E-vitamiineissa on eroja - varmista koirallesi E-vitamiinin oikea muoto

E-vitamiineissa on eroja - varmista koirallesi E-vitamiinin oikea muoto

E-vitamiini on tärkeä osa ruokavaliota jokaiselle koiralle, mutta erityisen tärkeää aktiivisille, paljon liikkuville koirille sekä siitoskoirille.  Sillä, missä muodossa koira E-vitamiininsa saa, on paljonkin väliä.

E-vitamiini on yhteisnimitys erilaisille tokoli- ja tokotrienoliyhdisteille, joista esiintyy alfa-, beeta-, gamma- ja delta-muotoja. Nämä muodot eroavat toisistaan imeytyvyydeltään, rakenteeltaan ja aineenvaihdunnaltaan. Erona valmisteiden välillä on pääsääntöisesti se, onko E-vitamiini luonnollinen vai synteettinen sekä se, missä muodossa se on. Luonnollinen E-vitamiini on RRR-alfatokoferoli ja d-alfatokoferoli, synteettinen on dl-alfatokoferoli. Luonnollinen muoto on biologisesti aktiivisin ja se sulautuu solukalvoon hidastamaan vaurioita. Synteettinen E-vitamiini ei ole kehossa yhtä tehokas kuin luonnollinen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnollisen E-vitamiinin biosaatavuus on ylivertainen, vähintään 1,5 kertainen synteettiseen verrattuna. Luonnollinen E-vitamiini päätyy varmasti hevosen kehon hyötykäyttöön.

E-vitamiinin muoto

Toinen tärkeä seikka luonnollisen ja synteettisen eron lisäksi on se, missä muodossa E-vitamiini on valmisteessa. E-vitamiinin säilyvyys on ongelmallista, ja siksi se usein säilyvyyden parantamiseksi muutetaan usein niin kutsuttuun asetaatti-muotoon. Asetaattimuoto on muunnettava suolistossa käyttökelpoiseen muotoon ennen kuin se voi imeytyä suolistosta. Ensimmäiseksi asetaattimuodosta on poistettava esteri ja tämän jälkeen elimistö joutuu tekemään asetaattimuodosta vesiliukoisen sappisuolojen avulla. Tämän vuoksi synteettistä tai asetaattimuotoista E-vitamiinia tuleekin antaa määrällisesti enemmän kuin luonnollista, ei-asetaattimuotoista E-vitamiinia1.  Luonnollista E-vitamiinia kuljettaa siihen erikoistunut kuljetusproteiini sekä kylomikronit. Tämä kuljetusproteiini kuljettaa myös synteettistä E-vitamiinia, mutta ei niin tehokkaasti kuin luonnollista E-vitamiinia3. E-vitamiini kulkeutuu myös punasolujen solukalvoilla4. Tästä syystä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaista E-vitamiinia ostaa – luonnollinen, ei asetaattimuodossa oleva E-vitamiini imeytyy tehokkaimmin.

E-vitamiinilla on monta tärkeää tehtävää

E-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina, jolloin se osallistuu solukalvojen hyvinvointiin sekä suojaa hevosen kehoa, solunsisäisiä yhdisteitä ja entsyymeitä hapen vaarallisilta vaikutuksilta. E-vitamiini parantaa myös A-vitamiinin imeytymistä ja varastoitumista elimistöön sekä osallistuu DNA-synteesiin, immuunijärjestelmän toimintaan, ja hormonien tuotantoon5. Osallistuessaan DNA-synteesiin, E-vitamiinilla on tärkeä rooli myös hevosen lisääntymisessä6.  E-vitamiini vaikuttaa lihaskudoksen kuntoon ja energian tuotantoon sekä lisää vastustuskykyä hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. E-vitamiinin puutos voi altistaa koiran lihasvaurioille ja johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen7. . E-vitamiinin liikasaanti ei ole vaarallista ja tutkimusten mukaan se on rasvaliukoisista vitamiineista turvallisin. E-vitamiinin on osoitettu olevan vaaratonta suurinakin annoksina, mutta liian suurina annoksina se voi häiritä muiden rasvaliukoisten vitamiinien toimintaa.

E-vitamiinia saadaan ruuan mukana pääasiassa kasvikunnan tuotteista, kuten tietyistä öljyistä, pähkinöistä, viljoista ja hedelmistä. Moniin koiranruokiin on lisätty E-vitamiinia. Ruokintaan lisätyt öljyt on tärkeää ottaa huomioon koiran E-vitamiinitarvetta pohdittaessa, sillä öljypitoisuus lisää koiran E-vitamiinin tarvetta.

Tutkimusviitteet:

1 Turunen 2016
3 Waldridge 2017, 101
4 Aro ym. 2007, 151
5 Briggs 2007, 69)
6 Cuddeford 2003, 51
7 Saastamoinen ym. 2007, 19
8 Saastamoinen ym., 2007, 19
9 NRC 2007, 114
10 Autio 2015

Takaisin blogiin