Koiran vatsavaivat ovat yleinen ongelma

Koiran vatsavaivat ovat yleinen ongelma

Koirien erilaiset vatsavaivat ovat yleinen vaiva. Koiran ruokinnan onnistumisen, vatsan ja yleisen hyvinvoinnin helppo mittatikku on kakka. Kakan laatua kannattaa seurata esimerkiksi jätösten korjaamisen yhteydessä. Koiran vatsavaivoihin kannattaa suhtautua tarkkaavaisesti, sillä löysä vatsa voi kieliä sairaudesta tai epäsopivasta ruokavaliosta, joka puolestaan voi aiheuttaa huonoa oloa ja häiritä tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Ruokavaliosta tai herkästä vatsasta johtuvia vatsaongelmia voidaan kuitenkin hoitaa oikeanlaisella ravinnolla.

Hyvä kakka on väriltään melko tasainen, tummahko ja pinnasta kostea – ei löysä, limainen tai umpikuiva kikkare. Hyvä kakka ei haise huomiota herättävästi. Löysä ja pahanhajuinen tai limainen uloste kertoo useimmiten sopimattomasta ruokavaliosta. Toki syitä voi olla muitakin: koira on syönyt maa-ainesta tai multaa tai vahingossa jotakin pilaantunutta. Taustalla voi olla myös sairaus, jännittävä tai stressaava tilanne, nartun kiimakierto, joskus jopa kova fyysinen ponnistus. Osa koirista reagoi helposti vatsallaan muutoksiin, kuten osa meistä ihmisistäkin. Pitkittyneet vatsavaivat tai hyvin äkillinen ripuli vaativat aina eläinlääkärin käyntiä, mutta sairauksien poissulkemisen jälkeen löysää vatsaa tai herkän vatsan toimintaa voi tukea oikeanlaisella ruokavaliolla ja ravintolisillä, jotka rauhoittavat vatsaa.

Löysä vatsa

Pitkäaikaisen löysän vatsan taustalla on usein epäsopiva ruokavalio. Kyse voi olla esimerkiksi epäsopivasta proteiinista – osalle koirista siipikarja ja kala voivat sopia punaista lihaa tai palkokasveja paremmin. Hyvälaatuiset kuidut ovat avainasemassa toimivan vatsan ylläpitämiseksi. Esimerkiksi runsaskuituiset chia- ja hamppurouheet sisältävät paitsi hyviä kuituja ruuansulatukselle, myös tärkeitä omega-rasvahappoja iholle ja karvalle.

”Erityisesti chiarouhe on tuntunut sopivan hyvin monelle herkkävatsaisille koiralle. Sekoittuessaan nesteen kanssa chia tuottaa liukoisista kuiduistaan limaa, joka ikään kuin voitelee suolistoa sisältäpäin ja rauhoittaa herkkää vatsaa ja suolistoa. Lisäksi chian runsaskuituisuus tukee ruuansulatusta myös koirilla”, kertoo Chia de Gracian Mirva Kettunen.

Ruokavalion muutokset kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja vaiheittain, ei kertarysäyksellä. Muutoksen tueksi voi antaa samalla hyvien mikrobien tueksi jotakin vatsaa tukevaa ravinetolisää, kuten Tummy Saveria

”Tämä tuote sopii hyvin myös koirille, joilla on taipumusta tonkia maata ja saada siitä vatsa sekaisin. Tuote sisältää myös chiaa, jonka lima auttaa tuomaan esimerkiksi ylimääräisen maa-aineksen ulos suolistosta, mutta se sisältää myös bakteeri- ja mikrobikantaa tasapainottavia ainesosia.”

 

Närästys

Yksi koirien melko yleinen vatsavaiva on närästys. Närästys ei ole aina helppo tunnistaa, mutta yleisimmät oireet voivat olla mm. läähättäminen, rauhattomuus, röyhtäily, vatsan pulputus ja erilaisten pintojen nuoleminen. Useimmiten närästyksestä kärsiviltä koirilta kannattaa ottaa pois huonosti sulavat luut ja jakaa ruuat useampaan pieneen annokseen, mutta monelle närästyksestä kärsivälle koiralle apu on löytynyt Protect That Tummy-Tuotteesta.

 

”Kyseinen tuote tekee vatsaan vedenkestävän suojaavan kalvon. Samalla sen ainesosat vähentävät liikahappoisuutta ja rauhoittavat ärtyneitä limakalvoja. Tuote sopii paitsi närästykseen, myös herkkävatsaisille koirille sekä esimerkiksi lääkekuurien yhteyteen suojaamaan vatsaa”.

 

Ruokavalion runsas öljypitoisuus ja rasvat voivat altistaa joitakin koiria närästykselle. Osalle koirista tuntuu parhaiten sopivan ns. raakaruokinta, jossa pääraaka-aineena on luuton liha, jonka voi korvata myös erilaisilla kaloilla. Kuitenkin, jotta koiran vatsa toimisi hyvin ja uloste olisi tasalaatuista, on sille hyvä tarjota riittävä määrä kuitua päivittäin.

 

Ruokavalion muutokset voivat alussa altistaa ilmavaivoille, mutta jatkuvat kaasuvaivat eivät ole normaalia. Uusi ruoka voi aiheuttaa hetkellistä kaasunmuodostuksen lisääntymistä, mutta useimmiten ne helpottuvat, kun suolisto tottuu ja bakteerikanta mukautuu uuteen ruokavalioon. Tilapäistä kaasuuntumista voi kokeilla helpottaa antamalla pienen määrän aniksen siemeniä, joilla on kaasunmuodostusta ehkäisevä ominaisuus. Osalle avuksi toimii kurkuma. Toisinaan pitkittynyt löysävatsaisuus saattaa vaatia epäsopivien ainesosien karsimisen kokonaan koiran ruokavaliosta. Tällaiseen eliminaatiodiettiin kannattaa valita avuksi koirien ruokintaan erikoistunut asiantuntija.

 

Takaisin blogiin