Kasviperäiset öljyt sopivat närästysalttiillekin koirallekin

Kasviperäiset öljyt sopivat närästysalttiillekin koirallekin

Koirien närästys voi johtua monista eri syistä, ja se voi olla yhtä monimutkaista ja yleistä kuin ihmistenkin närästys. Melko usein närästyksen syyt liittyvät ruokavalioon ja yksi tunnetuimmista närästyksen aiheuttajista koirilla ovat erilaiset kalaöljyt.

Omega-rasvahapot, erityisesti omega-3 ja omega-6, ovat tärkeitä koirien ravitsemukselle ja voivat tarjota monia hyvinvointihyötyjä. Koira ei pysty tuottamaan näitä rasvahappoja itse, joten ne on saatava ravinnosta. Omega-3-rasvahapot voivat auttaa vähentämään elimistön hiljaista tulehdusta, ylläpitämään ihon ja turkin hyvinvointia sekä edistämään nivelten terveyttä.

Kalaöljyt vs kasviöljyt

Hyviä omega-3-lähteitä koirille ovat erilaiset öljyt ja kananmuna. Lohiöljy ja muut kalaöljyt sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, kuten EPA:a ja DHA:ta. Vaikka näillä rasvahapoilla on tunnetusti monia terveyshyötyjä, ne voivat aiheuttaa joillekin koirille närästystä. Runsaasti rasvaa sisältävät ruuat rentouttavat ruokatorven sulkijalihasta, mikä saattaa aiheuttaa mahahapon nousemista takaisin ruokatorveen ja siten aiheuttaa närästystä. Lisäksi lohiöljyn luontainen maku ja hapan jälkimaku voivat ärsyttää ruokatorvea ja aiheuttaa närästysoireita.

Kasviperäiset öljyt, kuten hamppu- tai pellavaöljy, eivät yleensä aiheuta närästystä samalla tavalla kuin kalaöljy tai muut eläinperäiset rasvat, sillä kasviperäisten öljyjen rasvapitoisuus on usein eläinperäisiä rasvoja pienempi. Pienempi rasvamäärä pienentää myös närästyksen riskiä. Lisäksi kasviperäiset öljyt sisältävät erilaisia omega-rasvahappoja kuin kalaperäiset öljyt. Rasvahappojen erilainen koostumus voi vaikuttaa siihen, miten ne vaikuttavat ruoansulatukseen ja mahdolliseen närästykseen. Kasviperäisillä öljyillä on myös erilainen maku ja happamuus kuin kala- tai eläinperäisillä öljyillä. Tämä voi vaikuttaa siihen, miten ne vaikuttavat ruoansulatukseen ja mahdolliseen närästykseen. Monet koiranomistajat ovat käytännössä havainneet. että kasviperäisten öljyjen ja närästyksen yhteys on huomattavasti pienempi.

Muita närästystä aiheuttavia seikkoja

Runsaan rasvapitoisuuden lisäksi muita närästystä aiheuttavia seikkoja voivat olla mm. liian mausteinen ruoka. Myös ruokailutottumuksilla voi olla vaikutusta: esimerkiksi nopea syöminen, hotkiminen tai liiallinen ilman nieleminen ruokailun aikana voi johtaa ilmavaivoihin ja närästykseen. Koiran aktiivisuustaso ruokailun jälkeen voi vaikuttaa närästyksen esiintymiseen. Liiallinen liikunta tai hyppiminen heti syömisen jälkeen voi aiheuttaa närästystä. Joillakin koirilla voi olla ruoansulatusongelmia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä tai mahalaukun happamuuden lisääntyminen, jotka voivat aiheuttaa närästysoireita. Ylipaino voi lisätä koiran närästyksen riskiä, samalla tavoin kuin ihmisilläkin. Koirien stressi voi myös vaikuttaa närästyksen esiintymiseen. Stressi voi johtua esimerkiksi muutoksista ympäristössä, omistajan poissaolosta tai jännittävistä tilanteista.

Närästysvaivaivojen pitkittyessä on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka voi auttaa selvittämään närästyksen syyn ja suositella sopivia hoitokeinoja. Hän voi myös tarkistaa, ettei närästyksen taustalla ole vakavampaa terveysongelmaa, kuten ruoansulatuskanavan sairauksia.

Aiheeseen liittyviä tuotteita:

Hamppuöljy

hampunsiemenöljy

Pellavaöljy

CdG Flax: Kotimainen kylmäpuristettu pellavaöljy 1L koirille (6202118766787)

 

 

Takaisin blogiin