karpalo, koira, virtsatietulehdus

Koiran virtsatietulehdus on yleinen vaiva

  • KARPALO JA C-VITAMIINI TOIMIVA ESTOHOITO

Virtsatulehdus on koirilla melko yleinen vaiva. Noin 14 prosenttia koirista saa virtsatietulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Yleisempiä tulehdukset ovat nartuilla kuin uroksilla. Koiran virtsatietulehdukset liittyvät elimistön puolustusmekanismien ja vastustuskyvyn pettämiseen. Virtsatietulehdus kannattaa aina tutkituttaa eläinlääkärillä, joka voi tarvittaessa määrätä siihen sopivan antibiootin, mutta tulehdusta voi torjua myös ruokavaliolla. Karpalon vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on jo runsaasti tutkimusnäyttöä. Karpalon on tutkittu säännöllisesti käytettynä auttavan ehkäisemään virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Ihmisten hoidossa karpalo on jo mukana virtsatieinfektion virallisessa hoitosuosituksessa, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät koko ajan. Koirilla, kuten ihmisilläkin, virtsatietulehduksen aiheuttajabakteerit ovat useimmiten suolistobakteereita: E. coli, Proteukset, stafylo- ja streptokokki- sekä enterobakteerit. Tulehduksen saanut koira virtsaa tavallista useammin ja virtsaaminen voi olla kivuliasta. Muita oireita ovat mm. virtsankarkailu, pahanhajuinen tai verinen virtsa. Joskus tulehdus voi olla myös täysin oireeton.

Virtsarakon tulehdukset ovat yleisempiä nartuilla kuin uroksilla, sillä niiden virtsaputki on uroksia lyhyempi. Erilaisesta rakenteesta johtuen bakteerien on helpompi päästä narttujen virtsateihin. Virtsatietulehdus ei ole sellaisenaan vaarallinen, vaikkakin se voi olla kivulias. Hoitamattomana se voi kuitenkin levitä munuaisiin. Useimmiten virtsatietulehdus paranee hyvin, mutta joskus se voi aiheuttaa virtsakivien muodostumista.

Puolustusmekanismien pettäminen voi johtaa virtsatietulehdukseen

Yleensä tulehdus aiheutuu elimistön tilapäisestä vastustuskyvyn laskusta tai normaalien puolustusmekanismien pettämisestä. Tällöin rakkoon asti päässeet bakteerit onnistuvat kiinnittymään rakon seinämiin ja alkavat lisääntyä siellä aiheuttaen tulehduksen.

Yleensä koiran elimistön eliminoi virtsarakkoon asti päässeet bakteerit. Virtsatietulehduksen riskiä voi vähentää viemällä koiraa ulos mahdollisimman usein, sillä mitä pidempään virtsa on virtsarakossa, sitä suurempi on bakteerien lisääntymisen riski. Lisäksi on hyvä huolehtia, että tarjolla on aina puhdasta ja raikasta vettä ja jotta koira joisi mahdollisimman paljon. Runsas virtsaaminen huuhtelee virtsateitä ja kuljettaa bakteereita pois elimistöstä.

Altistavana tekijänä tulehduksille voi olla epätasapainoinen ravinto. Esimerkiksi ravinnon korkea magnesium- ja fosforipitoisuus voivat altistaa tulehduksille ja niiden jälkitaudeille.

Virtsateiden hyvinvointia voi tukea ravinnolla

Tulehduksille alttiiden koirien virtsateiden hyvinvointia voi tukea ravinnolla, joka sisältää runsaasti polyfenoleita, jotka estävät yleisimmän E.coli-bakteerin kiinnittymisen virtsateiden limakalvoille. Tutkimuksissa todettiin, että karpalon väriaineet, tanniinit ja proantosyaanit estävät bakteerien kiinnittymisen virtsarakon sisäpintaan ja siten vähentävät tulehduksia.

 

Polyfenoleita on karpalon lisäksi runsaasti myös tyrnissä ja puolukassa.  Tutkimukset ovat osoittaneet, että karpalo kykenee paitsi estämään bakteerien kiinnittymistä, myös alentamaan virtsan pH:ta.   Eräässä tutkimuksessa tutkijat lisäsivät karpalouutetta bakteerikasvustoon ja huomasivat, että se vaikutti bakteerien kalvoihin niin, että antibiootit läpäisivät ne herkemmin ja tehosivat siten paremmin. Lisäksi karpalouute häiritsi bakteereita niin, ettei niillä ollut enää kykyä tuhota antibiootteja.

Myös nokkonen on hyvä lisä virtsatieongelmista kärsiville koirille, sillä se lisää virtsaneritystä, joka huuhtelee ja siten puhdistaa virtsateitä ja sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka on myös voimakas antioksidantti. Myös C-vitamiini lisää virtsan happamuutta hävittäen huonoja bakteereita.

 

Lähteet:

Proanthocyanidin Interferes with Intrinsic Antibiotic Resistance Mechanisms of Gram-Negative Bacteria

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/advs.201802333

Proanthocyanidin Interferes with Intrinsic Antibiotic Resistance Mechanisms of Gram-Negative Bacteria

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/advs.201802333


Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC171427/

HS: Karpaloa suositellaan estohoitona virtsatietulehdukseen

 

Takaisin blogiin