Koiran nivelvaivat ovat yleinen ongelma

Koiran nivelvaivat ovat yleinen ongelma

Nivelten terveys ja kestävyys ovat oleellinen asia jokaiselle koiralle rodusta tai käyttötarkoituksesta riippumatta. Nivelrikko onkin yleisin syy koiran ontumiseen ja arvioiden mukaan joka viides koira kärsii nivelrikon aiheuttamista kivuista elämänsä aikana. Pitkittyessään kipu ja ontuma huonontavat koiran elämänlaatua ja rajoittavat sen normaalia elämää. Pitkittynyt hoitamaton ontuma saattaa heikentää merkittävästi koiran hoitoennustetta.

Nivelrikkoa edeltää yleensä lievä niveltulehdus. Hoitoon kannattaa hakeutua jo varsinaisessa tulehdusvaiheessa, sillä jos sairaus etenee nivelrikoksi, sitä ei voida pysäyttää. Niveltulehdus voi olla joko rasitusperäinen tai traumaa seuraavan tulehduksen aiheuttama. Niveltulehdus voi johtua jostakin niveleen kohdistuneesta vammasta (kova isku, murtuma, repeämä) tai sen voi saada aikaan myös liika tai vääränlainen rasitus nivelissä.

Niveltulehdus voi johtaa nivelrikkoon

Bakteeritulehduksen aiheuttama niveltulehdus saattaa aiheutua esimerkiksi nivelhaavasta, ei-steriilistä nivelpistoksesta tai jostakin nivelen ulkopuolisesta tulehduksesta. Niveltulehduksen oireita ovat mm. suorituskyvyn lasku, ontuminen, jäykkyys, turvotus ja/tai lämpö nivelessä. Nivel saattaa tuntua päällepäin täydeltä nivelnesteen lisääntynyt määrä nivelessä), nivelen lähellä olevat pehmytkudokset saattavat turvota, koiralla voi olla liikerajoitteita ja se saattaa aristaa taivutusta. Alkava tulehdus voi olla myös vaikeasti havaittavissa ja vielä vaikeammin paikallistettavissa. Se saattaa oireilla esim. haluttomuutena liikkua, toispuoleisena lihasjäykkyytenä, vinoutena tai hampaiden narskutteluna.


Nivelrikko on siis usein seurausta niveltulehduksesta ja niveltulehdus puolestaan voi olla jälkitauti jollekin muulle tulehdukselle elimistössä. Siksi koiran yleinen hyvä vastustuskyky on tärkeä asia myös niveltulehdusten kannalta, ja esimerkiksi lääkärin määräämät lääkekuurit ja tulee aina syöttää ja tulehdukset hoitaa loppuun saakka.

Nivelrikko alkaa sileän ja liukkaan nivelruston vaurioitumisesta. Kuluessaan rusto haurastuu ja ohenee ja siihen voi tulla pieniä kulumia, koloja ja halkeamia, joiden epätasaisuus aiheuttaa rutinaa niveltä liikuteltaessa. Nivelrikon edetessä rusto kuluu kokonaan pois nivelpinnoilta ja rustonalainen luu kovettuu. Vaurio voi siis aiheutua myös iän tai rankan liikunnan aiheuttamasta kulumasta, jolloin nivelen sisäinen rakenne murtuu ja nivelrikon kehittyminen pääsee alkamaan. Mikäli koiralla todetaan nivelrikko, on nivel on pysyvästi vaurioitunut ja hoitona on kivun lievitys, lisätulehduksien tai tulehduksen leviämisen estäminen sekä liikkumisen helpottaminen. Nivelrikon riskiä nostaa mm. rakenteellinen heikkous, jalkojen virheasennot ja siitä johtuva kuormitus, ylipaino, vääränlainen ja huonolla pohjalla tapahtuva rasitus, tapaturmat ja ikä.


Normaalissa tapauksessa nivelpinnan rusto saa ravinteensa nivelnesteestä, jota niveleen pumppautuu liikkeen aikana. Liike siis tuottaa nivelille ravintoa ja siksi liikkumattomuus onkin usein nivelvaivaiselle koiralle kaikkein pahin vaihtoehto, sillä liikkumaton nivel kuivuu ja surkastuu. Siksi tasainen ja rauhallinen, kivun sallimissa rajoissa, tapahtuva liikunta on nivelen parasta hoitoa. Liikunta myös ylläpitää lihasvoimaa ja koiran toimintakykyä ja se saattaa myös vähentää lievään nivelrikkoon liittyvää kipua ja särkyä.'


Nivelvaivaisen koiran ruokinta


Koiran omaa immuunipuolustusta voi ylläpitää hyvillä perusyrteillä, kuten ruusunmarja, tyrni, , nokkonen, siankärsämö jne.

Oikeanlaisen ravinnon tarkoitus on myös tehostaa nivelten alueen aineenvaihduntaa, vähentää tulehdusta, taata nivelrustolle oikeanlaisia ravinteita ja poistaa olemassa olevaa kipua. Esimerkiksi oikein valitut yrtit vaikuttavat munuaisia ja aineenvaihduntaa aktivoivasti ja poistavat myös nivelistä turvotusta ja kipua aiheuttavia nesteitä. Oikeanlaisilla yrteillä voidaan myös puhdistaa ja vähentää elimistöstä bakteereja, jolloin myös bakteerien kulkeutuminen niveliin vähenee. Niveltulehduksen paranemista voidaan edistää ja nivelrikosta aiheutuvaa kipua vähentää oikein valitulla ravinnolla.

Nivelten aineenvaihduntaan voidaan vaikuttaa mm. Kamomillalla, nokkosella, sellerillä, ruusunmarjalla (huom. Siemenet oleellisen tärkeät!), siankärsämöllä, voikukanjuurella, maarianohdakkeella, takiaisenjuurella, kehäkukalla ja artisokalla, jotka sisältävät mm. Nivelruston tarvitsemia mineraaleja sekä puhdistavat kehoa. Monissa yrteissä on luonnollisessa muodossa nivelille hyödyllistä piitä (piimaa) sekä rikkiä (msm), joka on hyvä apu nivelten hoidossa ja jota tarvitaan nivelten rakennusaineena. Myös monipuoliset ja laadukkaat aminohapot (valkuaisista) ja omega-rasvahapot ovat nivelille hyödyllisiä ravinteita, sillä korkea omega-rasvahappopitoisuus mm. vähentää tulehduksia elimistössä. Yksi nivelille tärkeä aminohappo on kysteiini, jota saadaan mm. Inkivääristä. Inkivääri myös lisää aineenvaihduntaa ja poistaa nestettä ja sitä voidaankin kuuriluonteisesti käyttää mm. kurkuman ja lakritsijuuren kanssa. On tärkeää muistaa myös riittävä C-vitamiinin saanti, sillä C-vitamiini parantaa myös msm:n/ rikin imeytymistä. Myös E-vitamiinista on todettu olevan apua nivelvaivoissa, sillä se toimii vahvana antioksidanttina. Kipua voidaan helpottaa erilaisilla yrteillä kuten mesiangervolla, ruusunmarjalla, boswellia serratalla, pirunkouralla ja pajulla. Myös kurkuma on todettu hyväksi nivelten tulehdus- ja kiputilojen lievittämiksi sen kortisonityyppisten vaikutusten vuoksi. Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti/kondroitiinihydrokloridi ovat tavallisimmat aineet nivelille tarkoitetuissa ravintolisissä. Nämä aineet toimivat rakennusaineina nivelrustolle ja nivelnesteelle. Käyttämällä näitä ravintolisinä, pyritään antamaan keholle ylimäärä rakennuspalikoita rustolle ja näin toivottavasti jarruttamaan nivelrikon etenemistä ja hidastamaan nivelen kulumista.

Nivelvaivaisen koiran painon kanssa tulee myös olla tarkkana, sillä ylimääräiset kilot tuovat nivelille tarpeetonta lisärasitusta.

Niveliä voidaan hoitaa myös erilaisilla lääkkeillä:

Cartrophen, Adequanin antavat nivelrustolle rakennuspalikoita ja rauhoittavat luustomuutoksia
Hiiloni/hyaluronihappo: parantaa niveleen voitelua ja lisää nivelnestettä

PRP- ja irap-hoidot
Kortisoni: estää tulehdusentsyymien liiallista vaikutusta/etenemistä
Dmso estää tulehdusentsyymien vaikutusta

Tai fysikaalisilla hoidoilla kutem shock wave, sähkö- ja laserhoidot, magneettihoidot, kylmäys, hieronta ja akupunktio.

 

Takaisin blogiin