Paljonko koiran tulisi juoda?

Paljonko koiran tulisi juoda?

Vesi on koiran tärkein ravintoaine. Koira tarvitsee päivittäin noin puoli desiä vettä painokiloa kohden. Näin ollen esimerkiksi perusterveen 10 kiloa painavan koiran tulisi juoda noin puoli litraa vettä päivässä. Päivittäiseen vedentarpeeseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon ja kuinka rasittavasti koira liikkuu, ilman lämpötila ja se, syökö koira kuiva- vai märkäruokaa.

Märkäruuissa on vettä pääsääntöisesti noin 70- 80 % ja märkäruokaa syövän koiran veden tarve on pienempi kuin kuivaruokaa syövän. Kesäkuumalla tai raskaan suorituksen jälkeen vedentarve kasvaa niin ihmisillä kuin koirillakin kehon hikoilun ja haihduttamisen myötä ja siksi helteellä on tärkeä huolehtia, että koira pysyy riittävän nesteytettynä. Jos koira ei juo riittävästi nestettä, voi sen elimistö päästä kuivumaan. Raskas treeni ja aktiivisuus voivat nostaa koiran veden tarpeen jopa useaan litraan päivässä. Runsas hikoilu kuluttaa elimistöstä suoloja ja elektrolyyttejä, joita voi täydentää erilaisilla koirien palautusjuomilla ja elektrolyyttivalmisteilla. Nestehukkaa ja kuivumista aiheuttavat myös ripuli, oksentelu tai lämpöhalvaus, jotka pahimmillaan voivat johtaa elinvaurioihin tai jopa menehtymiseen. Nestehukan oireita ovat mm. kuivat ja vaaleat ikenet, väsymys ja yleiskunnon heikkeneminen, ruokahaluttomuus ja hon kimmoisuuden häviäminen.

Toisinaan nestehukasta kärsivä koira ei suostu juomaan ja silloin ratkaisuna voi olla yrittää juottaa koiraan joko kädestä tai antaa vettä ruiskulla suuhun. Vakavasti kuivunut koira tarvitsee eläinlääkärin apua ja nesteytystä suoneen.

Jos tuntuu, että koira ei juo riittävästi, voi nesteensaantia yrittää lisätä mm. seuraavilla kikoilla:

- pidä useampia kuppeja, joista koira voi juoda

- pidä kupit aina puhtaina ja vesi raikkaana ja puhtaana

- lisää vettä ruuan joukkoon

- kokeile maustettua vettä

- kokeile kädestä juottamista

Mikä on liikaa?

Toisinaan omistaja saattaa kiinnittää huomiota koiran lisääntyneeseen juomiseen. Muutokset juomisessa ja virtsaamisessa ovat oireita, jotka voivat liittyä erilaisiin sairauksiin, kuten virtsatie- tai kohtutulehdukseen, munuaisvaivoihin tai diabetekseen. Myös kipu voi aiheuttaa lisääntynyttä juomista. Mikäli koira juo tavallista enemmän, on tärkeää selvittää lisääntyneen juomisen syy. Mikäli koira juo enemmän kuin 80-100 ml /kg päivässä, on hyvä ottaa yhteys eläinlääkäriin tutkimuksia varten.

Liika juominen voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, joka on tosin melko harvinainen tila. Vesimyrkytystä voi joskus esiintyä koirilla, jotka viettävät paljon aikaa vedessä. Paljon uimisen lomassa koira voi hörppiä vettä ja saada sitä sitä kautta liikaa. Myös vesimyrkytys voi pahimmillaan olla vaarallinen ja näissä tapauksissa tulee koira toimittaa eläinlääkäriin.

Takaisin blogiin