Nokkosen käyttötutkimus koirille - hyötyjä suolistolle ja turkille - Chia de Gracia FI

Nokkosen käyttötutkimus koirille - hyötyjä suolistolle ja turkille

Nokkosen käyttötutkimus

Kainuun ammattiopistossa koulutetaan koiria erilaisiin työtehtäviin mm. poliisille, tullille ja opaskoirakoululle.

Opisto päätti tehdä tutkimuksen, jossa selvitettiin  nokkosen käyttöä koirien ruokinnassa. Koirien elimistö reagoi nokkosen lisäämiseen nopeasti ja valtaosin erittäin positiivisesti.

Viidelle projektikoiralle aloitettin nokkosen syöttö muun ruokinnan tukena. Koirat reagoivat nopeasti nokkoseen sekä ulkoisesti että sisäisesti: kaikilla koirilla ulosteen määrä pieneni ja sen koostumus ja väri muuttuivat heti ensimmäisen viikon lopussa. Muutamassa viikossa neljän koiran turkit alkoivat kiiltää selvästi aikaisempaa paremmin ja turkki muuttui vahvemmaksi. Myös koirien karvan irtoaminen väheni. Kahdella koiralla oli entuudestaan esiintynyt silmien vuotamista. Muutaman viikon kuluttua nokkosen syömisen aloittamisesta näiden koirien silmien vuotaminen väheni huomattavasti. Yhdelle testissä mukana olleista koirista nokkonen ei soveltunut, vaan se sai voimakkaita kutinaoireita, jonka jälkeen nokkosen anto tälle koiralle lopetettiin.

Testiryhmään lisättiin myöhemmnín kaksi uutta koiraa. Näillä koirilla oli molemmilla taipumusta silmien rähmimiseen sekä karvan kiillottomuuteen. Muutaman viikon kuluessa nokkosen syöttämisen aloittamisesta nämä ongelmat katosivat kokonaan: turkit muuttuivat kiiltäviksi ja silmien rähmiminen loppui. Samalla parani myös ruuan imeytyminen. Testin edetessä ryhmään otettiin jälleen kolme uutta koiraa. Näistä kahdella oli ollut ruuansulatusongelmia: toisella oli ollut vatsalaukun laajentumia ja toisella jatkuvaa löysävatsaisuutta. Molempien koirien ruuansulatus parantui nokkosen syöttämisen aloittamisen jälkeen.

Kokeiluun osallistuneiden koirien aikaisemmat vaivat ovat olleet joko anatomisia tai fysiologisia ja näiden vuoksi koirat olivat joutuneet syömään vain tiettyä ravintoa tai ne olivat muutoin joutuneet elämään rajoitetuimmin tai joutuneet turvautumaan lääkekuureihin. Nokkosen syöttämisen jäljeen nämä oireet katosivat lähes kokonaan tai vähentyivät huomattavasti. Valtaosa koirista siis reagoi nokkosen syöttämisen erittäin positiivisesti.

Näin lasket yrttien annostuksen lemmikeille:

Tässä esitetyt määrät ovat ohjeellisia. Annostusta voi joutua muuttamaan yrtin sekä eläimen koon ja yksilöllisen herkkyyden mukaan. Yrttejä voidaan lisätä ruokintaan joko sellaisenaan tai haudutetun yrttiteen muodossa. Yrttiteen valmistuksessa käytettävien yrttien määrä riippuu yrtistä ja sen osasta. Perussääntönä voidaan pitää 1-2 tl yrttiä per 2,5 dl kuumaa vettä. Haudutusaika vaikuttaa oleellisesti yrttiteen voimakkuuteen. Yleisesti kukat ja lehdet ovat voimakkaampia kuin kasvin varret, ja siksi niille riittää usein lyhyempi haudutusaika kuin “koko yrtille”. Puiden kuoret sekä erilaiset yrttien juuret ovat kovia, ja siksi niitä tulisi hauduttaa pitkään tai keittää, jos niitä annetaan koirille tai käytät itse. Ohjeet alempana.

Koirat:

  • Yrttien määrä suhteessa painon mukaan. Esim. 80 kg koiralle annostus 1-2 tl yrttiä/ 2,5 dl vettä.  40 kg koiralle puoli annosta, 20 kg koiralle ¼ osa ja 10 kg koiralle 1/8 osa annoksesta. Koirien suolisto ei sulata yrttejä, siksi niistä tulisi keittää haudetta tai uuttaa öljyyn.

Hevoset:

  • 8 - 16 kertainen annos riippuen yrtistä sekä eläimen painosta. Hevosille yrtit voidaan antaa ilman haudutusta, mutta nopean avun tarpeessa haudutus edesauttaa vaikuttavien aineiden imeytymistä. Keitteen voi antaa hevoselle yrtteineen, ilman siivilöintiä.
Takaisin blogiin