Luonnosta koirille tärkeitä vitamiineja, kivennäisiä ja hivenaineita

Luonnosta koirille tärkeitä vitamiineja, kivennäisiä ja hivenaineita

Hevosen tarvisemien vitamiinien, hivenaineiden sekä kivennäisten tehtävät

Luonnosta saatavat marjat, siemenet, juurekset, yrtit ja muut vihreät kasvinosat ovat hevosen loistava vitamiinien, mineraalien sekä hivenaineiden lähde. Näillä kaikilla ravintoaineilla on omat tärkeät tehtävänsä.

A-vitamiini: auttaa pehmytkudosten ja luiden muodostamiseen sekä ylläpitämiseen. Tuottaa tarvittavat pigmentit silmän verkkokalvon muodostumiseen. Tärkeä vitamiini näkökyvylle.

B1-vitamiini: oleellinen sokereiden muuntamiselle, hermoimpulssien johtamiselle sekä happiaineenvaihdunnalle.

B2-vitamiini: välttämätön rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnalle ja ruuan energiaksi muuntamiselle.

B3-vitamiini: tärkeä soluaineenvaihdunnan edistäjä. Osallistuu myös DNA:n korjaamiseen. Liittyy myös sukupuolihormonien ja stressihormonien tuotantoon.

B9-vitamiini: merkittävä vitamiini hermoston ja luuytimen toiminnalle. Estää sikiön selkärankahalkiota ja edistää solujen uusiutumista.

B12-vitamiini:tärkeä hermoston kasvuun ja kehittymiseen vaikuttava vitamiini. Vaikuttaa myös punasolusynteesiin sekä suoliston toimintaan.

C-vitamiini: voimakas antioksidantti, joka voimistaa muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. Auttaa ehkäisemään sydänsairauksia sekä edistää hampaiden, ikenien, luuston ja nivelten kehittymistä.

D-vitamiini: vaikuttaa mm. elimistön aineenvaihduntaan. D-vitamiinin puutos aiheuttaa kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka voivat ilmetä mm. rasitusmurtumina tai luuston kehityshäiriöinä.

E-vitamiini: voimakas antioksidantti, jota tarvitaan erityisesti ruokinnan rasvapitoisuuden kasvaessa. E-vitamiinilisä on tarpeen myös stressitilanteissa, paljon treenaaville ja jalostukseen käytettäville eläimille tiineyden ja imetyksen aikana. E-vitamiini suojaa lihaksistoa hapettumiselta ja se ehkäisee näin lihasvaurioita.


Kalsium: vahvistaa ikeniä ja hampaita, välttämätön verenhyytymiselle, toimii useiden entsyymien aktivoijana. Liittyy myös lihasten toimintaan.

Fosfori: osallistuu luiden ja hampaiden kehittymiseen, maidon eritykseen, lihaskudoksen muodostumiseen sekä solujen aineenvaihduntaan.

Rauta: liittyy hapen kuljetukseen ja varastointiin kudoksissa, energian tuotantoon sekä aivojen biokemiallisiin mekanismeihin.

Takaisin blogiin