E-vitamiini koirille

E-vitamiini tukee koirien ihon hyvinvointia sekä iho-ongelmien hoitoa

Koirat tarvitsevat E-vitamiinia mm. normaaliin aineenvaihdunnan, hormonitoiminnan, hermoston toiminnan ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen sekä kasvuun ja kehitykseen. Se on tärkeä myös ihon hyvinvoinnille. Koira ei pysty itse muodostamaan E-vitamiinia, joten se tulee saada ravinnosta.


Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluva E-vitamiini on elimistön vahva antioksidantti, joka suojelee solukalvoja vaurioilta. Moneen iho-ongelmaan saattaa liittyä elimistön matala-asteinen tulehdus, jota vastaan antioksidantti E-vitamiini taistelee. Antioksidantit auttavat elimistöä neutralisoimaan happiyhdisteitä, jotka ovat soluille haitallisia. Haitallisten happiyhdisteiden syntymiseen voi vaikuttaa moni asia - esimerkiksi raskas liikunta, väärä ravinto, ympäristömyrkyt, raskasmetallit tai stressi. Kun elimistö altistuu näiden rasituksille, sen antioksidanttipuolustuksen kunnollinen toiminta on erityisen tärkeää.


E-vitamiini taklaa tulehduksia

E-vitamiinin tehokkuus on osoitettu monissa tulehduksellisissa sairauksissa, myös iho-, silmä-, nivel- ja hermostosairauksissa. Moniin tulehduksellisiin sairauksiin liittyy kehon matala-asteinen tulehdus. Sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset ihon liiallisesti kuivumisesta johtuvat ongelmat sekä mm. nivelvaivat ja raskas fyysinen rasitus. Antioksidanttien ja E-vitamiinin tarve kasvaa vilkkaan aineenvaihdunnan ja siten esimerkiksi kovan fyysisen ponnistelun myötä. Näin ollen esimerkiksi kovassa rasituksessa olevien urheilukoirien, metsästys- ja palveluskoirien ravinnon tulisi sisältää riittävästi E-vitamiinia suorituskyvyn ja palautumisen varmistamiseksi. Lisäksi tiineillä ja imettävillä koirilla on lisääntynyt E-vitamiinintarve.

E-vitamiinin rooli iho-ongelmissa

E-vitamiini tukee ihon ja turkin hyvinvointia. E-vitamiini ravitsee ihoa ja turkkia. Toisaalta saman vitamiinin puute voi johtaa ihon kuivumiseen, hilseen muodostumiseen, ihottumaan ja jopa ihovaurioihin. E-vitamiinin on tieteellisesti todettu parantavan ihopotilaan kliinistä vointia: ihomuutokset, kuten ihovauriot, punoitus, ihon paksuuntuminen ja karvattomuus vähenivät koirilla, jotka tutkimuksissa saivat E-vitamiinia.
Erityisesti talvella koirien iho ja tassut ovat kovalla rasituksella. Kuiva sisäilma kuivattaa ihoa ja lisäksi pakkasella tassut kärsivät lumen kylmyydestä ja jäästä. Paljon uivilla koirilla voi esiintyä ihovaivoja.
Atooppinen ihotulehdus on tyypillinen esimerkki hapetusstressin aiheuttamista iho-ongelmista, ja siitä kärsii jopa joka kymmenes koira. Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin. Ihotulehduksen syntyyn vaikuttavat perinnöllisyystekijät, ihon puolustussysteemin heikkoudet, ihon rakennevauriot, bakteerikanta sekä solukalvojen vaurioiden määrä. E-vitamiini on koiralle tehokas antioksidantti, eli se suojaa soluja hapettumiselta, voimistaa immuunijärjestelmää ja näin lisää vastustuskykyä infektioita vastaan. E-vitamiini rauhoittaa atooppista ihoa.
Iho hapetustressin alla
Iho on kehon suurin elin: iho, karva ja verinahka muodostavat 24 % vastasyntyneen koiranpennun painosta ja 12 % aikuisen koiran ruumiinpainosta. Iho altistuu jatkuvasti hapettavalle ympäristölle, mukaan lukien ilman epäpuhtaudet, ultraviolettisäteily (UV), normaalin aineenvaihdunnan seurauksena vapautuvat hapettavat aineet, loiset ja aerobiset mikro-organismit.

Hapetusstressi tai epätasapaino vapaiden radikaalien ja luonnollisten antioksidanttisuojajärjestelmien välillä voi johtaa ihosolujen vaurioitumiseen. E-vitamiini suojaa ihon uloimpia kerroksia mm. UV-säteilyn aiheuttamilta ihon valovaurioilta yhdistämällä antioksidanttisia ja UV-säteilyä absorboivia ominaisuuksia.

Ravitsemukselliset antioksidantit, kuten E- ja C-vitamiinit, karotenoidit, kuten betakaroteeni, ja mineraaliseleeni ovat elintärkeitä antioksidantteja, jotka estävät vapaiden radikaalien reaktioiden etenemisen. Lisäksi E-vitamiini on merkittävä talin ainesosa, jota erittyy jatkuvasti kuljetettavaksi ihon ylempiin kerroksiin.

E-vitamiini ja atooppinen iho

Koiran atooppisen ihon tutkimuksessa* (Canine Atopic Dermatitis Extent) tarkoituksena oli määrittää kahdeksan viikon E-vitamiinilisän vaikutus kliiniseen vasteeseen koirilla, joilla on atooppinen ihottuma. Tutkimukseen osallistui 29 koiraa, joilla oli atooppinen ihottuma. Neljätoista koiraa sai E-vitamiinia (8,1 IU/kg kerran päivässä suun kautta) ja 15 sai mineraaliöljyä lumelääkkeenä (suun kautta). Kaikki koirat hoidettiin lisäksi antihistamiinilla. E-vitamiinia saaneiden ryhmässä havaittiin merkittäviä ihon kuntoon ja paranemiseen vaikuttavia muutoksia verrokkiryhmään verrattuna.
Tämän tutkimuksen tulokset tukevat E-vitamiinin lisäystä koirille, joilla on atooppinen ihottuma.
Tulos** viittaa myös siihen, että oksidatiivinen stressi ja lisääntynyt elimistön rasvojen härskiintyminen yhdistettynä voivat olla osallisena atooppisen ihottuman taudinaiheuttajina koirilla.

Toisen tutkimuksen mukaan *** oksidatiivinen stressi tai epätasapaino kehon antioksidanttipuolustusjärjestelmän välillä vaikuttaa todennäköisesti ihosairauksien kehittymiseen.

Tämän tutkimuksen mukaan E-vitamiinin lisääminen koirien ja kissojen ruokiin lisää veren seerumin ja ihon E-vitamiinipitoisuuksia ja siten paransi ihon kuntoa ja puolustuskykyä. Tutkimuksien mukaan E-vitamiinin lisääminen atooppisesta ihosta kärsivän koiran ruokavalioon vähentää oireita jo muutamassa viikossa.

CdGE- luonnollinen E-vitamiini 100ml 24,90 €

 

Vaikutuksia ravinnolla


Omega-rasvahapot ovat tunnettuja tulehduksia hillitsevistä ominaisuuksistaan sekä ihoa sisältäpäin ravitsevista ominaisuuksistaan. Kuitenkin suurentuneen rasvaruokinnan myötä myös E-vitamiinin tarve kasvaa, sillä E-vitamiini antioksidanttina estää rasvojen hapettumista eli ”härskiintymistä”. Niinpä rasvahappojen ja E-vitamiinin annostelu kulkee käsikädessä.
Riittävän E-vitamiinin riittävä saanti on syytä varmistaa, ruokittiinpa koira kotiruualla, raakaruoalla tai teollisesti valmistetulla ravinnolla. Teollisen koiranruoan E-vitamiini ei useinkaan imeydy riittävän tehokkaasti. Mitä enemmän ruoka sisältää eläinperäistä ravintoa, sitä vähemmän siinä on luonnollista E-vitamiinia. Tästä syystä erityisesti raakaruokinnalla olevat koirat eivät pääsääntöisesti saa riittävästi E-vitamiinia ravinnostaan, sillä E-vitamiinia muodostuu ainoastaan kasvi- ja viljapitoisissa ravintolähteissä. Erityisesti aktiivisesti liikkuvat raakaruokinnalla olevat koirat ovat E-vitamiinipuutteen riskiryhmässä. Luonnossa E-vitamiinia on eniten kasviöljyissä, kuten auringonkukka- ja vehnänalkioöljyssä, täysjyväviljassa sekä pähkinöissä.

Lähteet:

Vitamin E supplementation in canine atopic dermatitis: improvement of clinical signs and effects on oxidative stress markers*

Oxidative stress markers in canine atopic dermatitis  **

Effects of Serum Vitamin E Levels on Skin Vitamin E Levels in Dogs and Cats ***

Takaisin blogiin