. Yrteistä ja muista luonnontuotteista saatavat ravintoaineet imeytyvät synteettisiä paremmin ja tehokkaammin. Luonnollisesta ravinnosta tulevat vitamiinit, hivenaineet ja kivennäiset eivät aiheuta yliannostus- tai myrkytysvaaraa. Siksi niiden oikeanlainen syöttäminen on turvallista ja tarvittavat määrät teollisia valmisteita pienempiä.

Muistathan, että kilpailtaessa kannattaa aina tarkistaa yrttien mahdolliset dopingvaroajat. Myös kantavien tammojen kanssa kannattaa käyttää tarkkaa harkintaa. Kannattaaa aina keskustella aiheesta eläinlääkärin kanssa ennen kuin annat rohdosyrttejä kantavalle tammalle / tiineelle eläimelle.

Yrttien annostukset hevoselle

Tarvittava määrä riippuu sekä hevosen koosta sekä sen herkkyydestä yrttien vaikutuksille. Määrään vaikuttaa myös se, mitä osaa kasvista käytetään.

Siksi aloita uudet yrtit ja kasvit aina pienellä annostuksella, ja nosta annosta vähitellen. Ohjemäärät ovat keskiarvoja ja löydät sopivan annoksen varovasti kokeilemalla ja hevostasi tarkkailemalla.

Yrttiruokinnassa on hyvä muistaa, että hevosen ruuansulatus on hidas ja ravinto viipyy hevosen suolistossa noin kolme vuorokautta, samoin vaikuttavat aineet säilyvät ja niiden pitoisuudet kasvavat kolmen vuorokauden ajan.

Ihmiselle yleisesti sopiva annostus on noin 1- 2 teelusikkaa / 2,5 dl kuumaa vettä. Hevoselle sopiva määrä on usein 6-16 kertainen painosta riippuen.

Hevosille yrtit voi antaa sellaisenaan tai muun ruuan seassa. Sekoitus, jossa on useita erilaisia yrttejä ja niiden kasvinosia myös sulaa hevosen suolistossa eriaikaisesti. Kukat, lehdet, varret ja juuret imeytyvät eri nopeuksilla ja eri osissa suolistoa ja hevosen elimistö onkin sopeutunut juuri tällaiseen. Luonnossa vapaasti laiduntaessaan hevosen söisi useita eri kasveja ja kasvinosia pitkin päivää.

Pääsääntöisesti yrttien kuumassa vedessä haudutusta suositellaan vain yskään ja hengitysteille tarkoitetuille yrteille. Joskus kuitenkin saattaa olla tarve nopealle vaikutukselle. Silloin haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden nopeampaa imeytymistä. Tällaisen keitteen voi antaa hevoselle joko siivilöitynä tai sellaisenaan, mutta huomaa, että keite ei saa olla liian kuumaa!

Haudutuksen aika vaikuttaa oleellisesti yrttiteen tai -keitteen vaikutusvoimakkuuteen. Kukille ja lehdille riittää lyhyt haudutusaika, sillä ne ovat tavallisesti vahvempia kuin kasvien kuoret, juuret tai varret.

Huomaathan, että pääsääntöisesti yrttejä ei suositella tiineenä oleville tammoille! Myös varsojen ruuansulatus on kehittymätön, joten varmista aina yrtin soveltuvuus!

Takaisin blogiin